30 Dis 2010

Mantan Presiden Didakwa Atas Kesalahan Merogol
Pejuang Muda30 Dis 2010 0 Komentar


Sebuah pengadilan Israel telah menghukum mantan Presiden Moshe Katsav pada dua tuduhan perkosaan. Katsav akan menghadapi minimal empat tahun penjara.

Hukuman ini menandakan klimaks dari kes yang telah berjalan lebih dari empat setengah tahun dan menjadi yang pertama di Israel dimana seorang warga biasa menggugat dengan tuduhan paling serius yang pernah dilontarkan terhadap seorang pegawai awam Israel.

Katsav, kini berusia 65 tahun, juga menghadapi tuduhan kejahatan seks yang melibatkan dua mantan pekerja lainnya. Sebuah keputusan tentang dakwaan-dakwaan ini diharapkan akan diputuskan juga dalam beberapa hari mendatang.

Tuduhan ini cukup menggoncang negara dengan menggambarkan seseorang yang seharusnya menjadi cermin moral Israel justeru menjadi predator yang memaksa para pekerja wanitanya.

Katsav mengundurkan diri pada tahun 2007 dan digantikan oleh Shimon Peres.

KERETA PERONDA PDRM : DIMANA PROTON?
KHAT KUFI on CANVAS 1 Komentar

Bila tengok kereta baru PDRM nampak begitu gah di atas jalan... yang biasa kita lihat kat jalan jenis Mitsubishi Lancer
... dan yang di bakal digunakan... jenis KIA (Naza) Forte.
.... dan dengar cerita PDRM nak guna Toyota Camry juga sebagai kereta peronda...

.... tapi dimana Proton????....

SULTAN MESTI CAMPUR TANGAN...PERASUAH JADI PENGERUSI FELDA
KHAT KUFI on CANVAS 1 Komentar

Sungguh pelik, bagaimana manusia yang pernah disabitkan dengan tuduhan politik wang ketika bertanding jawatan naib presiden Umno pada 2004 dan digantung keahliannya selama 6 tahun dilantik menjadi sebagai pengerusi baru Felda .

Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan(ANAK) akan menggerakkan kempen pungutan tandatangan seluruh warga Felda sebagai membantah pelantika Tan Sri Isa Samad.


Presiden ANAK, Mazlan Aliman (kiri) berkata, gerakan mengutip tandatangan itu akan bermulai 1 Januari depan.

Tandatangan tersebut akan diserahkan sendiri kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam tempoh sebulan.

Mazlan memberitahu demikian dalam satu kenyataan hari ini sebagai mengulas pelantikan Isa sebagai pengerusi baru Felda.

"Jika ianya gagal melembutkan pendirian perdana menteri, satu memorandum akan diserah kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memohon campurtangan seri paduka," tambahnya.

Di samping itu, katanya, pelbagai bentuk kempen akan dilakukan bagi mempastikan Isa (kanan) tidak akan dinobatkan sebagai pengerusi baru Felda.

"Justeru menjaga kepentingan warga Felda, saya mewakili warga Felda mendesak perdana menteri menarik balik perlantikan Tan Sri Isa sebagai pengerusi Felda.

Katanya, ANAK sangat dukacita dengan pengumuman perlantikan Isa (kanan) kerana beliau mempunyai rekod yang buruk, untuk menerajui Felda yang merupakan sebuah GLC terpenting milik Orang Melayu.

I LUV U POK JIB BAGI CUTI ESOK
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar

Tahniah buat Skuad Malaysia kerana berjaya menumpaskan Indonesia dengan agregat 4-2.

29 Dis 2010

BANGGO JADI GHAKYAT KO SULTE LAGU NIE...
KHAT KUFI on CANVAS29 Dis 2010 1 Komentar

Sultan Kelantan Sultan Muhammad V, Tuanku Faris Petra (kiri) berkenan melawat seorang peneroka, Sudin Che Ya, 59, (kanan) yang mengidap penyakit kronik asma di rumahnya, di Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) Kesedar di sini pada Rabu. Terdahulu Tuanku Faris Petra telah berkenan menyempurnakan majlis Pengurniaan Zakat dan Bantuan Peringkat Jajahan Gua Musang, di mana seramai 137 penduduk miskin termasuk 29 daripada kalangan Orang Asli menerima bantuan zakat dan rumah. Daripada jumlah itu ,129 menerima bantuan zakat manakala bakinya menerima bantuan rumah daripada Majlis Agama Islam Kelantan.


SULTAN Kelantan Sultan Muhammad V, Tuanku Faris Petra (kiri), berkenan menyampaikan replika kunci rumah kepada penduduk miskin pada majlis Pengurniaan Zakat dan Bantuan t Jajahan Gua Musang, di Masjid Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) Kesedar, Sungai Asap B, di Gua Musang, hari ini.

Sultan demo lagu mano???

ULTRAMAN DIFITNAH PANCARKAN LASER..SEBENARNYA....
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar

... kesian Ultraman di fitnah oleh para blogger.... sebenarnye yang punye angkara adalah....


WAKAKAKAKAKA... SELAMAT BERJUANG KEPADA SKUAD MALAYSIA MALAM NIE

MUKE 'MALAUN' YG FITNAH ADUN SELISING
KHAT KUFI on CANVAS 2 Komentar

inilah muka manusia 'malaun' yang menyebarkan fitnah kepada Adun Selising... sape lagi kalu bukan papa goma... mungkin UMNO tak ajar dia betapa besarnya dosa fitnah orang berzina...

...kalau jumpe kat mana-mana... wajib ludah ke muka manusia ini kerana dosanya lebih besar daripada fitnah...



"TGNA MENINGGAL!!"... TGNA TAK AMPUN MEREKA YG SEBAR
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar

KOTA BARU, 28 Dis – Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahu mereka yang menyebarkan berita memfitnah kononnya beliau meninggal dunia agar memohon maaf dengannya.

Berita kononnya beliau meninggal dunia disebarkan menerusi blog dan mesej Twitter lewat petang.

Malah SMS mengenai fitnah itu turut disebarkan semalam.
“Saya tidak akan ampun dan akan menanggung dosa di akhirat kelak selagi dia tidak minta maaf dengan saya,” kata beliau (gambar) yang juga Mursyidul Am PAS dipetik Bernama.

Beliau ditemui selepas mesyuarat mengenai bekalan air di kediaman rasminya di JKR 10 di sini, hari ini.

