29 Ogo 2007

Tahniah Kepada Abdullah Gul
chedet29 Ogo 2007 0 Komentar

By : Al Husseyn http://alhusseyn51.blogspot.com/
Presiden baru Turki, Abdullah Gul memulakan tugas barunya Selasa 28 Ogos , 2007; dengan memberi pengakuan mempertahankan sistem sekular negara itu sejurus selepas parlimen melantiknya sebagai ketua negara .

Ianya merupakan kemenangan besar bagi parti pemerintah Keadilan dan Pembangunan (AKP) dan untuk Abdulah Gul, dimana usaha pertamanya untuk kejawatan tersebut pada April lalu telah disekat oleh tentera yang kuat mendokong sekular ; yang mendakwa AKP mempunyai agenda sulit menggugat perlembagaan negara.

Dalam ucapan pertamanya, Abdullah Gul, 56, yang telah menjadi Menteri Luar Negara selama lima tahun, berjanji akan bersikap neutral dan mempertahankan sistem yang sedia ada dalam tempoh jawatannya selama tujuh tahun itu.

“Republik Turki adalah sebuah negara demokrasi , sekular dan sosial berdasarkan kepada perundangan…..Saya akan bekerja dengan azam mempertahankan dan memperkukuhkan semua prinsip tersebut," Abdullah Gul memberitahu parlimen selepas mengangkat sumpah.

“ Prinsip fahaman sekular adalah suatu model yang menjamin kebebasan bagi cara hidup yang berbeza dan tatacara sosial yang aman….Prinsip sekular juga melibatkan kebebasan perasaan dan ugama,” katanya.

Majlis mengangkat sumpah tersebut dipulau oleh pemerintah tertinggi tentera dan juga parti pendukung sekular Republican People's Party (CHP), yang mengepalai golongan sekular berkempen menentang Abdullah Gul.

Isteri Abdullah Gul , Hayrunnisa, yang memakai tudung ; dilihat sebagai simbol yang menggugat fahaman sekular , tidak ada pada majlis tersebut.

Kekacauan , ditambah burukan lagi dengan amaran keras dari pihak tentera yang senantiasa sedia mempertahankan fahaman sekular , memaksa diadakan pilihanraya mengejut dimana AKP keluar dengan kemenangan majoriti dan dilihat sebagai sokongan kuat bagi menamakan semula Abdullah Gul sebagai calun presiden.

Walaupun AKP telah berjanji mentaati sekularisma , tetapi para pendukung fahaman sekular yang kental khuatir perlantikan Abdullah Gul sebagai presiden telah melengkapi pengambi alihan jawatan tertinggi negara dan memudahkannya bergerak meneruskan rancangan rahsia gerakan Islam

Abdullah Gul tidak akan begitu mudah dalam jawatannya sebagai presiden dengan amaran pendukung sekular yang akan terus meneliti segala tindak tanduknya .

“Kami akan mengawasi setiap langkah yang diambilnya, kami akan mengawal ketaatannya terhadap republik ini,” kata timbalan pengerusi CHP , Mustafa Ozyurek .

28 Ogo 2007

Generasi muda diajak berpesta menjelang 31 Ogos
chedet28 Ogo 2007 0 Komentar

Oleh Anwar Ibrahim


Di saat Malaysia menyambut 50 tahun kewujudannya sebagai sebuah negara merdeka kita perlu berdepan dengan persoalan yang paling getir. Mengapakah pada tahun yang penuh dengan acara sambutan gemilang, Malaysia sebenarnya telah menjadi sebuah negara Asia kelas ketiga? Beranikah kita berdepan dengan hakikat tersebut?

Kita terlalu diajak supaya asyik berpesta, terutama di kalangan generasi muda. Wacana bebas dihalang dan media dikongkong oleh golongan kaya yang menjaga kepentingan kelompok kecil penguasa.

Malah iklim dan persekitaran bebas yang seharusnya tercerna dari ikrar keramat kemerdekaan diganti dengan puluhan undang-undang yang mengikat rakyat, mahasiswa dan pekerja, meneruskan strategi nakal penjajah membendung kebebasan dan kegiatan rakyat.

Justeru, sempena ulang tahun hari keramat negara merdeka kita sewajarnya merenungkan dengan akal fikiran terbuka sejajar dengan semangat bangsa merdeka dan bermaruah.

Kerana sesungguhnya inilah juga menjadi intipati Pemasyhuran Kemerdekaan 31 0gos 1957 dan paksi gagasan negara Malaysia 1963 - mencipta negara liberal dan demokratik; menjunjung perlembagaan dan keluhuran undang-undang; menjamin kebebasan dan keadilan untuk rakyat.

22 Ogo 2007

Risalah Hotel Wangsa
أبو عمار22 Ogo 2007 0 Komentar


Mansuh Common Law -- Ketua Hakim Negara mahu perundangan lapuk Inggeris diganti
chedet 0 Komentar

Oleh Zabry Mohamad

PETALING JAYA 21 Ogos – Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim hari ini mencadangkan rujukan kepada Common Law Inggeris dimansuhkan daripada undang-undang sivil negara ini kerana ia menggambarkan minda pengamal undang-undang tempatan yang masih terjajah.

Beliau juga menegur sesetengah pengamal undang-undang yang terus mengguna pakai Common Law Inggeris dalam kes-kes perbicaraan tertentu.


Sambil menyifatkan mereka sebagai ‘katak di bawah tempurung penjajah’, Ahmad Fairuz menegaskan, gejala tersebut tidak seharusnya berlaku selepas 50 tahun Malaysia mencapai kemerdekaan.

Menurut beliau, setelah negara merdeka selama lima dekad, pakar-pakar perundangan tempatan seharusnya sudah mampu mewujudkan undang-undang yang lebih bermutu dan sesuai dengan keadaan semasa.

‘‘Sudah 50 tahun kita merdeka, sudah 50 tahun kita terlepas daripada cengkaman penjajah, tetapi Seksyen 3 dan 5 Undang-Undang Sivil 1956 masih kekal dalam perundangan kita.


‘‘Apakah ini petanda bahawa Common Law Inggeris itu adalah undang-undang yang paling baik di dunia? Apakah ini petanda bahawa pakar undang-undang kita masih di bawah tempurung penjajah?’’ soalnya.

Ahmad Fairuz berkata demikian ketika berucap merasmikan seminar mengenai pemikiran ilmiah dan sumbangan Allahyarham Profesor Emeritus Tan Sri Ahmad Ibrahim anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) di sini.

Turut hadir ialah Pengerusi IKIM, Tan Sri Ahmad Sarji Abdul Hamid dan Ketua Pengarah institut itu, Dr. Syed Ali Tawfik Al-Attas.

Menurut Ketua Hakim Negara, kegagalan memartabatkan perundangan sendiri seolah-olah memperlihatkan Malaysia sudah ketandusan kepakaran sehingga terpaksa meminjam daripada Common Law Inggeris sejak tahun 1957.

