6 Ogo 2011

PETROL PALING AWAL TURUN PUN LEPAS RAYA...
abu nu'man6 Ogo 2011 1 Komentar

Sekiranya harga minyak mentah dunia menunjukkan tren penurunan sehingga ke pertengahan bulan ini, kerajaan dijangkakan akan menurunkan harga RON 95 dan RON 97 selepas umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Walaupun sebelum ini kerajaan berjanji akan mengkaji harga mingak mentah dunia setiap 14 hari namun sehingga kini tiada penurunan pada harga petrol khususnya RON97 selepas mengalami kenaikan harga sehingga RM2.90/liter pada Mei 2011 dengan sedikit penurunan 10 sen pada 15 Jun 2011 membawa harga RON 97 ke paras RM2.80. Dengan kata lain, RON 97 mencatatkan pertambahan sebanyak 75 sen dengan harga kini, jika dibandingkan dengan harga pada Julai 2010.

Jumaat lalu, harga minyak mentah antarabangsa menurun ke paras USD86 setong mencatat magnitud penurunan terbesar dalam seminggu sejak Mei 2011, berikutan kekhuatiran pelabur terhadap ekonomi dunia yang diperlahankan.

Meskipun harga minyak mentah antarabangsa memperlihatkan pola menurun sejak Mei 2011, namun harga minyak RON 97 Malaysia yang diapungkan mengikut pasaran antarabangsa hanya diturunkan 10 sen pada Jun, dan tiada lagi pengumuman dalam tempoh dua bulan selepas itu.

Harga minyak mentah mula memperlihatkan pola menurun sejak Mei 2011 sehingga kini, setelah mencatat paras USD120 setong pada April tahun ini.

Menurut laporan Reuters hari ini, harga minyak mentah Brent Crude telah menurun kira-kira 9% dalam minggu ini, sementara harga minyak U.S Crude pula menurun 10% dalam minggu ini. Ini kerana kebimbangan yang menyelubungi pasaran, bahawa US akan terperangkap dalam kemelesetan ekonomi, yang bakal menggugat keperluan petroleum. Selain itu, krisis hutang di Eropah juga menggugat harga minyak mentah.

In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

1 ulasan:

 1. Saturday, August 6, 2011
  JAIS Serbu Gereja DUMC : Pengakuan Saksi Diberi Bible Versi Melayu
  Email This BlogThis! Share to Twitter Share to Facebook Share to Google Buzz

  Antara risalah dan kitab Kristian yang diberikan gereja
  kepada wanita berkenaan


  My metro hari ini dedahkan pengakuan beberapa individu yang menyertai aktiviti keagamaan Kristian ini dan diserbu JAIS di gereja DUMC.  KUALA LUMPUR: Beberapa individu beragama Islam yang menyertai aktiviti keagamaan di sebuah gereja di Seksyen 13, Petaling Jaya, ketika pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) membuat pemeriksaan malam kelmarin, hanya sebahagian kecil yang berjaya dikesan, manakala sebahagian besar golongan itu dipercayai menyertainya secara sembunyi atau ‘bawah tanah’.

  Kebanyakan mereka terdiri daripada kaum Melayu dan golongan mualaf yang menyertai kumpulan berkenaan disebabkan kesempitan wang untuk menyara diri dan keluarga serta gagal mendapat bantuan daripada pihak berwajib.

  Mereka menyertai kegiatan keagamaan berkenaan secara senyap-senyap di premis persendirian termasuk rumah kedai dan dewan komuniti, bukan saja di Lembah Klang, malah pergerakan ‘bawah tanah’ ini sudah berkembang di seluruh negara termasuk di Kelantan dan Terengganu.

  Ia didedahkan sendiri seorang wanita Melayu yang mengikuti kumpulan itu sejak lebih setahun lalu, selepas dibelenggu masalah kewangan sehingga tidak mampu membiayai keperluan seharian.

  Katanya, pendakwah kumpulan berkenaan membantu mereka dengan memberi seberapa banyak wang diperlukan dan selepas itu, mereka memujuk individu yang sudah diberi bantuan menyertai program keagamaan mereka.

  Jawab Khalid Samad!!!! Kenapa melenting bila gereja diserbu?


  Sila beri penjelasan kenapa perlu pohon maaf kepada Paderi kanan, Pastor Daniel Ho dan menyatakan kekesalan pihak kerajaan negeri berhubung insiden serbuan JAIS ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC)???? Kenapa Khalid Ibrahim arah Exco Selangor tutup mulut tentang perkara ini?

  Baca lagi isu gereja DUMC pendedahan disini...
  Posted by Bro Jinggo at 12:30 PM
  Labels: DAP, Gereja, Khalid Ibrahim, Khalid Samad
  Reactions:
  3 comments:

  Anonymous said...

  Allahhuakbar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Takbir!!!!!!!!!!!!!!!!!
  August 6, 2011 12:31 PM
  Anonymous said...

  Tuuiiiii ludah kat muka dua2 org yg bernama khalid gereja ni!
  August 6, 2011 12:33 PM
  Anonymous said...

  apa dah jd?? kerajaan selangor buat apa? kenapa tak jaga kebajikan rakyat!!
  August 6, 2011 12:39 PM

  Post a Comment

  BalasPadam

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.