.... bersama kita doakan kesihatan TGNA agar terus memimpin kita semua aminnnn

WARGA 110 TAHUN CARI CALON ISTERI...
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar

ALOR SETAR, 29 Dis. — Biarpun usia seorang warga emas di Kampung Alor Mengkudu, Kedah dianggarkan menjangkau usia 110 tahun, namun keinginan untuk hidup bersama seorang isteri di sisinya tidak pernah pudar.


Ahmad Md. Isa, masih sihat dan mampu menguruskan diri sendiri walaupun matanya rabun dan pendengarannya sedikit terjejas.

Laporan media menyebut, dia juga mempunyai pemikiran yang cerdas dan tidak nyanyuk serta masih mampu mengingati setiap kisah silam yang berlaku dalam hidupnya.

Dia pernah berkahwin sebanyak lima kali dan empat daripada isterinya telah meninggal dunia dan hanya bercerai sekali iaitu dengan isteri kelimanya.

Ahmad berkata, walaupun anak perempuannya, Fatimah, 64, sentiasa menjaga makan minumnya dengan baik, namun dia tetap punya keinginan untuk berkahwin lagi.

“Sunyi hidup seorang diri, nak tidur seorang diri di rumah pun takut. Kalau ada seorang isteri bolehlah menjaga saya,” katanya dipetik Utusan Malaysia hari ini.

“Hampir setahun saya hidup seorang diri dan saya tidak menetapkan sebarang ciri untuk isteri saya.

“Bagi saya biarlah dapat seorang isteri yang setaraf dengan saya, tapi kalau dapat yang muda, kecil tapak tangan nyiru saya tadahkan,” ujarnya sambil ketawa.

Ahmad yang mempunyai lima anak, 20 cucu dan 40 cicit berkata, dia tidak mengamalkan sebarang rahsia untuk kekal sihat.

“Saya makan apa saja yang dihidangkan oleh anak dan isteri dahulu namun saya tidak makan organ dalaman haiwan.

“Hati kena bersih dan jangan buat benda yang dilarang oleh agama serta saling membantu jika ada orang dalam kesusahan tak kira bangsa apa sekalipun,” katanya.

Dalam pada itu, cucu Ahmad, Shafinaz Wan Shaban, 33, berkata, datuknya senang diuruskan dan tidak cerewet.

“Paling dia suka ialah kunyah sirih dan bercerita kepada anak cucu yang datang melawatnya.

“Mungkin dia kesunyian apabila kami semua bekerja jadi sebab itulah dia ingin berkahwin semula,” ujarnya

* gambar hiasan je

27 DISEMBER 2010 DIISYHTIHAR HARI PESTA LANTIK MELANTIK
chedet 0 Komentar

Wahai sekalian rakyat Malaysia.Bergembiralah anda sekaliannya dan bersyukurlah bahawa anda pernah hidup pada tanggal 27 Disember 2010.Hari ini Tok Lipur Sang Penglipurlara ingin mengisyhtiharkan hari yang baik bulan yang baik ini sebagai "Hari Lantik Melantik" di seluruh Malaysia.Tok ingin ingatkan cucu-cucu semua bahawa tarikh ini tarikh keramat buat politik negara.Tidak percaya?Langganlah akhbar-akhbar harian esok dan anak-anak akan dapat tahu bahawa semalam yakni hari ini adalah Hari Lantik Melantik.


BERITA SATU - PEMECAH BERITA
Hari Lantik Melantik Pengerusi Umno Negeri-negeri


Adalah dimaklumkan bahawa pada tarikh ini,kepimpinan Parti Ketuanan telah melantik tuan-tuan yang baru bagi menerajui negeri masing-masing,di mana banyak muka baru naik,sebanyak yang terpaksa menggigit jari di seluruh negeri.Tok tak berhasrat untuk menulis nama tuan-tuan tersebut satu persatu kerana anak-anak boleh tekan di sini untuk ke Malaysiakini.Apapun,upacara lantik melantik ini sebenarnya memberi petunjuk yang jelas bahawa Umno sudah tidak sayangkan negeri Terengganu dan Kedah kerana mereka lebih merindui negeri Selangor yang merupakan lubuk emas mereka sebelum ini.


Caranya cukup mudah untuk memahami seni berpolitik.Tidak perlu seperti Khairy untuk ke Oxford ataupun ke Al-Azhar,cukup sekadar pandai membaca dan berfikir,maka kita sudah memboleh membaca kedudukan Tuan Umno Selangor,Tuan Umno Kuala Lumpur,Tuan Umno Terengganu dan Tuan Umno di Kedah. Anak-anak masih belum ngerti?


Dengan kekalnya Najib sebagai Tuan Umno Selangor,jelaslah bahawa mereka akan berkubu dan menyerang kerajaan Selangor habis-habisan ataupun kalau hendak bercakap Inggeris sedikit bunyinya conquer Selangor at all cost. Mengapa Selangor perlu dipertahankan Najib?Mereka tidak kisah tidak dapat Kedah atau hilang Terengganu,tetapi jangan terlepas Selangor lagi selepas ini.Hal ini kerana Selangor adalah lubuk duit.PBT Selangor kaya raya dan para kontraktor dan kroni sudah lama sesak nafas dengan berkuasanya Pakatan Rakyat di Selangor.Hatta,si jutawan air Rozali Ismail sendiri sanggup melabur juta-juta asalkan Pakatan tumbang dan tidak lagi bising-bising terhadap jumlah wang gajinya.


Jika anak-anak rajin kembali melihat ke belakang,keadaan Selangor sekarang akan menjadi sama seperti di Terengganu dalam tahun-tahun 2000.Ketika itu,Terengganu telah dirampas dengan apa cara sekalipun.Semua berkubu di Terengganu hingga kerajaan Pas jatuh terduduk.Jangan anak-anak tidak tahu bahawa ramai pengundi hantu di Terengganu diimport dari luar seperti Selangor sehingga pengundi Selangor masih sempat mengundi selepas tempoh mengundi dilanjutkan hingga jam tujuh malam.Malah,Tok tidak hairan jika Khalid Ibrahim tersungkur di Ijok ataupun Hassan Ali tewas di Gombak Setia,tapi Tok akan hairan jika Pakatan kekal di Selangor malah Tok akan tabik spring pada mereka.


Perlu diingatkan bahawa Najib sudah tidak kisah dengan kawasannya sendiri di Pekan kerana backup plan di Parlimennya sudah dibuat selepas dia menang tipis di Pekan pada tahun 1999 tapi kini,sebuah grand-design sedang dirangka di Selangor.Tok pun tidak tahu apa strateginya,cuma kita hanya boleh tunggu dan lihat sahaja tindakan seterusnya selepas ini.