Katanya, di Malaysia, Common Law Inggeris masih dirujuk dalam kes-kes mahkamah jika tiada akta undang-undang tempatan yang boleh dipakai sebagaimana terkandung dalam Seksyen 3 dan 5 Akta Undang-Undang Sivil 1956.

Seksyen 3 akta berkenaan memberi laluan kepada mahkamah negara ini untuk mengetepikan Common Law Inggeris, mengutamakannya atau mengambil kira keadaan setempat dalam membuat penghakiman.

Seksyen 5 akta yang sama membenarkan pemakaian seluruh undang-undang perdagangan yang ditadbir di England melainkan jika terdapat undang-undang tempatan.

Ahmad Fairuz memberitahu, sudah tiba masanya kedua-dua seksyen tersebut dipinda dengan memansuhkan semua rujukan kepada Common Law Inggeris dan undang-undang serta kaedah-kaedah ekuiti yang ditadbirkan di England.

Sebagai ganti, menurut beliau, pengamal undang-undang mungkin boleh merujuk kepada keputusan-keputusan mahkamah di negara ini yang mengikut undang-undang tempatan dan memberi keutamaan kepada keadaan di negeri-negeri di Malaysia.

Dalam hubungan ini, beliau mahu pakar undang-undang di Malaysia bersepakat sama ada mahu meneruskan amalan merujuk kepada Common Law.

Jika sebaliknya, tegas beliau, pendekatan baru perlu diambil bagi menggantikan Common Law Inggeris yang dilihat sudah sebati dalam perundangan negara.

Beliau menambah, mungkin juga sudah tiba masanya untuk memartabatkan undang-undang Islam bukan sahaja dalam perundangan negara tetapi juga perundangan antarabangsa.

Sekiranya idea itu diterima, jelas beliau, sudah pasti keharmonian undang-undang sivil dan undang-undang syariah dapat dicetuskan sehingga memberi impak maksimum kepada masyarakat.

Pada majlis itu, Ahmad Fairuz turut melancarkan buku berjudul Permata Pengislahan Perundangan Islam yang merupakan biografi Allahyarham Ahmad Ibrahim.

Ahmad Ibrahim ialah tokoh perundangan yang banyak menyumbang kepada pembangunan perundangan di negara ini khususnya undang-undang Islam.

Beliau merupakan salah seorang peguam dalam perbicaraan kes Natrah, wanita keturunan Belanda yang dibela oleh keluarga Islam dan kemudian dituntut semula oleh keluarga asalnya. Perbicaraan kes Natrah mencetuskan rusuhan di Singapura pada tahun 1950.

Allahyarham yang meninggal dunia pada usia 82 tahun pada 17 April 1999 merupakan profesor undang-undang di Universiti Malaya dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

21 Ogo 2007

Resolusi-resolusi Perhimpunan Agong Pemuda MCA
chedet21 Ogo 2007 0 Komentar

Oleh rosmahbertudung

"Nah! Ini dia resolusi Pemuda MCA dalam Perhimpunan Agong Pemudanya. Pemuda UMNO masih sibuk mengumpul harta..

Saksikanlah MCA yang lebih sayang bangsa dan bahasanya dari UMNO, yang lebih pentingkan perut dan nafsunya serakahnya... yang hanya tahu menjulang dan mencium keris...RESOLUSI-RESOLUSI PERHIMPUNAN AGUNG PEMUDA MCA KEBANGSAAN
YANG KE-44 ( 18hb Ogos 2007 )

HAL EHWAL PARTI:

Rasional: Parti perlulah menarik minat penyertaan golongan muda untuk menyertai MCA dalam usaha untuk memperkasakan parti kerana semua parti kini sedang merekrut lebih ramai golongan muda yang berintelek tinggi ke dalam parti-partinya.

Resolusi (1):

Menyokong penuh dan merealisasikan 9 Agenda Platform Parti serta berharap pucuk pimpinan Parti akan menyediakan ruang yang lebih besar kepada Pemuda MCA untuk memainkan peranan serta menetapkan strategi untuk menarik minat penyertaan pemuda Cina di setiap lapisan masyarakat bagi menyertai MCA demi melatih Pemuda MCA sebagai pelapis pucuk pimpinan MCA pada masa hadapan.

PENDIDIKAN:

Rasional: Pada tahun 2003, kerajaan telah menetapkan bahawa pengajaran mata pelajaran Sains dan Matematik haruslah dijalankan dalam bahasa Inggeris. Namun di bawah usaha MCA, bahasa Cina masih merupakan bahasa utama dalam pengajaran mata pelajaran Sains dan Matematik di SJK(C). Para pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan UPSR tahun 2008 sehingga kini masih tidak mengetahui jenis bahasa yang akan digunakan dalam kertas peperiksaan mereka memandangkan hal tersebut masih belum mendapat kata putus dari Kementerian Pelajaran. Ketidaktentuan ini bagaimanapun telah menimbulkan kerisauan dalam komuniti Cina.

Resolusi (2):

Menegaskan bahawa soalan peperiksaan UPSR tahun 2008 bagi subjek Sains dan Matematik haruslah disediakan dalam bahasa Cina dan menyeru Kementerian Pelajaran untuk melaksanakan sistem peperiksaan tersebut demi mengekalkan identiti SJK(C).

Rasional: Segelintir guru besar SJK(C) yang telah dipaksa untuk menandatangani perjanjian untuk menerima guru Melayu yang tidak fasih berbahasa Cina sebagai guru pemulihan telah menimbulkan ketidakpuasan hati dalam masyarakat Cina. Walaupun Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia, Dato’ Hon Choon Kim, telah mengarahkan Jabatan Pelajaran Negeri untuk menarik balik atau membatalkan arahan tersebut namun kejadian tersebut telah meninggalkan impak yang negatif di kalangan masyarakat Cina.

Resolusi (3):

Dulu, kini dan selama-lamanya membantah tindakan Kementerian Pelajaran menghantar guru-guru yang tidak fasih berbahasa Cina sebagai guru pemulihan di sekolah Cina agar ia tidak menjejaskan identiti SJK(C) yang sediada.

Rasional: Tindakan penguatkuasaan segelintir pegawai pelajaran daerah, kakitangan Lembaga Hasil Dalam Negeri dan pihak berkuasa tempatan terhadap guru-guru yang mengajar tuisyen sebagai kerja sambilan telah mendapat bantahan kuat dari segenap lapisan masyarakat. Keadaan bertambah buruk apabila pegawai-pegawai tersebut menyuruh para pelajar untuk menjadi saksi dalam tuduhan terhadap gurunya sehingga menjejaskan rasa hormat pelajar kepada guru berkenaan. Tindakan itu juga mengakibatkan guru tersebut tidak berani untuk memberi tuisyen lagi serta hal ini telah membangkitkan kemarahan dalam kalangan ibu bapa pelajar.

