12 Apr 2012

BERSIH 3.0 : DBKL BELUM JAWAB APA-APA
abu nu'man12 Apr 2012 0 Komentar

Bersih 2.0 hari ini berkata, pihaknya akan menerima nasihat Putrajaya supaya merujuk Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) berkenaan penganjuran perhimpunannya yang dijadualkan 28 April ini.
Namun begitu, pengerusi pemerhati pilihan raya itu, Datuk Ambiga Sreenavasan, menegaskan bahawa permohonan permit berkenaan perhimpunan itu hanyalah formaliti kerana Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hisahmuddin Hussein semalam sudah berkata perhimpunan itu boleh dilaksanakan.
“Pada saya, kami sebenarnya sudahpun mendapat kebenara,” katanya yang dihubungi hari ini. “Sepanjang pengetahuan kami, kami sudah mendapat lampu hijau daripada kerajaan dan persutujuan DBKL hanyalah sebagai formaliti.”
Ambiga yang ditahan tahun lalu ketika perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai menambah, apabila kerajaan sudah memberikan kebenaran, pihak berkuasa tempatan sepatutnya secara automatik turut memberikan kebenaran.
“Bagaimanapun, kami akan menghubungi DBKL seperti yang diarahkan,” katanya.
Namun, bekas Pengerusi Majlis Peguam itu turut meletakkan harapan cadangan bertemu dengan DBKL sepertimana arahan daripada Datuk Seri Mohd Nazri Aziz semalam, bukanlah cubaan kerajaan untuk menyelesaikan isu itu.
Sekiranya pentadbiran Najib ikhlas dan tidak membantah perhimpunan itu, perhimpunan ketiga Bersih menuntut pilihan raya adil dan bersih, seharusnya tidak mendapat bantahan daripada mana-mana pihak, termasuk DBKL, katanya.
“Kami tidak mahu sejarah kembali berulang seperti masa lalu,” katanya.
Tambah Ambiga Bersih 2.0 sudah menyemak jadual Dataran Merdeka dan pada tarikh 28 April tersebut tiada sebarang aktiviti melibatkan penggunaan dataran berkenaan.
“Dataran Merdeka kosong pada hari dan masa itu,” katanya.
Dalam kenyataan berasingan kepada media semalam, Hishammuddin dan Nazri telah memberikan kebenaran kepada “Bersih 3.0”, sekiranya mereka memilih Dataran Merdeka sebagai tempat perhimpunan itu selesai.
Hishammuddin menggesa kumpulan berkenaan berbincang dengan pihak polis berkenaan lokasi yang sesuai, dan Nazri pula perhimpunan itu boleh berlangsung di Dataran Merdeka asalkan mereka mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa tempatan.
Selain itu, Nazri turut menambah Bersih 2.0 tidak perlu untuk memohon permit daripada polis atas semangat Akta Perhimpunan Aman 2011 (PAA).
Dataran Merdeka adalah lokasi di mana bendera Malaysia berkibar buat kali pertama selepas kemerdekaan, sebelum ini milik Kelab Diraja Selangor sebelum diambil alih oleh DBKL pada 1987.
Menurut laman web DBKL, mereka adalah pihak yang bertanggungjawab mengurus dan menjaga dataran terbabit.
PAA telah dicadangkan dan diluluskan tahun lalu selepas timbulnya bantahan berkenaan tindakan pihak polis menyuraikan peserta perhimpunan Bersih 2.0.
Dalam kenyataan media hari ini, jawatankuasa pemandu pertubuhan itu enggan melakukan perhimpunan tersebut di lokasi alternatif, memandangkan dalam PAA tidak menyebut Dataran Merdeka sebagai lokasi yang tidak dibenarkan untuk menganjurkan perhimpunan.
“Bersih 2.0 telah memilih Dataran Merdeka sebagai lokasi Bersih 3.0 atas faktor nilai sejarahnya dan selari dengan perjuangan rakyat menuntut kemerdekaan dan demokrasi Malaysia.
“Kami tidak melihat sebarang alasan kenapa Dataran Merdeka tidak sesuai sedangkan banyak acara telah dilakukan di sini, termasuk sambutan ke 250 tahun Polis Diraja Malaysia,” kata kumpulan terbabit.
Mereka turut menambah mereka akan berbincang dengan polis untuk menyelesaikan isu itu dan berharap pihak berkuasa akan membantu untuk menjaga lalu lintas dan keselamatan peserta perhimpunan.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.