3 Sep 2012

BENDERA UMNO BERASAL DARI CORAK SANG SAKA
abu nu'man3 Sep 2012 5 Komentar

Pada asasnya,parti UMNO juga menggunakan corak Sang Saka sebagai bendera rasmi mereka, dan ditambah elemen keris hijau dalam bulatan kuning di tengahnya.
 
Mungkin menarik untuk direnungi betapa bendera Malaysia yang digunapakai pada hari ini langsung tidak menyerlahkan elemen nusantara yang diwarisi sejak sekian lama.
 
Bendera Malaysia yang digunakan pada hari ini jika diteliti sebenarnya diadaptasi dari bendera Amerika Syarikat yang bernama Stars and Stripes, dan ianya dibezakan menerusi bulan sabit dan bintang bucu empat belas berwarna kuning. 
 
Sang Saka Malaya adalah panji perjuangan mereka dalam menuntut kemerdekaan ditanah Melayu. Panji ini juga pernah berkibar megah digunung semanggol, Perak yang menjadi kubu Hizbul Muslimin yang diketuai oleh Ustaz Abu Bakar Baqir yang diasaskan pada 17 Mac 1948. 

In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

5 ulasan:

 1. warna merah putih warna tuntut perjuangan kemerdekaan seperti juga warna bendera Pas...

  BalasPadam
 2. Nak bincang secara akademik psl sejarah bendera...OK but to provoke in public...whyyyyy? Jgn igt org sokong PR becoz they just love all PR doings...most of us sokong PR because we like to see good changes to happen soon becoz BN hopeless already but then jgn menjelekkan diri sendiri dng unnecessary provocation.

  BalasPadam
 3. to the anonymous person above me ,

  xd siapa yang provoke ,
  orang yg bertanggungjawab menayangkan bendera sang saka pn da gtau kenapa dia buat mcm 2 ,

  dia pn ckap buat mcm 2 xberkaitan dgn mana2 parti politik pn , so bykkan membaca lg sblum blame pr

  BalasPadam
 4. lagi teruk ini http://yasirtamizi.blogspot.com/2012/08/bendera-malaysia-yang-sebenar.html

  BalasPadam
 5. lagi teruk apanya.. betul la tu... dulu syarikat hindia timur inggeris yg jajah kita.. so logik la bendera kita adaptasi daripada bendera SHTI

  BalasPadam

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.