16 Sep 2011

BAYAR PAMPASAN BEKAS TAHANAN ISA :GMI
abu nu'man16 Sep 2011 0 Komentar

Gerakan Mansuh ISA (GMI) menuntut kerajaan membayar pampasan kepada tahanan-tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960, yang terpaksa berhadapan dengan penganiayaan dan penyeksaan ketika ditahan tanpa perbicaraan.


Pengerusi GMI Syed Ibrahim Syed Noh berkata, kerajaan bukan sewajarnya hanya mengambil kira pertimbangan kewangan, tetapi juga perlu membayar pampasan ke atas apa jua kesan psikologi dan emosi dialami oleh mereka yang ditahan di bawah ISA.

"Kesemua mangsa ISA harus dibayar gratuiti yang sewajarnya kepada mereka yang ditahan dan anggota keluarga mereka," kata beliau pada sidang media di sini hari ini.

Malah beliau juga menuntut agar pihak-pihak yang terbabit dalam kerja-kerja menyeksa dan menganiaya tahanan ISA dihadapkan di mahkamah.

GMI mengadakan kempen perhimpunan menuntut ISA dimansuhkan di ibu negara pada 2009.
Dalam perutusan khas sempena Hari Malaysia semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bahawa ISA akan dimansuhkan dan dua undang-undang baru yang sesuai akan digubal bagi memelihara keamanan, kesejahteraan, kesentosaan serta kerukunan hidup rakyat dan negara.

Katanya, dua undang-undang baru itu akan digubal di bawah “semangat serta payung” Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan bagi mencegah perbuatan subversif, keganasan terancang dan perbuatan jenayah.

Perdana Menteri menegaskan bahawa undang-undang baru itu akan memperuntukkan tempoh tahanan polis yang lebih pendek daripada yang dijalankan pada masa ini.

Kerajaan juga menjamin bahawa mana-mana individu tidak akan ditahan semata-mata hanya kerana ideologi politik.


Malah kata beliau, kerajaan seharusnya menetapkan urutan masa bagi memansuhkan ISA ataupun pengumuman Najib hanya akan dianggap sebagai taktik mencari sokongan undi dalam pilihan raya.
Syed Ibrahim juga berkata, GMI akan membincangkan status pertubuhan itu berikutan pemansuhan ISA diumumkan Najib.

“GMI tidak akan dibubarkan... kita akan berbincang untuk mengkaji semula matlamat persatuan ini, dan akan memastikan ISA betul-betul akan dimansuhkan,” katanya.
“Sekiranya masih lagi terdapat unsur-unsur ISA dalam akta baru yang digubal kerajaan, kita akan terus menentang,” tambah beliau.

Sementara itu, Presiden Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Dr Kua Kia Soong pada sidang media yang sama menggesa kerajaan memohon maaf kepada lebih 10,000 orang yang pernah ditahan di bawah ISA.

Permohonan maaf ini perlu kerana mereka masih lagi trauma dengan penahan tersebut dan penderitaan itu turut dikongsi ahli keluarga yang terlibat.

“Penahanan di bawah akta itu merupakan satu bentuk diskriminasi kemanusiaan kepada individu tersebut... keluarga turut menerima kesan ke atas penahan mereka,” katanya.

Menurut Kua, terdapat kes keluarga yang bercerai-berai, anak-anak terbiar, dan suami menjadi penganggur kerana ditahan di bawah ISA.

Penggunaan ISA telah memberi kesan buruk terhadap persekitaran politik negara, kata beliau.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.