Resolusi (4):

Menyeru Kementerian Pelajaran Malaysia untuk menghentikan tindakan terhadap guru yang mengajar tuisyen sebagai kerja sambilan. Kami sebaliknya menyeru kementerian tersebut untuk menetapkan suatu garis panduan dan mekanisme pemantauan yang lebih jelas bagi mengelakkan sebarang kepincangan daripada berlaku sekali gus membenarkan guru menyambung kembali kelas tuisyennya.

Rasional: Kabinet pada tahun 2002 telah memperuntukkan sebanyak 10% kemasukan di peringkat Matrikulasi bagi kaum bukan Bumiputera. Sehingga kini, kemasukan ke peringkat Matrikulasi sentiasa mendapat sambutan yang hangat dengan permintaan melebihi jumlah bilangan tempat yang ditawarkan.

SUMBER:
LAMAN PEMUDA MCA


Untuk paparan resolusi lain sila ke http://tranungkite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=3385&mode=&order=0&thold=0

20 Ogo 2007

Kilang Casberg tak ditutup, surau yg ditutup!
chedet20 Ogo 2007 1 Komentar

Oleh juakboy

"Berita Harian semalam 19-08 melaporkan kononnya arahan dari Sultan selangor supaya surau sek8 Ar-rahmah ditutup! inilah kemajuan yang Selngor kecapi setelah 50 tahun merdeka dan sempena kedatangan bulan REJAB, SYAABAN DAN RAMADHAN..

Akhirnya sebuah surau yg dikira antara paling aktif di Shah Alam yg kekadang jamaahnya mencecah sehingga 200-300 orang akhirnya ditutup segalanya kerana mainan politik kotor UMNO dan beberapa orang MUNAFIQ HADHORI yang datang ke surau itu bukan untuk memakmurkannya tetapi untuk menghancurkannya!


Kini surau yang dahulunya dipenuhi dengan umat islam yg bersolat dan datang utk mencari Ilmu akhirnya kosong sepi gara2 dirampas secara bacul dan tidak bertamadun oleh tangan-tangan najis umno yg diketua oleh seorang jamaah surau bernama RIFAIE yg datang ke surau semata2 utk menghantar laporan kepada JAIS yg memang telah lama menjadi proksi dan balachi kpd Umno!

Sumber terbaru memberitahu..kemungkinan besar surau sek7 juga akan menerima nasib yang sama kerana surau itu juga dikira antara surau yg aktif dan mempunyai jamaah yang ramai...

inilah nasib surau2 di Selangor yg tak penah berlaku di mana negara islam kecuali di ISRAEL sahaja...UMNO dan JAIS lebih suka melihat pusat hiburan dipenuhi, sport toto, jom jeboh dan mereka langsung TAK BERANI SERTA DAYUS untuk menutup kilang Arak yg sudah bertahun lamanya bertapak di negeri Selangor!! INILAH BUKTI HARAM MENYOKONG BN!"

Syabas Harakah!!! - Nik Aziz
chedet 0 Komentar

Oleh Wan Nordin Wan Yaacob.


KUALA LUMPUR, 20 Ogos (Hrkh) - "Syabas Harakah", inilah kata-kata peransang yang terpancar dari mulut manis Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat sewaktu merasmikan Majlis Makan Malam Sempena 20 Tahun Harakah di sebuah hotel dekat sini malam tadi.

Kata-kata azimat ini diikuti dengan saranan dan nasihat Tuan Guru Nik Abdul Aziz kepada pengamal-pengamal media terutamanya wartawan supaya memikul amanah sebagai pembela kepada masyarakat.


Sambil mengingatkan warga media supaya melaksanakan tugasan sebagai penyampai laporan, analisis dan pandangan beliau juga mahu golongan ini menjadi nadi suara rakyat.

Beliau juga menyentuh soal peranan Harakah dan Bloggres yang kini mula ditakuti oleh pemerintah yang merasa bahang suara alternatif ini dalam memugar minda rakyat dengan titipan kebenaran.

Usaha ini katanya perlu diteruskan supaya proses pendemokrasian dan usaha memugar penyelewengan, rasuah dan sebagainya dapat dilaksanakan.

Sementara itu Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang pula berkata, Harakah adalah akhbar yang menghidupkan suasana negara kini yang dikongkong oleh pemerintah.

Peranan media dalam kebangkitan rakyat mereka bukan sahaj untuk sebar maklumat dan berita, mereka juga menyebarkan pandangan yang berlaku, menjadikan penasihat dan pembela kepada masyarakat, kata Presiden PAS.

"Kerana itu tidak patut pemerintah takut kepada akhbar ini kerana pemerintah abaikan demokrasi yang tulen.

Baginya media perlu menyalurkan laporan yang benar supaya rakyat mampu menjadi hakim terkahir dan sekiranya media tidak boleh buat pertimbangan yang adil dalam amalan demokrasi maka ia akan menjadikan rakyat pemilih yang tidak betul dan dizalimi.

Semuanya kerana memilih kerajaan yang dilahirkan melalui pemilihan yang tidak adil, tidak terbuka dan tidak bebas, ujarnya.

Sementara itu terdahulu sebelum majlis bermula, perkarangan hotel di tengah-tengah Jalan Pahang agak sesak seketika selepas solat Maghrib.

Semuanya tertumpu kepada program yang julung kali dianjurkan Harakah setelah warga kerjanya terutama dari bahagian editorial bertungkus lumus melunaskan tugasan masing-masing untuk sambutan Majlis Makan Malam.

Rasa bimbang Ketua Pengarang Harakah, Ahmad Lutfi Othman tentang sebarang kemungkinan tidak ramai yang akan menghadiri program perdana anjuran Harakah ini akhirnya terlerai setalah kira-kira jam 9.00 malam, pintu utama dewan hotel dipenuhi tetamu dan jemputan.

Antara yang hadir ialah, Timbalan Mursyidul Am, Dato' Dr Haron Din; Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa; Timbalan Presiden KeADILan, Syed Husin Ali; Naib Presiden PAS, Muhamad Sabu dan Ustaz Ahmad Awang; Naib Presiden KeADILan, Sivarasa Rasiah; Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar; Setiausaha Agung KeADILan, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim; Bendahari Agung PAS, Dr Hatta Ramli; Pengerusi Lembaga Pengarah Harakah, Dato' Mustafa Ali; Ketua Biro Penerangan DAP, Ronnie Liu; Pengerusi MTRK, Dato' Ibrahim Ali;Pengerusi GMI; Syed Ibrahim Syed Noh dan beberapa NGO lain serta kira-kira 800 tetamu.

Terpancar raut senyuman yang terukir dari wajah penat Ahmad Lutfi dan krew-krewnya yang sejak beberapa hari lalu mengharungi hari-hari getir yang penuh 'sepak terajang' untuk menyiapkan program ini.

Kesediaan Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Tuan Guru Abdul Hadi dan Syed Husin untuk mencuba melakar kaligrafi tulisan cina dengan sedikit tunjuk ajar dari Kelab Penyokong PAS Kaum Cina membuatkan majlis lebih bermakna.

