4 Sep 2011

NORAMFAIZUL PERNAH TERSELAMAT NAHAS HELIKOPTER 1997
abu nu'man4 Sep 2011 0 Komentar

KUALA LUMPUR, 4 Sept — Jurukamera Bernama TV Noramfaizul Mohd Nor, 39, yang maut akibat terkena tembakan peluru sesat semasa membuat liputan misi kemanusiaan di Mogadishu, Somalia, pernah terselamat dari nahas helikopter 14 tahun lepas apabila tempatnya digantikan dua jurukamera lain.

Dalam kejadian pada 2 Mac 1997 itu dua jurukamera Filem Negara dan seorang juruterbang terbunuh apabila pesawat ringan Cessna 172 milik Mofaz Air yang ditugaskan membuat tinjauan udara untuk kejohanan lumba basikal Le tour De Langkawi 1997 terhempas di kawasan belukar berpaya di Kampung Bakau, Kelibang, Langkawi.

Rakan baik Allahyarham, Mazalan Rafji berkata peristiwa itu adalah antara pengalaman yang tidak dapat dilupakannya bersama Allahyarham yang ketika itu sama-sama bertugas sebagai jurukamera Filem Negara.

Mengimbau kembali peristiwa itu, Mazalan berkata, mereka bernasib baik kerana pada mulanya telah ditugaskan membuat tinjauan udara untuk kejohanan lumba basikal Le tour De Langkawi 1997, namun pada saat akhir, dua jurukamera lain menawarkan diri menggantikannya secara sukarela.

“Kami sama-sama bertugas luar dan ketika itu kami ditugaskan membuat liputan untuk Le Tour De Langkawi. Waktu itu saya ingat arwah pun turut terlibat sama dan dijangka menaiki pesawat untuk buat ‘aerial shot’ dalam masa yang sama ada juga ada jurukamera lain yang sukarela untuk naik. Jadi, arwah terlepas bersama saya,” katanya dipetik Bernama Online.

Pesawat itu disewa khas oleh Filem Negara untuk membawa kedua-dua jurukamera membuat rakaman perlumbaan basikal peringkat akhir Le Tour de Langkawi 1997.

Mazalan yang kini bertugas sebagai jurukamera di RTM Ipoh berkata, beliau bersama-sama Allahyarham kemudiannya bertukar kerja ke syarikat produksi MetroVision.

“Tidak lama selepas syarikat itu ditutup, kami berdua menyertai Bernama TV dan saya kemudiannya bertukar ke RTM sejak 11 tahun lalu,” katanya
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.