Di Terengganu pula,Hari Lantik Melantik menyaksikan Menteri Besar Gedebe Ahmad Said menjadi Tuan Umno Terengganu manakala Yahya Khatib Mohamad diangkat menjadi Timbalan.Persoalannya,Umno sudah tidak sayangkan Terengganu kah dalam PRU 13?Perlantikan Ahmad secara tidak langsung akan menutup periuk nasi sepuluh budak hitam dan Si Deris Natang di Besut.Deris mungkin boleh minta dibawa ke Parlimen,tapi bagaimana pula nasib pengikut-pengikut setia seperti Rosol Wahid dan Din Adam?Nampaknya kedua-duanya bolehlah fikir apa hendak dibuat selepas ini,mungkin mengusahakan ladang getah yang sedang naik harganya. Empat Adun di Setiu mungkin boleh buat projek ladang strawberi Hadhari selepas ini.


Persoalannya lagi,adakah Mad Said Gedebe Kijal "juwweh" (ngam) dengan Yahya Khatib?Bukankah dahulu Mat Said pernah murka dan memecat Yahya setelah melanggar fatwa Mat Said supaya jawatan Ketua Bahagian tidak dicabar?Malah,Mat Said sudah hampir memecat Yahya kerana bertanding dan menang jawatan Ketua Bahagian Marang.Dengan tertolaknya kepimpinan proksi GBH (Geng Budak Hitam), maka satu bencana cas keting yang menjadi penyakit Umno Terengganu selama ini akan berulang.Itulah jadinya jika berjuang tanpa kiblat dan iman.Mereka hanya mampu bersatu ketika tewas,tetapi ketika menang semua lupa diri dan berhasad dengki.Maka,Tok meramalkan undi-undi protes di Terengganu akan bersimpang-siur selepas ini.Namun persoalannya,adakah kita mengambil peluang atau membiarkan sahaja kelemahan lawan kita?


Bagaimana pula dengan Kedah?Dengan naiknya Mad Basah sebagai pengerusi Umno Kedah,maka peluang untuk Pas kekal di sana adalah cerah.Namun, janganlah cuma sekadar mengambil peluang tanpa berusaha untuk menang.Siapa yang sokong Mad Basah di Kedah?Bukankah dia tidak disukai oleh akar umbi dan sudah ada Gerakan Anti Mad Bashah di Kedah?Malah,kepimpinan Umno kawasan Bakar Bata sendiri telah menentang Mad Basah melalui Gerakan 4B - Buang Basah Bakar Bata.Malah,ada penyokong Umno pernah bersumpah tidak akan mengundi Umno jika Mad Basah jadi Tuan di Kedah.Mad Basah bukanlah seorang yang berkepimpinan.Dulu dalam PRU 12 Mad Basah hampir kalah bila menang cuma dengan majoriti 358 undi.Silap hari jika Mad Basah ditolak oleh ahli sendiri,Bakar Bata akan membakar Mad Basah hidup-hidup.


Oleh itu,perlantikan Mat Basah dalam Hari Lantik Melantik ini menunjukkan bahawa Umno seperti tidak bersungguh untuk menang di Kedah.Ini bukan Tok yang kata,dulu-dulu orang Umno sendiri kutuk Mad Basah dalam blog dan facebook.Kalau anak tak percaya,pergilah google-google.


HARI LANTIK MELANTIK DUA
Chegubard Tolak Dilantik Setiausaha Agung PKR


Syabas Cikgu Bard atas prinsip anak yang jelas.Jangan menyalak macam Si India Padang Serai yang menyalak siang malam selepas orang lain dilantik Naib Presiden India dalam PKR.Habis dihentamnya kiri dan kanan.Jelas Si India ini sudah gila talak dan jawatan.


Mengenai Si India Salak Menyalak ini,Tok akan suruh Anak Rusa tulis lepas ini.Apapun,cerita Cikgu Bard yang tidak mahu terlibat dalam pesta lantik melantik adalah seperti berikut:


Badrul Hisham berkata beliau memutuskan untuk tidak menerima jawatan tersebut atas dasar prinsip.

"Saya sayangkan parti ini, dan kerana sayanglah saya akan terus menegur.

"Saya sayangkan negara ini, saya ingin pastikan keadilan menjadi sesempurna mungkin sebelum kita sampai ke Putrajaya," katanya dalam sidang media di Bukit Mertajam.


Tambahnya, beliau akan terus berkhidmat walaupun tanpa apa-apa jawatan dan turut menegaskan supaya tindakan diambil terhadap aduan yang timbul berhubung pemilihan tersebut.


Salut anak muda dari Tok yang sudah tua.

Siapakah menteri rogol amahnya?
chedet 0 Komentar

Zulkifli Sulong
KUALA LUMPUR, 27 Dis: Soalan siapakah menteri yang terlibat merogol seorang pembantu rumah Indonesianya kini menjadi persoalan paling hangat diperkatakan ekoran pendedahan kembali isu ini oleh WikiLeaks.

Laporan awal Harakahdaily mengenai hal ini telah menjadi berita paling hangat dan paling ramai dibaca oleh pelayar Harakahdaily.

Dalam laporan itu, Harakahdaily melaporkan kembali tulisan pemimpin akhbar pro BN, Rocky Bru atau nama sebenarnya Ahirudin Atan dalam blognya mengenai peristiwa seorang menteri merogol pembantu rumahnya pada tahun 2007 lalu.

Namun menteri berkenaan selamat walaupun laporan mengenainya sampai ke Kedutaan Indonesia, Kedutaan Amerika bahkan juga ke pejabat Perdana Menteri waktu itu, Datuk Seri (kini Tun) Abdullah Badawi.

Semalam, NGO Tenaganita menyiarkan kembali satu kenyataan akhbar yang pernah dibuat oleh Migrant Care, sebuah badan kebajikan pekerja Indonesia yang mengesahkan kejadian yang berlaku pada tahun 2007 itu.

Kenyataan yang ditandatangani oleh Wahyu Susilo (Policy Analyst), Anis Hidayah (Executive Director) dan Alex Ong (Country Director) dibuat pada 1 Ogos 2007.

Dalam kenyataan akhbar itu, Migrant Care berkata, pembantu rumah Indionesia itu bernama Robengah dan ketika itu dia berada di bawah penyeliaan Migrant Care.

Dalam kenyataan itu juga, Migrant Care menamakan RELA sebagai salah satu badan yang sangat dimarahi oleh warga Indonesia walaupun Malaysia dan Indonesia mempunyai hubungan diplomatik yang sangat baik.