Halwa telinga berupa lagu nasyid dari kumpulan As-Saufee, persembahan anak-anak tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), persembahan sajak dari Dinsman dan Anual Bakri Haron cukup menghiburkan tetamu.

Semuanya berjalan seperti yang dirancang dan keresahan yang melingkari wajah-wajah penat ini terubat jam 12.15 malam tadi setelah semuanya selesai dan tetamu pulang dengan rasa syukur.

17 Ogo 2007

DPPWM membuat laporan polis keatas HOTEL WANGSA
chedet17 Ogo 2007 0 Komentar

Rombongan ahli dppwm yang diketuai oleh ketuanya Sdr Rohaizad Bin Aznan telah membuat laporan polis diatas isu HOTEL WANGSA seperti yang pernah dilaporkan di muka depan HARIAN METRO baru- baru ini.
Rombongan yang turut disertai oleh Setiausaha DPPWM Sdr Marzuki Bin Ghazali, Setiausaha Unit Amal DPPWM Sdr Ansori Bin Mohd Long,Ketua Penerangan DPPWM Sdr Mahadzir bin Abdul Rani dan Setiausaha Lajnah Politik & oRGANISASI DPPWM Sdr Engku Mohd Hafiz. Laporan tersebut antara lain mengharap agar pihak polis dan pihak - pihak berwajib dapat mengambil tindakan keatas HOTEL WANGSA yang menjadi sarang remaja- remaja belasan tahun melempiaskan nafsu mereka.


Rentetan dari laporan ini, DPPWM akan mengadakan XPDC Dakwah untuk menyebarkan kesedaran kepada masyarakat sekitar pada 31 OGOS 2007. XPDC akan dijalankan di tiga lokasi berbeza bermula jam 12.30 tghari sebelum solat Jumaat . Lokasi- lokasinya ialah di persekitaran masjid Salehhudin Al Ayubi Taman Melati, persekitaran Surau Taman Bunga Raya dan persekitaran Surau As Saadah Seksyen 1 Wangsa Maju.

Oleh yang demikian DPPWM ingin meyeru kepada seluruh masyarakat berdekatan tempat yang dimaksudkan untuk turut serta menjayakan XPDC dakwah ini demi menyampaikan mesej NAHI MUNGKAR kepada seluruh masyarakat setempat. DPPWM merasakan tidak perlu untuk masyarakat mengharapkan Kerajaan ISLAM HADHARI dibawah Khalifah Pertamanya membenteras Kemaksiatan dan Kemungkaran yang secara terang- terangan menghina 80% masyarakat yang beragama Islam Disekitar Wangsa Maju ini.Malahan masyarakat bukan Islam juga bersama menentang keujudan "port" maksiat berlesen yang diujudkan ini.

Sertakan laungan kemerdekaan dengan ingati kebesaran Allah – Nik Aziz
chedet 0 Komentar

oleh Siasahdaily

KOTA BHARU, 16 Ogos: Kemeriahan dan kegembiraan melaungkan perkataan merdeka hendaklah disertakan dengan mengingati kebesaran Allah kata Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

(Foto: Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yaakub melekatkan Jalur Gemilang di kenderaan salah seorang ketua jajahan di Kelantan.)


Beliau berkata, Islam tidak menghalang merayakan sambutan kemerdekaan negara, sebaliknya jangan lalai terhadap seruan agama.

“Malah dalam sejarah awal kebangkitan Islam, bendera menjadi elemen yang cukup penting. Ketika tentera Islam berdepan dengan tentera Rom, sahabat yang diberi tanggungjawab menjaga bendera memegang erat sehingga akhirnya dia mati dibunuh.

“Ini menjelaskan Islam tidak menghalang acara kibar bendera seperti yang diadakan sekarang, sempena sambutan ulangtahun kemerdekaan negara,” katanya pada pelancaran perayaan Bulan Kemerdekaan ke-50 dan Kempen Kibar Jalur Gemilang peringkat negeri di Padang Merdeka, 16 Ogos lalu.

Teks ucapannya dibaca Timbalan Menteri Besar, Dato’ Ahmad Yakob. Hadir sama Speaker Dewan Undangan Negeri, Dato’ Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, anggota-anggota Exco dan pegawai kerajaan negeri serta Pusat.

Pelbagai acara menarik diadakan termasuk penyerahan Jalur Gemilang kepada anggota pasukan tentera, ketua-ketua jabatan dan badan bukan kerajaan. Timbalan Menteri Besar juga melekatkan Jalur Gemilang di kenderaan rasmi ketua-ketua jajahan dan jabatan kerajaan negeri serta Pusat.

Selain itu diadakan perarakan motosikal klasik dan vespa yang didahului kereta berkuda. Persembahan kebudayaan dan pancaragam pasukan anggota tentera turut diadakan.

Nik Abdul Aziz berkata, kemerdekaan sebenar dalam konteks Islam iaitu merdeka dari sudut fizikal dan rohani.

“Islam juga tidak benarkan menjajah orang lain. Islam lebih mementingkan keluhuran, berdisiplin, tepati masa, pemurah dan mengharamkan perbuatan keji serta buruk.

“Kemerdekaan yang ditakrifkan di sini iaitu merdeka daripada kekangan sesama manusia. Sebab itu Islam berbeza berbanding dengan ideologi-ideologi lain,” ujarnya.

14 Ogo 2007

Homoseks juga sebahagian dari budaya kita?
chedet14 Ogo 2007 0 Komentar

Rakyat Malaysia akan merayakan ulangtahun kemerdekaan negara pada hujung bulan ini. Genap 31 Ogos nanti maka Malaysiaku Gemilang mencecah usia 50 tahun. Di ambang kemerdekaan ini kita sering menyingkap kembali perjuangan para pejuang kemerdekaan kita yang telah menumpahkan darah dan air mata untuk membawa udara kemerdekaan bagi kita bernafas dan mengharungi hidup seterusnya di atas bumi bertuah ini.

Rakyat dari berbagai bangsa Melayu, Cina dan India masing-masing menyumbang ke arah kemerdekaan ini sehingga sama-sama kita membina satu negara bangsa berasasakan budaya yang kita terima dan warisi turun-temurun.

Budaya Timur yang kita junjung, selaras dan selari dengan agama dan kepercayaan anutan kita masing-masing. Malah kita mampu hidup dengan aman dan damai kerana walaupun kita berbeza agama dan kepercayaan namun adat ketimuran mengikat kita seakan satu rumpun rakyat yang hormat-menghoramti dan saling percaya-mempercayai.

Kita mengajar dan membentuk anak-anak kita untuk mengejar kemajuan dalam ruang lingkup kerangka budaya kita. Mereka terdedah dan mencungkil serta menimba ilmu dan maklumat dari luar namun mereka diingatkan untuk tidak menyerap masuk budaya kuning yang bercanggah dan bertentangan dengan budaya kita. Melayu, Cina dan India, kita semua mahukan anak-anak kita berjaya dan cemerlang sebagai rakyat Malaysia yang baik, berakhlak dan tinggi moralnya.

