4 Jun 2012

PR DESAK PKNS BATAL PROJEK PADANG PKNS
abu nu'man4 Jun 2012 0 Komentar

PR hari ini mendesak Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) supaya membatalkan hasrat mereka untuk membangunkan kawasan padang PKNS Kelana Jaya demi kepentingan masyarakat setempat.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad dalam satu kenyataannya berkata, projek itu juga jelasnya bercanggah dengan Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976.

“Pendedahan oleh Jawatankuasa Selamatkan Padang Rakyat bahawa cadangan pembangunan Kompleks Sukan PKNS di Kelana Jaya berdasarkan versi tidak sah Rancangan Tempatan Petaling Jaya 2 (RTPJ2) mempunyai implikasi besar bukan sahaja untuk projek tersebut tetapi Petaling Jaya secara keseluruhan,” kata Nik Nazmi.

Beliau turut menambah, sebelum ini masyarakat setempat dimaklumkan bahawa padang tersebut dizonkan sebagai kawasan komersial. Malah Ahli Majlis Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan pihaknya sendiri dibekalkan maklumat yang sama.

“Hakikat bahawa wujud bercanggahan di antara RTPJ2 yang digazetkan secara sah oleh Jabatan Perancang Bandar dan Desa Negeri Selangor dengan versi kedua membangkitkan pelbagai persoalan.

“MBPJ turut bersetuju bahawa versi pertama yang menyatakan bahawa Padang PKNS merupakan kawasan rekreasi merupakan versi yang sah,” katanya lagi.

Nik Nazmi juga menegaskan, pihaknya sebelum ini telah menggesa agar perkara itu dibawa ke Jawatankuasa Terpilih mengenai Kewibawaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (SELCAT) Dewan Negeri Selangor.

“Walaubagaimanapun Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah mengumumkan pembentukan jawantkuasa bebas berkenaan hal tersebut,” katanya.

Sebelum ini telah diadakan beberapa perjumpaan antara penduduk dan PKNS yang mana di setiap perjumpaan tersebut penduduk telah menolak pelan pembangunan berkenaan, dan tetap mahukan kawasan itu kekal sebagai kawasan rekreasi.

Dalam draf asal pembangunan di kawasan tersebut, padang dan Kompleks Sukan Rakyat milik PKNS adalah kekal sebagai kawasan hijau untuk rekreasi.

Kawasan itu juga kekal sebagai kawasan hijau melalui RTPJ2 yang diwartakan Pejabat Perancangan Bandar dan Desa pada 13 Januari 2011 serta diisytihar dan boleh disemak mulai 8 Februari 2011.

Namun, buku RTPJ2 yang dikeluarkan oleh MBPJ menunjukkan kawasan itu adalah zon perniagaan dan perkhidmatan.

Perkara itu telah menyebabkan penduduk kawasan sekitar tidak berpuas hati.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.