Satu blog popular, Tukartiup juga kini memainkan sentimen siapakah perogol bertaraf menteri itu?

Sebelum ini, Harakahdaily melaporkan, menteri berkenaan telah bersara namun menurut maklumat terbaru, dia masih berada dalam kebinet kerajaan Malaysia sekarang.

Sementara itu, Country Director Migrant Care, Alex Ong (gambar) ketika dihubungi Harakahdaily hari ini mengesahkan kejadian itu.

"Beliau dirogol pada 19 Februari 2007 di Kuala Lumpur. Kemudiannya dihantar balik ke Indonesia pada 20 Februari 2007," kata Alex kepada Harakahdaily.

Selepas mendapat maklumat dari orang ramai, kata Alex, Migrant Care telah menjejak mangsa ini ke kampungnya yang terletak di Banjar Negara, Jawa Tengah.

"Dua kakitangan kami telah menemui dan mewawancara beliau pada 23 Julai 2007 di Banjarnegara," kata Alex lagi. Migrant Care kemudiannya telah mengeluarkan kenyataan media pada 1 Ogos 2007.

Ketika ditanya, apa berlaku selepas itu, Alex memberitahu, tindakan susulan tidak boleh diambil kerana wanita berkenaan tidak mahu diganggu kerana tidak mahu malu dan juga akibat dari ketakutan.

"Dia telah diminta bersumpah untuk tidak memecahkan rahsia itu jika tidak akan disumpah tiga keturunan," cerita Alex kepada Harakahdaily.

Sebelum ini, Migrant Care pernah membantu Exco kerajaan negeri Kelantan, Datuk Husam Musa dan Adun Paroi, Taufek Abdul Ghani untuk membawa pulang Azreen Che Ishak dari Kampung Hulu Sawah, Rantau, Negeri Sembilan yang dibawa lari pemuda Indonesia ke Lombok, Indonesia.

Husam membantu keluarga Che Ishak yang berasal dari Kelantan itu melalui NGO yang dipimpinnya ketika itu, Kijang Care.

Kes perkosa bermula bila adik mangsa buat aduan
chedet 0 Komentar

KUALA LUMPUR, 28 Dis: Kisah seorang pembantu rumah Indonesia dirogol oleh majikannya yang merupakan seorang menteri bermula apabila sebuah badan kebajikan dan hak asasi manusia, Migrant Care, menerima sepucuk surat aduan daripada adik mangsa.

Surat tanpa tarikh (gambar) yang ditaip dengan mesin taip biasa itu mendakwa kakaknya yang bernama Robengah telah diperkosa oleh seorang menteri kerajaan Malaysia beberapa kali.

"Kakak saya telah diperkosa oleh majikannya Pak Menteri beberapa kali. Hingga satu hari tanggal 19/02/07, kuasa Allah perbuatan kejinya itu telah terlihat oleh Datin isterinya yang sangat baik melayan semua pembantu rumah. Datin telah hantar kakak saya pulang ke Indonesia keesokannya, tanggal 20/02/07," cerita adik mangsa kepada badan yang menjaga kebajikan pekerja Indonesia yang bekerja di luar negeri itu.

Melalui surat inilah, Migrant Care telah menyiasat laporan ini dengan menghantar tiga sukarelawannya ke rumah Robengah yang terletak di Banjarnegara, Jawa Tengah, Indonesia.

Migrant Care adalah Perhimpunan Indonesia untuk Buruh Migran Berdaulat (Member of Migrant Forum in Asia and International NGO Platform on Migrant Workers' Convention) yang beralamat di Jl. Pulo Asem I C No 15 RT 015 RW 001 Jati, Jakarta Timur 13220 Indonesia.

Banyak kes yang berjaya diselesaikan oleh mereka dalam menjaga kebajikan pekerja Indonesia di Malaysia. NGO ini juga membantu rakyat Malaysia yang ingin mencari saudara mara mereka di Indonesia sebagaimana yang berlaku kepada keluarga Azreen Che Ishak, gadis dari kampung Sawah, Rantau, Negeri Sembilan yang dibawa ke Lombok, Indonesia.

Perjalanan ke Banjarnegara pada 24 Julai 2007 merupakan satu perjalanan yang panjang bagi para sukarelawan ini. Ia bermula sehari sebelum itu lagi apabila mereka bertolak dari Jakarta ke Jawa Tengah pada 23 Julai. Namun, demi tugas, mereka ke sana untuk mengesahkan laporan yang mereka terima itu.

Perjalanan ke Banjarnegara

Ketika dalam perjalanan, mereka terngiang-ngiang kata-kata rayuan adik mangsa rogol ini yang meminta kasihan belas agar kehormatan wanita Indonesia ini dibersihkan.

"Tolong kami Pak. Bersihkan kehormatan wanita Indonesia yang mencari rezeki buat anak-anak yang sekolah. Apakah memperkosa pembantu rumah pekerja asing yang tak bisa baca dan tak bisa tulis, adalah satu budaya orang kenamaan di Malaysia," rayu adik mangsa dalam surat aduan itu.

Melalui alamat yang diberikan adik mangsa itu, mereka berjaya menemui Robengah yang sedang sibuk mempersiapkan makanan untuk pekerja yang sedang mempersiapkan rumah baru mereka.

Mereka ke sana untuk mendapatkan cerita sebenar dari mangsa sendiri. Ini kerana, surat aduan itu penuh keyakinan kakaknya akan ceritakan segala-galanya.

"Kakak saya akan ceritakan segala-galanya. Saya sertakan foto majikannya bersama kakak saya yang berdiri disebelahnya (bertudung biru) bersama pembantu rumah yang lain dan Datin isterinya," cerita surat aduan itu lagi.
Namun mereka bertiga juga teringat pesan adik mangsa itu. Ini kerana, beliau bimbang kes yang berlaku kepada wanita Monggolia, Altantuya Shariibuu berulang kepada kakaknya.

"Tolong bapak rahsiakan alamat kakak saya kerana Pak Menteri itu punya banyak wang dan kenalan di Indonesia. Khuatir nanti keluarga kakak saya akan diapa-apakan seperti kasus Altantuya di Malaysia," tulis adik mangsa itu lagi.

Mereka bertiga sampai di rumah Robengah kira-kira jam 11 pagi. Namun, suasana yang ada tidak membolehkan isu pemerkosaan ini ditanya terus kepadanya sehingga jam lewat petang. Ini kerana suami serta dua anaknya sentiasa berada di sisinya.

Mereka hanya berjaya mendapat sejarah kerja Robengah di rumah majikannya di Kuala Lumpur selama lapan tahun itu. Dalam pada itu, mereka juga sempat bergambar bersama.