Lalu saya terkejut apabila membaca berita berikut dalam akhbar The Star hari ini:
Berita tersebut melaporkan berkenaan seorang warga Malaysia keturunan Cina yang kini adalah seorang paderi bertugas di Metropolitan Community Church (MCC) di New York. Masalahnya Reverand Ou Yang Wen Feng 37 tahun ini bukan seorang lelaki normal. Beliau mengakui adalah seorang gay yang mengamalkan seks sejenis.

Lebih parah lagi Reverand Ou dalam kunjungannya ke sini membawa sekali kekasihnya seorang lelaki kulit putih bernama Angel Ayala yang beliau akui akan beliau kahwini sebaik sahaja bandaraya New York mengizinkan perkahwinan sejenis tidak berapa lama lagi. Ou menambah beliau nanti berhasrat untuk membuka cawanagn gereja MCC di negara kita menjelang tahun 2010. Gereja itu nanti akan terbuka kepada semua tanpa membezakan amalan seks masing-masing.

Saya difahamkan amalan Ou ini ditentang oleh hampir semua gereja di Malaysia. Walaupun saya bukan penganut Krisitian saya tahu bahawa amalan homoseks ini bukan hanya ditentang oleh agama Kristian malah seluruh agama yang dianuti oleh rakyat Malaysia dan ianya bercanggah sama-sekali dengan adat resam dan budaya kita turun-temurun.

Dengan pengakuan Reverand Ou ini pihak berkuasa perlulah mengambil perhatian kerana kita tidak mahu rakyat Malaysia mencontohi amalan kotor beliau yang tidak dapat diterima di negara ini. Saya akui mungkin ada rakyat Malaysia yang mengamalkan seks sejenis seperti Ou ini tetapi itu mereka lakukan secara bersembunyi kerana amalan seks di luar tabiie ini dikategorikan sebagai suatu jenayah di negara kita.

Cukuplah sudah dengan masalah keruntuhan moral dikalangan anak-anak remaja kita. Kita tidak perlukan seorang ahli agama seperti Ou pula untuk datang ke sini, meyalahgunakan statusnya untuk memperkenalkan amalan yang ditolak sama-sekali oleh semua rakyat Malaysia yang bermoral dan berakhlak. Yang saya hairannya kenapa akhbar ini memberikan ruangan dan layanan yang cukup istimewa kepada Ou ini, apakah mesej yang mahu ia bawa?

13 Ogo 2007

Sambutan Kemerdekaan Bersama PAS Wilayah, Menyorot Perjuangan Insan Yang Tak Didendang
chedet13 Ogo 2007 0 Komentar

Setiap tahun negara akan meraikan sambutan Hari Kemerdekaan. Pelbagai wadah dan wacana diadakan bagi menzahirkan rasa syukur kita terhadap detik 31 Ogos. Sambutan Kemerdekaan Ke-50 negara pada kali ini amat unit dan begitu menarik untuk diperkatakan.
Setelah hampir 50 tahun Negara mengecapi Kemerdekaan Fizikal dari Penjajahan British, kita melihat bahawa saban waktu rakyat terus disajikan dengan fakta-fakta yang tidak telus. Perjuangan pejuang kemerdekaan dan penceritaan sejarah sering kali menidakan sumbangan beberapa tokoh dan organisasi penting. Hatta dalam buku-buku sejarah kita membaca, seolah-olah hanya UMNO, MCA dan MIC sahaja yang menjadi peneraju Kemerdekaan.

Gabungan Parti Perikatan ini begitu dijulang atas jasa mereka memperjuangkan tanahair walaupun hakikatnya mereka hanyalah sebahagian dari proksi perjuangan kemerdekaan. Kita tidak menafikan jasa-jasa tokoh penting seperti Tunku Abd Rahman dalam jalan menuju kemerdekaan. Namun kita juga harus meraikan mereka-mereka yang digelarkan sebagai Hero yang tidak didendang dan telah banyak berjasa khususnya dalam memastikan Islam dan orang Melayu dapat terus wujud ditengah-tengah masyarakat majmuk dinegara ini. Nama-nama mereka tersembunyi dibalik naskhah lusuh buku-buku dan akhbar tua.

Coretan perjuangan mereka kurang diketahui. Perjuangan organisasi seperti Parti Islam Semalaysia (PAS) juga tidak diceritakan secara menyeluruh. PAS telah dilabelkan sebagai parti pembangkang yang agreasif dan penentang utama Kerajaan British yang kuat memperjuangkan idelisme Islam. Pada ketika itu, British melakukan banyak perkara terhadap ahli dan pemimpin PAS termasuklah menjalinkan hubungan dengan UMNO bagi memastikan populariti PAS tenggelam ditengah-tengah tempikkan MERDEKA. Inilah yang berlaku dan disambung oleh generasi hari ini.

PAS amat sinonim dengan perjuangan bagi mendapatkan kemerdekaan tanahair serta mempertahankan hak-hak orang Islam dan Melayu. Perjuangan yang dipelopori oleh Hj Ahmad Fuad bin Hassan yang menjadi Presiden PAS yang pertama pada 1951 telah memberikan satu alternatif kepada umat Islam-Melayu untuk meneruskan agenda perjuangan sebenar yang telah disembunyikan oleh UMNO dan British pada ketika itu.

Telah banyak Fakta-fakta sejarah dikesampingkan bagi menjulang nama UMNO dan PAS pula difitnah sebagai perosak kepada rancangan kemerdekaan. PAS dituduh sebagai komunis, pelampau agama, pengkhianat bangsa, pemecah belah Melayu, dan banyak lagi. Cerita-cerita bohong ini masih lagi wujud sehingga ke hari ini bagi mengagalkan matlamat PAS untuk menguasai undi rakyat.

Berhadapan dengan situasi sebegini, peluang sambutan 50 Tahun Kemerdekaan Negara akan dimanfaat oleh PAS Wilayah Persekutuan bagi memulihkan semula imej dan menarik penyertaan ahli untuk keluar bersama masyarakat bagi meraikan Kemerdekaan sebenar yang kita hasratkan. Selama ini kita melihat bahawa Sambutan Kemerdekaan yang diadakan hanyalah bersifat retorik sedangan rakyat terus tertipu dengan pembohongan sejarah oleh UMNO. Tidak cukup dengan itu, mereka mengalakkan lebih banyak konsert dan program hiburan sepanjang tempoh keraian itu bagi menutup mata rakyat dari menganalisa sejarah sebenar.

Justeru itu, PAS Wilayah Persekutuan merangka beberapa inisiatif awal bagi menyemarakkan pemulihan sejarah kemerdekaan disamping kita mengunakan peluang yang ada untuk menjalinkan hubungan dakwah bersama masyarakat.

