31 Mei 2012

BERAPE HARGA PLAT KETA SULTAN KELANTAN?
abu nu'man31 Mei 2012 12 Komentar


 

Sekali pandang tak ada apa pun yang pelik dan 'special' gambar diatas ini. Gambar ialah Kenderaan rasmi KDYMM Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V. Yang menarik nya ialah 'plate number' kereta tersebut. Plate tersebut ditulis dalam bentuk tulisan jawi.

Tulisan jawi dikeluarkan dari pembelajaran sekolah kebangsaan pada 1969 oleh Menteri Pelajaran masa itu Allahyarham Tan Sri Khir Johari. Lama kelamaan tulisan jawi semakin terpinggir sehingga beberapa tahun lepas, akhbar Utusan Melayu(jawi) pun lingkup. Penerbitan terakhir nya pada januari 2006. Masa tu bukan main lagi juak juak UMNO menjadi juara untuk membela tulisan jawi konon nya. Jenis dasar penipu, lama lama senyap.

Satu satu nya negeri yang masih cuba mendaulatkan tulisan jawi hanya lah Kelantan. Bukan setakat cakap tapi diiringi dengan pelaksanaan apabila Sultan Kelantan sendiri menggunakan tulisan jawi pada kereta baginda.




.....  apapun YM Sultan gua yang terbaekkkkkkkkkkkk... YM pakai plate keta yang tuanku suka.... suka hati tuanku la nak tulis ape pada plate keta... keta tuanku.... taknak pakai plate pun apa ada hal...... hahahahahaha

....
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

12 ulasan:

  1. Allahu Akhbar !Titisan air mataku mengalir setiap kali ku menatap gambar Sultan Kelantan.Aku bukan dilahirkan diKelantan tetapi Perak.Aku tetap bersyukur kerana negeri Kelantan ditadbir oleh Islam.Pas menepati perjuangan untuk menegak Daulah Islamiah.

    BalasPadam
  2. Aku org Johor. Bertuah org Kelantan dapt Sultan yg tau menjaga rakyat.

    BalasPadam
  3. Aku orang Terengganu, Sultan Kelantan yg terbaik..Apabila bercakap tentang Sultan mesti kami akan ceritakan kebaikan Tuanku..

    BalasPadam
  4. semua sultan baik.... yg tak baik umno dan BN

    BalasPadam
  5. aku orang n9, pun rasa bangga lihat sultan kelantan macam tu. untung rakyat kelantan.. Allahuakhbar!!!

    BalasPadam
  6. Tanya berapa harga plat kereta Sultan Kelantan? Jawabnya tak dapat dibeli dengan wang ringgit! harap Raja2 dan Sultan2 negeri lain akan mengikut jejak langkah beginda kerana DYMM2 adalah ketua Agama Islam negeri masing2.

    BalasPadam
  7. beza org yg diberi hidayah dgn yg tidak....Allahuakbar

    BalasPadam
  8. Gua pun sama. Sekering-kering hati gua, apbl melihat gmbr2 Sultan Kelantan yg dipaparkan, menitis air mata...Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar

    BalasPadam
  9. Memang betul.... Saya juga sentiasa berasa terharu & bangga apabila dapat tahu berita @ perkara2 tentang sultan Kelantan ni (walaupun org Perak)...

    Semoga keperibadiannya menjadi ikutan & contoh kepada semua....

    BalasPadam
  10. Saya org pahang tapi tumpang bangga & gembira dgn rakyat Kelantan yg mempunyai Sultan dan MB yang berpegang teguh dgn ajaran Islam.Allahuakbar!!!

    BalasPadam
  11. esok jadi agong...kata sultan muhdV,"mari kita buka mesy raja2 hri ni dgn ummul kitab, Al-Fatihah". pastu bg tazkirah sket...akhir kali,'marilah kita tutup dgn kafatul majlis, surah al-ash dan bacaan doa". subhanAllah...insyaAllah impian jd nyata. Ameen

    BalasPadam
  12. Sultan sultan keturunan bugis kat johor dan selangor tu insaflah sikit. Belajar dari Sultan Kelantan yang berjiwa rakyat. Ini naik Harley masuk kampong ramai ramai, kata dia berjiwa rakyat. Menyusah rakyat ada lah kot. 6 bulan orang kampong makan nasik dengan kicap pasal nak buat jamuan hebat sambut geng Harley dia.

    BalasPadam

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.