Pengakuan Robengah

Namun, selepas pulang ke rumah salah seorang dari mereka iaitu kira-kira jam 8.30 malam, mereka menelefon Robengah melalui anaknya.

Dalam perbualan telefon itulah, Robengah mengaku diperkosa majikannya. Tetapi beliau meminta sangat-sangat isu pemerkosaan itu tidak diperbesarkan kerana dia malu dan takut.

Maklumlah, dia hanya orang kecil sedangkan Pak Menteri itu orang besar dan berpengaruh.

Suami Robengah juga menelefon mereka semua supaya isu ini tidak diperbesarkan dan menganggap ini adalah satu cobaan untuk keluarganya.

Pada 26 Julai sekali lagi para sukarelawan ini menelefon Robengah melalui ibu pejabat mereka di Jakarta.

Robengah kali ini juga meminta agar ia tidak diperbesarkan namun dia mengesahkan telah diperkosa menjelang pulang ke kampung halamannya.

Menurut adiknya, kali terakhir Robengah diperkosa pada 19 Februari 2007 dan kejadian ini telah terbongkar apabila dilihat sendiri oleh isteri menteri ini.

Robengah kemudiannya telah dihantar pulang oleh isteri menteri itu pada keesokan harinya iaitu pada 20 Februari 2007.

Kenyataan media

Selepas membuat penyiasatan dan menemubual mangsa inilah, Migrant Care telah mengeluarkan satu kenyataan media pada 1 Ogos 2007. Ia telah ditandatangani oleh tiga orang iaitu Wahyu Susilo (Policy Analyst), Anis Hidayah (Executive Director) dan Alex Ong (Country Director).

Kenyataan ini telah disiarkan kembali oleh Tenaganita, sebuah NGO hak asasi pekerja pada 26 Disember baru-baru ini selepas dokumen siasatan kes ini didedahkan oleh WikiLeaks.

Dokumen siasatan kes pemerkosaan ini dikatakan telah sampai ke kedutaan Indonesia di Kuala Lumpur, kedutaan Amerika di Jakarta dan pejabat Perdana Menteri ketika Datuk Seri (kini Tun) Abdullah Ahmad Badawi adalah Perdana Menterinya.

Berdasarkan dokumen dari kedutaan Amerika inilah WikiLeaks mendedahkan kembali kes ini kerana dokumen yang didedahkan oleh WikiLeaks semuanya daripada dokumen yang bocor dari Amerika.

Pendedahan ini kemudiannya diangkat oleh blogger Rocky Bru (Ahirudin Atan), pemimpin akhbar The Malay Mail, dalam blognya baru-baru ini.

Bermula dari situlah Harakahdaily menyiasat kes ini dan mendapat cerita ini. Menurut maklumat awalnya, menteri ini sudah bersara tetapi selepas disiasat rupanya menteri ini masih kekal dalam kabinet Datuk Seri Najib Razak sekarang.

24 Dis 2010

TENANG: JELAS BUKTI SPR BARUA UMNO...
KHAT KUFI on CANVAS24 Dis 2010 2 Komentar

Memang SPR nie 'barua' kerajaan BN la... masa Galas yang merupakan kubu PAS dulu bersungguh-sungguh nak adakan pada hari bekerja (4 November 2010) ... sampai menteri besar kena umumkan cuti umum la pada negeri Kelantan.... tapi kali nie bile kawasan tue kawasan UMNgOk ... ehhh...boleh pulak buat hari minggu.... memang dasar barua UMNO....

PUTRAJAYA, 24 Dis — Pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang di Johor akan diadakan pada 30 Januari (Ahad) dengan penamaan calon 22 Januari (Sabtu) iaitu hari cuti sebagai tarikh penamaan dan pengundian bagi PRK Dun Tenang, jelas memperlihatkan sikap 'double standard' suruhanjaya itu.
Pilihan raya kecil ke-14 ini diadakan bagi mengisi kekosongan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Sulaiman Taha wakil rakyat Umno-BN, pada 17 Disember lepas.

Ia pilihan raya kecil pertama di Johor sejak Mac 2008.

Tarikh pilihan raya kecil ini diumumkan susulan mesyuarat khas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di sini pagi ini.

DUN Tenang, salah satu daripada dua kerusi negeri dalam Parlimen Labis.

(GAMBAR) PUTERI UMNO & ARAK ... MAMPUS!!!
KHAT KUFI on CANVAS 4 Komentar

Ini dia yang dikatakan Puteri UMNO dan Arak... ibarat isi dengan kuku... memang xleh nak pisah nye lah
(klik pada image untuk dibesarkan)
kalu dah 'bapak' nye minum arak... takkan anak tak terpengaruh??? puak2 UMNoGk sila la jawab...

DIAJAK SEKS THRU YM (MAAF BAHASA 18SX)
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar

aAwas buat gadis-gadis diluar sana berhati-hati bile meletak gambar anda pada YM/ FB/ Twitter/ blog/ forum atau apa sahaja kerana ini boleh mengundang kepada aktiviti maksiat... bayangkan sekiranya gadis tersebut bermata duitan... sah-sah akan terjerumus kelembah zina... baynagkan bagaimana gadis-gadis lagi khusunya pelajar U yang begitu desprate dengan RM pasti akan termakan pujuk rayu....

Baca dan nilai sendiri dialog antara Chibi (Juliana) dengan lelaki yang menggelarkan dirinya Opera Cina (klik utk bacaan jelas)




... wahai wanita umno diluar sana SEDARLAH!!!....

HAYATI 'SAJAK PAKATAN RAKYAT' NUKILAN KETUA PEMUDA PAS PUSAT
KHAT KUFI on CANVAS 1 Komentar

Nukilan Oleh : Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat (Ustaz Nasrudin Hassan At-Tantawi)

Sajak yang dibacakan pada Konvensyen Pakatan Rakyat Ke-2 di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang, 19 Disember lalu:


Pakatan Rakyat Namanya hebat

Gelombangnya dahsyat



Pakatan Rakyat Pemimpinnya berbakat

Pendokongnya sepakat Berjuang membawa berkat



Pakatan Rakyat Mendokong negara berdaulat

Menentang pemimpin yang jahat

Agar generasi kita selamat Pakatan Rakyat

Perjalanannya tidak dekat Walau mereka halang dan sekat Namun pejuangnya tidak pernah penat



Pakatan Rakyat Pemimpinnya bijak dan handal bersilat

Sekalipun difitnah dan diumpat

Mereka mendada bisa menyengat



Pakatan Rakyat Untuk sampai ke Putrajaya dengan cepat Saf – saf kita mesti rapat

Sedikit berkhilaf segera tangan berjabat

Jangan dibiarkan masaalah busuk berulat



Pakatan Rakyat Bersatu kita kerana hormat menghormat

Gagah kita kerana muafakat

Wibawa kita kerana tolak maksiat



Pakatan Rakyat Kini menjadi harapan masyarakat bangkitlah sebelum terlambat

Jangan sampai rakyat meluat bangkitlah , bangkitlah , bangkitlah sebelum terlambat

Jangan sampai rakyat meluat.