Antara program yang bakal berlangsung sepanjang Bulan Kemerdekaan ini adalah;

1. Kolokium PAS dan 50 Tahun Merdeka – Menyoroti Perjuangan Kemerdekaan Dari Perspektif PAS
Tarikh : 11 Ogos 2007 (Sabtu)
Masa : 8.00pg-12.30tgh
Tempat : Dewan Dato ‘ Fadhil Noor, Taman Melewar
Panel :
Tn Hj Subky Latif
Sdr. Hanipa Maidin
Prof Madya Dr. Abd Latif Ibrahim
Sdr. Fadli Ab Ghani
Penyertaan : Terbuka Kepada Semua Rakyat
Keterangan Lanjut : Ust. Fathi – 013-6669669

2. Majlis Sambutan Isra’ Mikraj & Munajat Merdeka’50 Tahun – Doa Selamat, Ceramah & Qiamullail
Tarikh : 11 Ogos 2007 (Sabtu)
Masa : 7.30mlm-7.30pg
Tempat : Dewan Dato ‘ Fadhil Noor, Taman Melewar
Penyertaan : Terbuka Kepada Semua Rakyat
Keterangan Lanjut : Ust. Suhaimi – 019-6039187

3. Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden PAS
Tarikh : 12 Ogos 2007 (Ahad)
Masa : 8.00pg-12.30tgh
Tempat : Dewan Dato ‘ Fadhil Noor, Taman Melewar
Penyertaan : Terbuka Kepada Ahli PAS Sahaja
Keterangan Lanjut : Encik Azaruddin – 013-3392870

4. Pertandingan Pidato “Selamatkan Malaysia”
Tarikh : 18 Ogos 2007 (Sabtu)
Tempat : Pejabat Badan Perhubungan PAS Wilayah Persekutuan
Penyertaan : Terbuka Kepada Ahli Pemuda PAS Wilayah Persekutuan Sahaja
Keterangan Lanjut : Encik Herman – 016-6781700

5. Sukan Persahabatan Bersama Media
Tarikh : 18 Ogos 2007 (Sabtu)
Tempat : Padang Bolasepak Taman Maluri.
Keterangan Lanjut : Ust. Solihin – 019-4287350

6. Program Motivasi & Kefahaman Islam
Tarikh : 18- 20 Ogos 2007 (Sabtu-Isnin)
Tempat : D’Congkak Forest, Hulu Langat
Penyertaan : Terbuka Kepada Semua Remaja dan Pelajar
Keterangan Lanjut & Pendaftaran : Ust. Suhaimi – 019-6039187

7. Himpunan Rakyat Memulihkan Demokrasi Menjelang 50 Tahun Malaysia
Tarikh : 22 Ogos 2007 (Rabu)
Aktiviti : Ceramah, Rapat Umum dan Edaran Risalah
Tetamu : Hj. Mohamad Sabu & Pimpinan PAS Wilayah
Tempat : Kg. Baru, Kuala Lumpur
Penyertaan : Terbuka Kepada Semua Rakyat
Keterangan Lanjut : Encik Herman – 016-6781700

8. Konvoi Ziarah & Ceramah Jelajah Kemerdekaan
Tarikh : 26 Ogos 2007 (Ahad)
Masa : 8.00pg – 3.00ptg
Penyertaan : Terbuka Kepada Semua Rakyat
Aktiviti : Ziarah Fakir Miskin, Masyarakat, Ceramah & Edaran Risalah Sekitar Kuala Lumpur
Tetamu :
YB. Datuk Paduka Husam Musa
YB. Amiruddin Hamzah
Sdr. Mazlan Aliman
Penyertaan : Terbuka Kepada Semua Rakyat
Keterangan Lanjut : Encik Herman – 016-6781700

9. Ceramah Umum Sempena Sambutan 50 Tahun Merdeka
Tarikh : 26 Ogos 2007 (Ahad)
Masa : 9.30mlm
Tempat : Taman Bukit Anggerik Bandar Tun Razak
Penceramah :
YB. Datuk Paduka Husam Musa
YB. Amiruddin Hamzah
Sdr. Mazlan Aliman
Penyertaan : Terbuka Kepada Semua Rakyat
Keterangan Lanjut : Encik Herman – 016-6781700

10. XPDC Dakwah Anak Merdeka 2007
Tarikh : 30 Ogos 2007
Aktiviti : Bacaan Yasin, Doa Selamat & Edaran Risalah Sekitar Kuala Lumpur
Penyertaan : Terbuka Kepada Semua Rakyat
Keterangan Lanjut : Encik Herman – 016-6781700

11. Konvoi Skuad Kembara Komuniti
Tarikh : 1 September 2007 (Sabtu)
Masa : 8.00pg – 6.00ptg
Edaran Bendera dan Risalah, Pertemuan dengan masyarakat & Ceramah Sekitar Kuala Lumpur Bersama Pimpinan Pemuda PAS Pusat
Penyertaan : Terbuka Kepada Semua Rakyat
Keterangan Lanjut : Encik Herman – 016-6781700

12. Ceramah Umum – Perspektif Kemerdekaan Dari Kaca Mata Generasi Muda
Tarikh : 26 Ogos 2007 (Ahad)
Masa : 9.30mlm
Tempat : Lembah Pantai, Bandar Tun Razak & Titiwangsa
Penyertaan : Terbuka Kepada Semua Rakyat
Keterangan Lanjut : Encik Herman – 016-6781700

Bagi memeriahkan lagi Sambutan ini PAS Wilayah juga berharap agar setiap Markas dan Pejabat-pejabat Cawangan serta Kawasan dihiasi dengan Bendera Malaysia dan Wilayah Persekutuan. PAS Wilayah juga mengalu-alukan penyertaan semua ahli dan rakyat dalam setiap aktiviti yang diadakan. Diharapkan kita dapat memberikan pembaharuan terhadap diari sejarah yang ada dinegara ini.

Adalah tanggungjawab kita semua untuk menghayati serta memahami sejarah sebenar Kemerdekaan Negara ini. Biarlah rakyat tahu, yang mana satu talibarut dan yang mana satu pejuang yang sebenar.

Kamarul Arif Ambak
Timbalan Pengarah
Sambutan 50 Tahun Merdeka PAS Wilayah Persekutuan

7 Ogo 2007

Keratan akhbar Harian Metro Khamis, 15 Julai 2007
أبو عمار7 Ogo 2007 0 Komentar3 Ogo 2007

MELAYU KENA INGAT KES INI.. jangan mudah lupa
chedet3 Ogo 2007 0 Komentar

Atas desakan Umno, selepas 2 hari dipecat, Hj Shabudin ditangkap kerana imami solat!

