1 Ogo 2012

PAS TIDAK BERSETUJU DENGAN DAP DALAM ISU HUDUD
abu nu'man1 Ogo 2012 0 Komentar

PAS ‘bersetuju untuk tidak bersetuju’ dengan DAP isu hudud, kata Mustafa


KUALA LUMPUR, 31 Julai — Naib Presiden PAS, Datuk Mustafa Ali, berkata bahawa PAS sentiasa “bersetuju untuk tidak bersetuju: dengan DAP berkenaan isu hudud.
Katanya, memang jelas terdapat perbezaan antara PAS dan DAP, namun segala perbezaan itu tidak boleh dilihat semata-mata tetapi persamaan seperti mahu membanteras rasuah, menuntut keadilan dan hak asasi manusia harus juga untuk dilihat.

“Apa yang penting bagi PAS dan DAP adalah kedua-duanya saling memahami dengan proses demokrasi,” kata Mustafa.

Katanya, UMNO sebenarnya yang tidak ikhlas dalam isu hudud dan hanya mahu menjadikan ia satu mainan politik.

“Contohnya dalam Terengganu ada enakmen hudud, tetapi kini Terengganu diperintah Barisan Nasional (BN), kenapa mereka tak laksanakan,” kata Mustafa.

Katanya lagi, negara berkebajikan dan Islam adalah satu istilah dan tidak ada perbezaan antara dua istilah tersebut.

"Negara Islam atau negara berkebajikan tidak ada perbezaannya, jadi tidak perlu ada polemik terhadap isu tersebut," katanya lagi.

Mengulas tentang Karpal Singh yang sering tidak bersetuju dengan hudud, Mustafa Ali berkata pihak PAS telah sentiasa berbincang dengan beliau dan walaupun terdapat perbezaan antara mereka.
"Karpal Singh melihat dari sudut Perlembagaan Persekutuan yang baginya tidak boleh ada undang-undang lain lebih tinggi dalam negara.

"Manakala PAS melihat ini sebagai undang-undang Islam, maka sebagai umat Islam PAS akan sentiasa berpegang teguh dengan pendirian tentang hudud.

"Tetapi tak bermakna kita tidak ada ruang perbincangan. Dan saya jelas mengatakan undang-undang ini untuk umat Islam sahaja," kata Mustafa lagi.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.