(GAMBAR) TOBAT AKU TAK BUANG SAMPAH KAT SINI
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar

... ade sape-sape yang tak sayang nyawa... try la kalu berani!!!

APCO: KERAJAAN TAK JAWAB ISU SEBENAR
chedet 1 Komentar

Rakyat bukan nak tahu One Malaysia di cipta oleh APCO atau tidak. Sama ada One Malaysia dan One Israel lahir secara kebetulan atau memang dirancang juga tidak menarik minat rakyat untuk tahu:

Isu sebenar yang rakyat nak tahu,

1. Adakah APCO merupakan agen zionis?
Surat Rasmi APCO cuma menafikan mereka terlibat cipta One Malaysia dan One Israel.
2. Benarkah beberapa orang penting APCO adalah bekas agen Mosad Israel?
Doron Bergerbest-Eilon adalah bekas agen Mosad.
3. Rakyat juga nak tahu apa hubungan individu ini (lihat gambar) dengan Zionis Israel?



Putaran hidup kembali lagi di-TENANG
chedet 0 Komentar

Oleh: cucupakkasim

"Ini lah gambar yang telah menyebabkan TENANG menjadi gempar suatu ketika dulu ...
TENANG ... terletak dalam daerah Segamat, dalam parlimen Labis. Perjalanan ke TENANG akan mengambil masa selama dua jam setengah jika kita memandu dari Johor Baru.

Sepanjang perjalanan dari JB ke sana, kita akan dapat menikmati suasana alam semulajadi dengan udara yang nyaman lagi segar, paling best ketika waktu pagi-pagi, kita juga akan dihidangkan dengan pemandangan yang hijau dengan pokok-pokok kelapa sawit dan juga pokok-pokok getah.

Pekan TENANG pula lebih kurang macam Galas, pekan koboi. Semuanya bergerak perlahan, sentimental, 'slow-paced town' kata orang putih. Terhegeh-terhegeh dan terkemut-kemut kata gurkah-gurkah politik di'port' ... Kah..Kah..Kah..

Kebanyakan penduduk di-pekan TENANG ini hidup sebagai penoreh getah, ada yang bekerja di ladang-ladang kelapa sawit. Yang ada tanah sendiri pula mereka berladang secara kecil-kecilan dan ada juga sikit-sikit yang berniaga sendiri dengan membuka gerai dan kedai kopi.

Dekat-dekat dua puloh tahun dulu, TENANG yang sentiasa tenang tiba-tiba sudah tidak tenang dengan cerita yang cukup gempar, mendapat liputan dimuka depan akhbar-akhbar dalam Malaysia serta akhbar-akhbar luar negara (walaupun masa itu belum lagi ada internet) bila gambar seekor ular sawa sepanjang dua puloh kaki sedang menelan seorang lelaki cina yang gemuk dan sasa. Kejadian ini telah berlaku di Felda Ledong.

Beginilah putaran kehidupan, selepas hampir dua puloh tahun, TENANG akan kembali menjadi tidak tenang bila pilihanraya kecil yang kali yang ke-14 akan mengambil tempat dan TENANG akan kembali menjadi bahan-bahan berita semasa, TENANG akan kembali menerima kunjungan orang-orang ramai yang ada sangkut-paut dengan politik dari segenap pelusuk tanah air. Pekerja pilihanraya, ahli-ahli parti-parti politik, peminat-peminat politik, gurkah-gurkah politik (Kah..Kah..Kah..), mereka yang suka bikin kacau bila masuk bab politik, pak-pak menteri, press-press dan juga yang jenis suka kepada suasana ketika hari penamaan calun pada mana-mana pilihanraya kecil dimana mereka-mereka ini dijangka akan memenuhi pekan TENANG dan kawasan sekitar dengan berbagai ragam dan gaya serta imej.

Harap orag-orang di TENANG sana jangan lah pula terkejut bila tengok gelagat-gelagat pilihanraya kecil ini nanti ...

dari blog: http://dollahyankee.blogspot.com

dollah yankee -
umno Labis pun ada 2 group, dan salah satu group ini dijangka akan memudahkan kerja-kerja kempen PAS.

23 Dis 2010

(VIDEO) REMAJA AJARAN UMNgOk...
KHAT KUFI on CANVAS23 Dis 2010 1 Komentar

Apa nak jadi dengan anak melayu hari ini....sanggup mempersendakan pemakaian tudung .... mungkin terlalu dek cetek agama akibat dari ajaran sesat UMNO melalui Islam Hadharinye...


Anda boleh download video tersebut dari link berikut:


Dan ini pula remaja yang mempersendakan zikirullah




KEPUTUSAN PMR : 386 DAPAT SEMUA 'E'.
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar

Seramai 386 orang calon mendapat semua E menurun daripada 397 orang tahun lepas.


Pada tahun ini, 30,863 daripada 439,456 calon peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini memperoleh semua A, peningkatan 0.65 peratus berbanding 28,188 calon tahun lepas.

Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Abdul Ghafar Mahmud berkata Gred Purata Nasional (GPN) pada tahun ini adalah 2.74 berbanding 2.78 tahun lalu, menunjukkan peningkatan pencapaian pelajar pada tahun ini.

”Pada keseluruhannya, pencapaian calon PMR tahun 2010 dalam 16 mata pelajaran adalah yang terbaik daripada perbandingan empat tahun,” katanya semasa membentangkan analisis keputusan PMR 2010 di sini hari ini.

Abdul Ghafar berkata enam mata pelajaran menunjukkan kenaikan signifikan dalam Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 2010 berbanding tahun lepas, iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Arab, Matematik, Sains dan Kemahiran Hidup Pertanian.

(GAMBAR) PANAS ADUN SELISING 'PROJEK' KERETAPI
KHAT KUFI on CANVAS 1 Komentar


KUALA LUMPUR, 23 Dis — Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS Selising, Drs Saipul Bahrin Mohamad mencabar Umno mengemukakan bukti jika ada kononnya beliau pernah ditangkap ‘berzina’ dengan isteri orang dalam koc VIP kereta api ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Tumpat, Kelantan.


