31 Dis 2012

KALIMAH ALLAH : AKU RASA JAWAPAN HARUSSANI TAK BIJAK
Abu Nu'man31 Dis 2012 6 Komentar

KUALA LUMPUR, 30 Dis — Mana-mana pihak selain orang Islam yang berkeras ingin menggunakan kalimah “Allah” perlu memeluk agama Islam, kata Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.

Ulama yang terkenal dengan sifat tegasnya itu berkata, perkataan Allah itu adalah eksklusif untuk masyarakat Islam dan penganut agama selain Islam tidak seharusnya mempersoalkan perkara itu kerana ia telah dienakmenkan dalam undang-undang negeri di setiap negeri di negara ini.

“Penggunaan kalimah Allah itu telah dienakmenkan setiap negeri ... mereka sengaja mahu melakukan provokasi supaya orang Islam melatah,” tegas Harussani (gambar).

Pertikaian mengenai penggunaan kalimah Allah kembali hangat apabila Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dalam perutusan Krismas baru-baru ini menggesa kerajaan Barisan Nasional (BN) membenarkan penggunaan kalimah itu untuk Bible berbahasa Melayu.

“Kalau nak pakai kalimah Allah, masuk Islam,” tegas Harussani.

... aku rasa la jawapan itu bukan penyelesaiannya... jawapan korang...???
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

6 ulasan:

  1. muzium padi gunung kheyang31 Disember 2012 6:00 PTG

    dia saja yang betoi!
    mamat ni,cakapnya hampeh!

    BalasPadam
  2. .
    .
    .
    .

    ada masa melayu mesti ikut china china DAp dan MCA

    di dalam menangani isu base /sekolah china. Mereka

    sepakat dan bersatu.

    '


    Kalau ikut pemimpin PAS Allah itu adalah kata am dan

    di gunakan di dalam base arab bermakna tuhan. Saya

    setuju kalau kata allah -kata am bukan kata nama khas

    yang tak di dahului dengan huruf besar A+ llah .

    Ianya

    secara teknikal [base] lain dari a+ llah. Lagipun

    orang kristen arab mengenali Allah tuhan yang satu, tidak

    beranak dan di beranakkan [surah kul fu Allah]

    '

    '

    Di dalam hal ini saya seru semua melayu bersatu tegakkan

    usul : hak Allah hanya digunakan untuk makna tuhan

    yang satu.


    bukan makn allah yang generalis- ada anak[jesus].

    ada sekutu [hantu/holy gos]

    .khususnya definisi allah yang di minta dap ialah

    'allah -tiga dalam 1'



    it is not ok untuk allah "3 dalam 1"


    it is ok untuk ahli pas yang celik agama.

    it is tak ok untuk melayu amnya -yang kebanyakan tak

    kompeten hal agama.

    '


    '


    bolihkah melayu amnya berharap kepada kepimpinan PAs untuk tegakkan ISlam

    dan tauhid?


    Kaji 2 senario di bawah ini.


    senario 1
    -------------


    Hari itu malam jumaat. Selepas salat Isha Mat

    menjemput sekumpulan ahli

    kumpulan penyokong PAS ke rumah utuk tahlil arwah

    bapa yang baru meninggal.

    Respon dari kumpulan PAS: angkat kaki cabut. tak

    layan permohonan si mat tadi.

    Ini adalah first-hand info dari sebuah masjid di kl

    dan saya adalah regular

    qariah di masjid itu.

    '

    '
    senario 2
    -----------
    '

    '

    Situasi di dalam kemah di mekah. Geng -geng kaum .

    wanita pas akan sembahyang

    beramai ramai bersama geng. Pompuan pompuan lain

    tidak dijemput/ditegur atau

    di buat kawan untuk sembahyang bersama di dalam

    khemah berlainan. Namun terasalah

    ibu saya [kini arwah] yang pompuan PAS [ geng

    kelate/ganu] ingat mereka lain dari

    pompuan dari pompuan yang berasal dari kl.




    Walaupun ini nampak isu kecil bagi saya, bila saya

    ceritakan pada member lain -ianya

    adalah membawa kebencian pada pengikut PAS dan pada

    parti yang agak merupakan

    'rasis' sesama melayu.

    Mungkin sebab ini saya menentang pada mulanya

    penggunaan Allah olih orang kafir

    kerana saya tak fikir kepimpinan PAS mampu untuk

    berfikir untuk melayu

    bukan PAS keran PAs tidak mengenali melayu bukan PAS


    '


    '

    kkk


    .


    .

    BalasPadam
  3. sejak bila Allah sudah di'copyright' oleh Islam? Nama Allah sebagai Tuhan sudah wujud sebelum kedatangan Nabi Muhammad S.a.w. Nama Rasulullah adalah Abdullah..iaitu hamba kpd Allah....masih tak faham ke? Allah adalah milik semua..jgn nak 'hakcipta' kan Tuhan kepada sesuatu umat sahaja...faham????

    BalasPadam
  4. .

    .

    .
    anon 6.05

    mat,

    dalam isleh , tak de copyright

    ingat Allah benci ore yang tak guna akal!

    Semasa hayat nabi Isa , ore Arab tahu hanya

    Allah yang Esa saja.



    setelah nabi Isa wafat, datanglah satu haramjadah

    namanya paul yang kata dia telah lihat Nabi Isa menjelma

    sebagai anak tuhan dan hantu [holy ghost]



    Buku baru pun ditulislah [new testament-sumpahan baru]

    yang ajar pengikut nabi Isa selepas ia wafat

    ada 3-tuhan- dalam 1 . Allah telah jelaskan

    dalam Koran betapa sesatnya pengikut nabi Isa yang

    memakai ideologi si haramjadah paul itu.


    Saya cadang rujuklah ke google untuk cerita pasal

    paul dan sumpahan barunya untuk pengikut nabi Isa

    selepas wafatnya nabi Isa!


    Mungkin mat tak kaji mendalam pasal hal ini seperti

    pemimpin PAS yang terburu buru kata ok untuk si

    katolik pakai Allah untuk tuhan mereka.

    saya rasa ada beberapa kaum kristen [ bukan katolik]

    yang menerima hakikat tuhan itu esa . Mereka

    tidaklah berkonflik dengan makna Allah

    yang dijelaskan dalam surah al Ikhlas


    kkk
    .
    .
    .

    .
    .

    BalasPadam
  5. Baguslah islam bergaduh sesama sendiri, cuba kaji apa sebab orang kafir nak guna nama allah dalam kitab mereka, sebab mereka nak pesongkan orang islam, sangat mudah, mereka tiba-tiba nak guna kalimah allah, sedangkan dah berabad mereka baca kitab mereka, tiba2 nak ubah, lepas mereka dah ubah, mereka akan kata mereka nak sembahyang dalam masjid dengan cara mereka, siapa nak halang? Pada masa itu kita tak boleh halang sebab masjid rumah allah, mereka dah guna kalimah itu dan boleh sembahyang dengan cara mereka dalam masjid, kalau mereka nak sangat guna kalimah allah, peluk islam dan kami sebagai orang islam tak ragu2 lagi dengan niat mereka

    BalasPadam
  6. Kepada semua umat kristian Katolik. Bersabarlah atas semua yang sedang berlaku kerana semua ini diizinkan Allah ia berlaku begini bagi mengenapi firmannya dalam alkitab (bible) . Allah tahu apa yang terbaik untuk umatnya. Allah tidak pernah terlambat, dan tidak terlalu cepat tetapi tepat pada waktunya untuk menolong kita.

    BalasPadam

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.