13 Apr 2012

TPM TUDUH AKADEMIK CINA 'PENIPU'... BN BAKAL HILANG UNDI
abu nu'man13 Apr 2012 0 Komentar

MCA akan menghadapi kesan lebih buruk berbanding pilihan raya 2008 ekoran tidak menangani isu sekolah cina dengan berkesan, kata sekumpulan persatuan Cina.
Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur (KLSCH) berkata, parti itu akan hanya memperolehi beberapa undi dalam pilihan raya akan datang kerana gagal memastikan sekolah vernakular Cina tidak dilayan secara adil oleh Putrajaya.
Semalam, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menuduh ahli akademik Cina adalah “penipu” apabila mendakwa kerajaan menganak-tirikan sekolah vernakular kerajaan.
Setiausaha Agung KLSCAH Stanley Yong berkata, beliau merasakan MCA akan ditolak oleh pengundi berdasarkan penerimaan diberikan kepada Ketua Pemuda MCA Datuk Dr Wee Ka Siong sewaktu perhimpunan dua minggu lalu.

Wee, yang juga timbalan menteri pendidikan telah dihalau selepas di kritik oleh peserta, yang sebelum itu mendakwa telah ditumbuk di muka.

Perhimpunan anjuran Persatuan Sekolah Cina Bersatu (Dong Zong) mengadakan bantahan berikutan kekurangan guru di sekolah Cina yang berkelayakan dalam sistem pendidikan nasional.
“Mereka berkata MCA tidak lagi revelan ... saya rasakan semakin ramai pengundi menolak MCA,” kata Yong .
MCA menerima kekalahan teruk ketika pilihan raya 2008, dengan menyaksikan mereka kehilangan separuh kerusi kepada 15 daripada 31. Barisan Nasional (BN) itu tidak menunjukkan peningkatan di setiap negeri.
Yong menjelaskan walaupun mempunyai ramai menteri di Kabinet sejak Merdeka, MCA gagal untuk mengetengahkan polisi Putrajaya berhubung sekolah Cina walaupun kominiti Cina sudah berulangkali membangkitkan isu ini.
Ini akan mengakibatkan masyarakat Cina menyalahkan parti berkenaan, terutamanya apabila ahli politik MCA sendiri memegang portfolio timbalan menteri pelajaran.
“Beliau adalah Cina, dan komuniti Cina menderita, dan timbalan menteri pelajaran adalah Cina, tapi tidak melakukan sebarang tindakan, sudah tentu kemarahan itu akan dilepaskan kepadanya,” tambahnya.
Yang turut memberi amaran MCA sudah kesuntukan masa untuk memperolehi undi memandangkan pilihan raya semakin hampir, namun parti itu masih lagi mempunyai harapan dengan mengemukakan pelan jangka panjang bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi sekolah Cina.MCA harus melakukannya walaupun terpaksa menggunakan dana parti dan bukan daripada kerajaan persekutuan “bagi mengurangkan kemarahan dan perasaan tidak puas hati” yang dirasai pengundi Cina,” katanya.Namun beliau menegaskan ini hanyalah langkah pencegahan dan Putrajaya perlu melayan sekolah Cina “sama seperti” sekolah kebangsaan sekiranya Barisan Nasional (BN) mahu menyelesaikan isu ini.“Mereka harus menyemak kembali kritikan dan tuntutan, bukannya menolak rungutan mereka seperti dibangkitkan pembangkang.“Ini bukan sahaja tidak professional, malah tindakan kebudak-budakan,” katanya.KLSCAH adalah payung terbesar kumpulan Cina di Selangor. Dibentuk 85 tahun lalu, mereka mempunyai 420 ahli terdiri daripada barisan ahli perniagaan dan aktivis awam.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.