Beliau membuat cabaran itu ekoran pendedahan Umno Online kelmarin, yang memetik Ketua Pemuda Umno Kelantan, Anuar Safian yang mencabar Saipul Bahrin atau PAS sendiri supaya memberikan penjelasan mengenai dakwaan itu.

“Mengapa nak cabar PAS beri penjelasan, cukup saya sahaja yang beri penjelasan. Kalau ada laporan Majlis Agama Islam sila dedahkan, kalau ada video skandal saya, sila dedahkanlah.

“Ini satu fitnah untuk menjatuhkan saya, sebelum (pilihan raya umum) 2008 lagi Umno buat isu ini untuk fitnah saya, bukan isu yang baru.

“Saya baru balik dari Mekah tiga hari lalu, saya sudah membaca kesemua laporan blog-blog Umno itu... benda-benda ini sebenarnya ditimbulkan sejak 2000 lagi.

“Hanya orang yang fitnah sahaja kata ada laporan, ada video dan ada gambar skandal saya kerana mereka pun tahu saya tak buat, kenapa tidak didakwa di mahkamah (kalau ada bukti),” ujarnya.


*Projek Keretapi Adun Selising ana tak jumpa yang jumpa projek landasan berkembar Ketapi ada la... mungkin di kot yang puak-puak UMNgOk maksudkan....

TREND BAYI MELAYU DIBERI KEPADA KELUARGA INDIA
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar

Alhamdulillah ana dikurniakan seorang lagi puteri (bukan puteri UMNO)... cuma bukan nak cerita pasal puteri ana tetapi kebetulan semalam ana membawa zaujah ana pergi mengurut di Bukit Beruntung (ala area flat 1 Malaysia tue). Sampai di sana, makcik yang mengurut tue (ana panggil dia kak ida cz umur dalam 53 tahun) sedang memegang seorang bayi perempuan yang berusia dalam 3 minggu. Lalu ana tanya anak siapa? Jawabnya anak segera/ anak angkat... lalu diceritakan berkenaan bayi tersebut ...

Menurut Kak Ida bayi itu adalah anak kepada seorang gadis berusia 15 tahun (form 3) dan berbapakan lelaki berusia 17 tahun (x sekolah dan bekerja satu bengkel dengan suaminya). Nak jadi cerita atuk dan nenek kedua-dua pasangan tersebut tak nak mengaku itu adalah cucu mereka menyebabkan kedua-dua remaja tadi melahirkan bayi mereka di rumah seorang India (hindu) dan budak lelaki itu sendiri yang memotong tali pusat bayi tue. Kemudian bayi tadi diserahkan kepada keluarga India tadi kerana mereka tak mampu nak bela bayi tue.

Kebetulan budak lelaki tue satu tempat kerja/ kenal dengan suami Kak Ida tue jadi dia pun buka cerita la kat suami Kak Ida pasal baby tue... so bila suami kak Ida tue tahu pasal cerita tue terus dia bagi tau wife dia dan Kak Ida terus pergi ke rumah india tadi untuk mengambil baby tue.. masa tue usia dia 3 hari.. tapi masa ambil baby tue dah ada 'nandet' (kire cam rupa anak hindu la).. akhirnya Kak Ida pergi balai polis naik mahkamah untuk dapatkan hak menjaga anak angkat...

... mungkin banyak lagi kes sebegini yang kita tak tau... sebab remaja yang dah berzina/ mengandung dia sanggup buat apa sahaja asalkan masalah depa selesai...

* gambar hiasan

MP WANITA BAWA BABY 1 BULAN DALAM PARLIMEN
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar

Ahli Parlimen bukan di Malaysia la tapi di Eropah membawa bayi ke sidang parlimen

Seorang Ahli Parlimen di Eropah, Licia Ronzulli  membawa anaknya yang berusia 1 bulan ke sidang parlimen


AGAK-AGAK ADA DAK MP MALAYSIA YANG BERANI BUAT GINI??? 

BANCI 2010 : MAKIN RAMAI LE LELAKI TAK KAWIN
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar

Malaysia kini mempunyai 27,565,821 penduduk dengan lelaki melebihi wanita pada nisbah 105:100.

Statistik itu berdasarkan laporan kiraan permulaan Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010.Berdasarkan bancian itu, jumlah penduduk lelaki kini adalah 14,112,667 orang dan wanita 13,453,154 orang.

LGE BAGI AMARAN BUAT UTUSAN
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng memberi tempoh 14 hari kepada Utusan Malaysia untuk memohon maaf sebelum membawa akhbar itu ke mahkamah.


Peguam Lim, Jagdeep Singh Deo memberitahu pemberita di sini bahawa surat tuntutan telah dihantar kepada akhbar berkenaan agar menarik balik beberapa perkataan yang dianggap bersifat fitnah dalam artikel bertajuk “Kebiadaban Guan Eng”, yang disiarkan kelmarin.

Utusan didakwa melabelkan Lim (gambar) sebagai rasis dan anti-Melayu dalam artikel yang disiarkan sehari selepas Konvensyen Pakatan Rakyat Kedua, yang diadakan di Kepala Batas, Pulau Pinang.

Beliau yang juga Setiausaha Agung DAP mahu akhbar harian itu menyiarkan permohonan maaf dan membayar ganti rugi kerana memfinah beliau.

Jagdeep berkata Lim, menafikan kesemua dakwaan dalam surat tuntutan yang dihantar itu.

Lim juga mahu mengambil tindakan perundangan peribadi terhadap Utusan, yang dimiliki Umno, kerana mendakwanya sebagai ejen asing dan mahu DAP dibubarkan.

Jagdeep berkata, sejak 2008 Lim telah menghantar lima surat tuntutan kepada Utusan.

Satu kes fitnah sudah pun difailkan di mahkamah, kata beliau.

21 Dis 2010

PARTI KITA MAMPU SAINGI PR???
KHAT KUFI on CANVAS21 Dis 2010 3 Komentar

UALA LUMPUR, 21 Dis — Datuk Zaid Ibrahim dengan penuh yakin memberi amaran kepada pesaing-pesaingnya — Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) akan membawa impak signifikan dalam pilihan raya umum ke-13 meskipun ahlinya hanya sekitar 300 orang sekarang.

Bekas pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) ini berkata, walaupun parti barunya kecil dari segi keanggotaan, tetapi mampu memberi saingan kepada kedua-dua Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional (BN) dengan meletakkan calon-calon yang berkualiti.