Anak Jati Tasek Chempedak
Mon | Jul 30, 07 | 05:35:37 PM
Surat Pilihan | Peristiwa penangkapan Imam Masjid Tasek Chempedak, Simpang Ampat, Seberang Prai Selatan, jam 6.30 petang, Ahad 29 Julai, di negeri kelahiran "imam Islam Hadhari", Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi, menimbulkan kegemparan baru.
Hj Shabudin Ismail, 63, baru saja dipecat sebagai imam, pada Jumaat lalu, yakni dua hari sebelum itu, ekoran desakan ahli-ahli Umno setempat, selepas berkhidmat lebih 10 tahun.
Apakah hanya kerana seseorang imam itu mempunyai kecenderungan politik terhadap PAS, dan kemudiannya ada laporan jahat oleh pihak Umno yang dengki dan iri hati, maka polis dan Majlis Agama Pulau Pinang rambang mata menurut apa saja kehendak penyokong parti pemerintah itu?
Polis jadi perkakas ahli Umno kampungan
Bayangkan, dalam zaman Islam Hadhari ini, seorang imam dilucutkan jawatan disebabkan bantahan ahli-ahli Umno, yang sebenarnya jarang sekali datang berjemaah ke masjid, dan apabila bekas imam yang rumahnya bersempadan dengan kawasan masjid datang untuk solat jemaah bersama makmum lain, beliau diminta ke depan menjadi imam, dan kerana itu, beliau ditahan polis!
Sebagai anak jati Kg Tasek Chempedak, ingin saya jelaskan latar belakang insiden pemecatan dan penangkapan Hj Shabudin Ismail.
Di masjid kampung berkenaan, terdapat dua buah masjid, iaitu masjid lama dan masjid baru. Kedua-dua masjid ini berada di dalam satu kawasan tetapi hanya dipisahkan oleh sebatang jalan. Masjid baru adalah hasil sumbangan kerajaan negeri Pulau Pinang yang siap digunakan pada akhir tahun 70-an.
Kampung Tasek Chempedak terletak di bawah kawasan Parlimen Parlimen Nibong Tebal, yang diwakili Dato' Zainal Abidin Osman Setiausaha Parlimen Kementerian Luar Negeri dan kerusi Dun Sg Bakap Dato' Seri Abdul Rashid Abdullah, Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang).
Pergeseran penduduk kampung telah bermula sejak wujudnya masjid baru ini. Pada peringkat awal mereka yang t ida k bersetuju dengan masjid baru telah menunaikan solat jemaah di masjid lama. Maka terdapat dua jemaah dalam satu kariah iaitu jemaah di masjid lama dan jemaah di masjid baru. Tetapi kariah masjid lama t ida k diiktiraf kerajaan.
Pahala wakaf orang tua-tua
Setelah beberapa tahun berlalu, untuk melunakkan keadaan, Hj Shabudin Ismail (imam masjid lama yang merupakan penyokong PAS) dilantik menjadi imam muda di masjid baru. Semua jemaah masjid lama (kebanyakannya ahli-ahli atau penyokong PAS) berpindah menyempurnakan solat jemaah di masjid baru. Hanya solat Zuhur dan Asar sahaja dibuat di masjid lama, atas arahan imam demi menjaga pahala wakaf orang tua-tua.
Apabila imam tua meninggal dunia, Hj Shabudin Ismail dilantik menjadi imam tua dan Abd Hani (juga ahli PAS) dilantik sebagai imam muda. Keadaan perkembangan agama dan penghayatan Islam di Kg Tasek Chempedak amat menggalakkan. Semakin ramai anak-anak muda datang ke masjid. Banyak aktiviti masjid dapat dijalankan dengan sempurna. Dan t ida k pula timbul ketegangan antara anak kariah walaupun berbeda kepercayaan politik.
Keadaan aman damai penuh muhibbah itu berjalan lancar selama lebih 10 tahun. Kuliah pengajian dapat dianjurkan hampir setiap malam. Ramai kalangan pendakwah dan para ustaz dapat menabur bakti mengajar setiap malam.
Pengerusi masjid ketika itu, Allahyarham Ramli Mat Zin, walaupun ahli Umno, yang juga pesara polis, namun beliau t ida k peduli sangat tentang kelas pengajian di masjid kerana beliau sendiri amat jarang datang sembahyang di masjid kecuali jumaat. Selepas beliau meninggal dunia pada tahun 2002, jawatan pengerusi telah dipangku oleh setiausahanya iaitu Abdullah Ibrahim (Pak Dollah).
Pengerusi masjid berfikiran terbuka Pak Dollah, juga Ahli Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung, merupakan orang kampung yang berfikiran terbuka dan bersedia untuk membangunkan Islam di Kampung Tasek Chempedak. Baginya, t ida k penting latar belakang kecenderungan politik seseorang ustaz, asalkan dapat mengajar agama dengan baik di masjid.
Ini menyebabkan terdapat segelintir penduduk kampung yang 'sakit hati'. Pada awal tahun 2006 beberapa orang kuat Umno (antaranya Ahmad Lebai Kasim, Razak dan Zakaria Saad) telah berpakat melaporkan kepada Majlis Agama Islam Pulau Pinang dengan alasan Masjid Tasek Chempedak telah diambil alih oleh penyokong parti pembangkang. Mereka juga mendesak supaya Ahmad Lebai Kasim dilantik menjadi pengerusi masjid.
Apabila perlantikan beliau dibuat, berlaku pula kematian imam muda masjid, Abd Hani, dan dengan menggunakan kuasa pengerusi, Ahmad Lebai Kasim melantik Zakaria Saad sebagai Imam II dan Hj Ahmad (juga orang kuat Umno) menjadi Imam III, membelakangkan imam muda sedia ada, Hj Zaini Mahmood dan imam pelapis yang dekat dengan jemaah, iaitu Hj Zakaria Rejab.
Bagi orang-orang kampung, mereka t ida k mahu berimamkan Zakaria Saad kerana beliau mempunyai kes mahkamah berkaitan akhlak sewaktu menjadi imam di Taiping. Justeru, ramai jemaah yang t ida k senang dengan personalitinya itu.
Solat Jumaat di masjid lain
Apabila giliran Zakaria Saad menjadi khatib Jumaat, sebahagian besar orang kampung keluar sembahyang di daerah lain. Mungkin ada pembaca yang akan menimbulkan soal solat berasingan atau solat dua imam. Apa pun, bagi saya, dalam suasana seperti yang kami alami, hal itu sukar dielak.
Bersediakah kita berimamkan seseorang yang amat kita ragui akhlaknya dan personalitinya pula menjadi pertikaian umum? Bukan isu mereka menyokong Umno atau apa saja parti politik, yang penting, keperibadian sebagai seorang imam mesti dipelihara.
Keadaan ini berlaku sejak awal tahun 2006. Pada Ramadan lalu (2006), orang kampung berpakat untuk membuat majlis tazkirah, sedangkan pengerusi masjid t ida k bersetuju, maka masjid baru solat terawih 20 rakaat tanpa tazkirah. Masjid lama pula solat 8 rakaat dan dengan tazkirah.
Pada bulan Jun lalu pengerusi masjid baru telah membawa sekumpulan anggota polis dalam sebuah trak dan surat arahan Majlis Agama Islam Pulau Pinang untuk menutup masjid lama. Masjid dikunci, t ida k dibenarkan sebarang aktiviti. Hingga hari ini masjid lama ditutup terus.
"Jahat hati-perut"
Akhirnya Hj Shabudin dipecat dari jawatan imam pada 27 Julai 2007. Pada 28 Julai 2007 Hj Shabudin ke masjid untuk solat Maghrib. Selesai azan semua tertunggu-tunggu kerana "imam Umno" t ida k datang ke masjid. Justeru, beliau disuruh menjadi imam. Mulanya Hj Shabudin teragak-agak untuk ke depan menjadi imam tetapi mengenangkan tiada imam bertauliah lain, maka beliau bersedia mengimami solat, tanpa terfikir bahawa suasana itu sebenarnya satu 'perangkap' kepadanya.
Juak-juak Umno yang "jahat hati-perut" itu terus mengambil kesempatan membuat laporan kepada polis memaklumkan bahawa Hj Shabudin, imam yang baru sehari dipecat, melakukan 'kesalahan', menjadi imam solat Maghrib! Dan lebih pelik apabila pihak keselamatan -- yang mempunyai pelbagai tugasan lain yang lebih mendesak, misalnya menangani jenayah yang kian berleluasa -- sepantas kilat mengerahkan sepasukan polis untuk menahan Hj Shabudin dalam masa 24 jam selepas laporan polis dibuat.
Pada 29 Julai jam 6.30 petang Hj Shabudin dan Zakaria Rejab ditahan polis atas dakwaan menjadi imam tanpa tauliah. Penduduk kampung yang rata-rata bersimpati dengan Hj Shabudin kemudiannya berkumpul dan berarak ke balai polis.
Mujur mereka dapat ditenangkan, jika t ida k mungkin petaka lain yang timbul. Jumlah mereka yang terbabit sekitar 100 orang. Mereka mendesak polis membebaskan Hj Shabudin dan Zakaria sambil memprotes tindakan polis kerana terikut-ikut dengan laporan pihak Umno yang berkepentingan politik.
Sewaktu soalsiasat Hj Shabudin menjelaskan bahawa beliau ke masjid hanya untuk solat tetapi ada jemaah yang mendorongnya untuk menjadi imam. Katanya, apa hak dia nak menghalang kemahuan jemaah. Sebagai imam lama tentulah para jemaah akan mempersilakannya ke depan, apatah lagi imam bertauliah tiada di situ.
"Kalau polis tak mahu orang kampung ikut saya berjemaah, saya minta polis keluarkan surat yang melarang saya ke masjid, insya-Allah saya t ida k akan ke masjid itu lagi," katanya sinis, membuatkan polis termangu-mangu!
Jam 10.30 malam mereka dibebaskan dengan jaminan mulut RM2000. Dan mereka berdua diminta datang ke mahkamah untuk perbicaraan pada 24 Ogos 2007. Sama-sama kita tunggu kes yang pastinya menarik perhatian ramai tetapi amat tragis buat umat yang prihatin!

