16 Ogo 2011

ISU GEREJA : JAIS MEMBERI KAUNSELING 12 ORANG ISLAM
abu nu'man16 Ogo 2011 1 Komentar

Seramai 12 individu beragama Islam yang menghadiri majlis makan malam muhibah di sebuah gereja dekat Petaling Jaya awal bulan ini memberi keterangan dan menerima kaunseling di pejabat Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) semalam.


Pada 3 Ogos lalu kesemua mereka, tiga lelaki dan sembilan wanita telah diperiksa pegawai Jais ketika agensi itu melakukan pemeriksaan ke atas Gereja Methodist Damansara Utama.

Kesemua mereka yang berusia antara 20-an dan 40-an tiba secara berperingkat di Bangunan Sultan Idris mulai 9.15 pagi hingga 1 tengah hari semalam.

Difahamkan proses mengambil keterangan dan kaunseling berakhir lewat petang tadi.

Menurut sumber The Malaysian Insider, kesemua individu itu telah dipanggil memberi keterangan selepas gagal berbuat demikian pada 9 Ogos lalu.

“Ya, 12 individu terbabit hadir dan memberikan keterangan kepada pihak Jais hari ini,” kata sumber itu.

“Mereka dipecahan ikut kumpulan kecil antara dua dan tiga orang semasa kaunseling diberikan oleh pegawai Jais dan Jabatan Mufti Selangor,” tambahnya.

Kata sumber itu lagi, sebahagian individu itu hadir bersama peguam masing-masing.

Difahamkan keterangan mereka direkodkan oleh pegawai Bahagian Pengurusan dan Penguatkuasaan Jais.

Selain pegawai Jais, turut menghadiri sesi itu adalah Pengarah Jais Marzuki Hussin, Timbalan Mufti Selangor Datuk Abdul Majid Omar dan seorang peguam daripada Tetuan Lee Hishamuddin yang mewakili 10 daripada 12 individu beragama Islam itu.

Kesemua individu itu disiasat di bawah Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah 1995.

Di bawah seksyen itu, seseorang yang didapati melakukan kesalahan memujuk, mempengaruhi atau menghasut seseorang yang beragama Islam supaya cenderung kepada mana-mana agama bukan Islam atau supaya menjadi penganut atau anggota mana-mana agama bukan Islam atau supaya meninggalkan atau tidak suka kepada agama Islam.

Mereka boleh disabitkan mengikut seksyen kecil (1) dan jika didapati bersalah boleh dikenakan penjara sehingga satu tahun atau denda tidak melebihi RM10,000 atau kedua-duanya sekali.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

1 ulasan:

  1. ...salam...maaf kalau saya tersilap...tapi 'tajuk' diatas tu amat mengelirukan saya...seolah2 JAIS yg kena kaunseling...

    BalasPadam

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.