14 Nov 2011

GURU KERJA 9 JAM TIDAK REALISTIK : PEMUDA PAS
abu nu'man14 Nov 2011 0 Komentar

Dewan Pemuda PAS hari ini menggesa Kementerian Pelajaran membatalkan keputusannya mahu mengadakan projek perintis guru bertugas sembilan jam sehari atas alasan ia tidak wajar dan tidak realistik untuk dilaksanakan.


Justeru, Ketua Penerangannya Riduan Mohd Nor (gambar) berkata, pihaknya bersetuju dengan gesaan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) agar kerajaan membatalkan sahaja projek perintis guru kerana kajian itu, yang akan dilaksanakan mulai Januari depan adalah satu tindakan membazir.

“Dewan Pemuda PAS menegaskan, para guru bukanlah tikus makmal yang boleh dijadikan bahan uji kaji terhadap keberkesanan sesuatu teori.

“Sebaliknya, Dewan Pemuda PAS melihat para guru adalah mereka yang sentiasa bereksperimen dengan kehidupan realiti dan bergelumang dengan dunia pendidikan,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Sehubungan itu soal Riduan, oleh kerana banyak perkara berlaku dalam alam perguruan di luar daripada silibus pembelajaran mereka, justeru “mengapa mereka perlu dibebankan dengan kajian perintis seperti ini?”

Malah menurut Riduan, pihaknya juga mengajak kerajaan memerhati suasana pengajaran dan pembelajaran para guru terutamanya di sekolah luar bandar.

“Banyak perkara yang memerlukan inisiatif sendiri para guru, termasuk mengeluarkan duit kocek mereka bagi memastikan sistem pengajaran mereka di sekolah berkesan serta bagi memastikan para pelajar mendapat pengajaran yang terbaik.

“Selain itu, para guru juga terpaksa mengikut jadual waktu para murid seperti hadir ke program kokurikulum, sukan tahunan, pelbagai aktiviti riadah dan di luar darjah, lawatan sambil belajar di samping kursus-kursus wajib yang mereka sendiri terpaksa hadiri,” katanya lagi.

Dalam keadaan para guru sudah sedia terbeban dengan pelbagai tugasan yang di luar tanggungjawab utama mereka, soal beliau lagi, “apakah kerajaan mahu menambah beban untuk mereka pikul?”

Katanya, bagaimana kerajaan boleh melahirkan murid yang cemerlang jika guru yang mengajar pelajar sering letih, lesu dan hilang semangat kerana perlu memenuhi masa bekerja seperti tenaga profesional yang lain.

Tambah Riduan, tindakan Kementerian Pelajaran menunjukkan kerajaan sememangnya tidak peka terhadap permasalahan yang dihadapi oleh para pendidik.

“Dewan Pemuda PAS syorkan agar kerajaan menilai kembali keputusan kajian ini dengan mengusahakan insentif kepada para guru sepertimana janji Pakatan Rakyat untuk memberi elaun tambahan sebanyak RM500 sebulan.

“Tindakan ini lebih realistik bagi memastikan guru mampu mengajar dengan penuh cemerlang serta mampu melahirkan generasi pelajar yang terus cemerlang dalam akademik,” ujar Riduan.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.