“Sudah pasti kami boleh lakukan. Ya, kami sudah ada sejumlah calon. Saya tidak boleh mengatakan berapa ramai, tetapi ya, saya salah seorang daripada mereka.

“Kami ada keanggotaan yang kecil jumlahnya, hanya kira-kira 300 orang, tetapi bukan aspek keahlian yang menentukan sokongan, tetapi kualiti pemimpin-pemimpin kami,” kata beliau.

Rabu lalu, parti Angkatan Keadilan Insan Malaysia (Akim) yang berpangkalan di Kelantan ditukar menjadi Kita selepas Zaid dipilih sebagai presiden yang baru.

Zaid , yang keluar PKR bulan lalu berkata, bilangan keanggotaan Kita dijangka meningkat berlipat ganda dalam beberapa bulan akan datang menjelang pilihan raya umum ke-13.

Bekas menteri Kabinet ini juga mendakwa bahawa sementara musuh-musuhnya sudah pun menyangkal kesan kehadiran mereka dalam landskap politik negara, Zaid masih percaya pihaknya “sudah pun membawa kelainan” setakat ini.

Blogger UMNO penipu....tiada bukti dalam video,hanya ceramah....
Pejuang Muda 5 Komentar

papa gomo sudah menyalak,kesian budak ni...kononnya nak dedahkan bukti adun selising berzina,ternyata blogger umno terdesak untuk memfitnah adun pas...korang tengok la sendiri..tuduhan demi tuduhan dilemparkan,tapi buktinya mana bro???

http://www.papagomo.com/2010/12/gempar-18-sx-rakaman-video-bukti-adun.html


17 Dis 2010

HELAH GANTUNG 4 MP... BN DAPAT KUASA 2/3 DEWAN RAKYAT
KHAT KUFI on CANVAS17 Dis 2010 1 Komentar

Ahli Parlimen dari Pakatan Rakyat iaitu Anwar, Azmin, Sivarasa dan Karpal yang digantung oleh Parlimen, UMNO/BN telah Berjaya mendapatkan kembali majority 2/3 yang diidamkan mereka.



Majoriti yang membolehkan mereka melakukan pindaan apa saja ikut suka mereka..


Dengan Majoriti 2/3 ditangan mereka, mereka boleh melakukan sebarang pindaan keatas Perlembagaan dan dengan majority 2/3 juga mereka boleh meluluskan persempadanan semula yang suatu masa dulu telah membawa malapetaka kepada kita..

Saya Petik:-

PETALING JAYA: Ahli parlimen pembangkang telah mengemukakan pelbagai sebab mengapa Barisan Nasional (BN) bertegas untuk meluluskan penggantungan empat ahli parlimen (MP) Pakatan Rakyat selama enam bulan dari Dewan Rakyat.

Mereka berkata penggantungan empat MP ini akan menyebabkan blok pembangkang akan kehilangan taring di Dewan Rakyat. Ketidakhadiran empat wakil rakyat akan mengembalikan majoriti dua per tiga BN di Dewan Rakyat.

Parti pemerintah BN kehilangan majoriti dua pertiga di Parlimen selepas pilihan raya umum pada 8 Mac 2008. Ia turut kehilangan lima kerajaan negeri, lantas melakar lanskap politik baru di Malaysia.

Kini terdapat sejumlah 222 kerusi parlimen. Ekoran dari pilihanraya pada tahun 2008, BN hanya memperoleh 137 kerusi berbanding Pakatan yang memperoleh 76 kerusi. Parti Progresif Sabah (SAPP) mempunyai dua kerusi manakala Parti Sosialis Malaysia, hanya satu. Baki enam kerusi disandang ahli bebas yang mesra BN.

Penggantungan empat MP yang diusulkan di Parlimen hari ini bermakna Pakatan hanya mempunyai 72 kerusi – kurang dua kerusi untuk menidakkan BN majoriti dua pertiga.

... CELAKA PUNYE BN.......

GANTUNG HADIR PARLIMAN KE JADI AHLI PARLIMEN.. SAH SPEAKER MABUK..
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar

PETALING JAYA, 17 Dis — Pengerusi DAP Kebangsaan Karpal Singh berkata, penggantungan empat Ahli Parlimen Pakatan Rakyat termasuk beliau yang diputuskan semalam adalah tidak sah.


Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor berkata, usul yang diluluskan itu melarang beliau dan tiga Ahli Parlimen lain daripada menjalankan tugas sebagai wakil rakyat.

Beliau menegaskan, Parlimen hanya boleh menggantung daripada menghadiri sidang Parlimen, bukannya menggantung tugas sebagai Ahli Parlimen.

“Kami digantung daripada menjalankan tugas sebagai Ahli Parlimen. Tugas kami tidak terhad di Parlimen sahaja.

“Ini akan jadi poin utama. Ini adalah satu pencabulan hak kami sebagai Ahli Parlimen yang mana telah termaktub dalam Perlembagaan (Persekutuan),” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Semalam, Dewan Rakyat menggantung Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Karpal, R. Sivarasa (Subang) dan Azmin Ali (Gombak) daripada tugas sebagai Ahli Parlimen selama enam bulan.

Dalam usul itu, jelas mengatakan Karpal (gambar), Sivarasa dan Azmin digantung daripada tugasnya sebagai Ahli Parlimen manakala Anwar digantung tugas dari jawatan Ahli Parlimen selama enam bulan.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh itu digantung ekoran dakwaan beliau mengenai isu berkaitan APCO Worldwide dan gagasan 1 Malaysia.

Sementara Karpal, Sivarasa dan Azmin digantung kerana melanggar peruntukan Peraturan Mesyuarat 85 iaitu keterangan yang diambil di hadapan sesebuah Jawatankuasa Hak dan Kebebasan dan apa-apa surat yang dikeluarkan kepadanya tidak boleh disiarkan oleh siapa jua sebelum panel itu membentangkan laporannya.

“Dalam negara kita Parlimen bukan yang paling tinggi, Perlembagaan yang paling tinggi. Keputusan yang dibuat Parlimen mesti berdasarkan Perlembagaan.

“Ketika saya digantung pada 1994 kerana menghina Yang di-Pertuan Agong, ayat yang digunakan sangat jelas, digantung daripada perkhidmatan di dalam Dewan,” kata Karpal.

Karpal turut berkata, Pakatan Rakyat sudah membuat keputusan untuk menyaman Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz.

'DOUBLE STANDARD'... KARTUN HARI JUMAAT
KHAT KUFI on CANVAS 0 Komentar





................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.