***************************************
tuan-tuan melayu, jangan mudah lupa ........ ......

orang kuat Majlis agama islam Pulau Pinang adalah Yang Berhormat Shabudin Yahya.
Beliau juga adalah bekas Qadhi di negeri itu
Beliau juga kini wakil rakyat (ADUN) di negeri itu
Beliau juga Exco di negeri itu jika tak silap saya
Beliau juga orang kanan pergerakan pemuda umno negeri dan pusat

dan kebetulan juga, abang nya juga adalah bekas mufti Wilayah Persekutuan.

kesimpulan yang ingin saya utamakan di sini ialah kita juga perlu mengaitkan office bearer umno dan pentadbiran umno dan pemerintahan negeri, selain kejelikan mereka terhadap ugama.

wallahua'alam
Faisal
Pasir Gudang

Laman Web Rasmi Angkatan Muda Keadilan Malaysia
chedet 0 Komentar

Salam sejahtera,
sukacita dimaklumkan bahawa laman web rasmi Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) telah beroperasi di alamat berikut:

http://www.angkatanmuda.org

Semoga media alternatif terus dimanfaatkan untuk memangkin usaha menyelamatkan Malaysia!
Sekian untuk makluman, terima kasih.
Wassalam.


--
Biro Penerangan
Angkatan Muda
Parti Keadilan Rakyat
Laman Web: http://www.angkatanmuda.org
Emel: penerangan@angkatanmuda.org

2 Ogo 2007

CERAMAH NAIB PRESIDEN - REMIX
chedet2 Ogo 2007 0 Komentar

Kita yang bersalah mengangkat puaka-puaka ini
chedet 0 Komentar

Presiden Transparency International (TI) Malaysia Tan Sri Ramon Navaratnam mencadangkan agar para pengundi memperkenalkan sistem pemantauan terhadap wakil-wakil rakyat mereka untuk menilai prestasi mereka masing-masing. Beliau mengeluarkan kenyataan ini dalam The Sun dalam memberikan reaksi terhadap kenyataan DYTM Raja Muda Perak semalam.
Dengan cara ini kata Ramon pemimpin-pemimpin yang korap atau memiliki rekod yang tercemar tidak akan berpeluang untuk memimpin rakyat.

Sesungguhnya atas kepala bahu rakyat, yakni kita semualah terletak tanggungjwab bagi memastikan yang hanya pemimpin-pemimpin yang amanah dan bersih sahaja yang akan naik ke atas memimpin kita semua. Tak kiralah jika selera kita terpikat pada calon Umno, DAP, PAS, MCA, MIC, PKR atau siapa pun, yang pentingnya kita tahu, akur dan insaf bahawa memberi amanah kepada buaya dan ular bermakna buaya dan ularlah yang akan memimpin dan mengetuai kita, maka bersedialah menerima padah dan bahananya.

Pemimpin yang menjadi calon tidak boleh dipersalahkan kerana walaupun dia tahu yang wajah buaya dan ular yang ada padanya itu hodoh namun rakyat tak kisah, rakyat terima juga, maka salahkanlah rakyat dan bukan mereka.
Buaya dan ular yang hodoh sudah pasti akan mengunakan apa sahaja muslihat untuk naik ke atas, mereka sedar mereka hodoh dan buta-buta akan ditolak rakyat tetapi mereka punya alat dan umpan untuk menambat hati. Maka mereka taburlah wang, janji, saham, kontrak, yang apabila ditabur terbeliak dan terjojol mata rakyat tadi, seolah terpukau. Tak mengapalah walaupun merbahaya dan hodoh pula, namun asalkan tembolok kita penuh, angkatlah puaka-puaka ini.

Itulah sebenarnya puncanya. Itulah pengalaman kita selama 50 tahun kebelakangan ini. Maka atas kitalah samada nak mengekalkan tradisi ini atau mahu berani menuntut perubahan.


posted by Roslan SMS 1:46:00 PM|Comments
................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.