29 Jul 2011

PUM : KAIT WAHABI DENGAN PENGGANAS... MACAM LANGIT DENGAN BUMI
abu nu'man29 Jul 2011 0 Komentar

KUALA LUMPUR, 29 Julai — Persatuan Ulama Malaysia (PUM) menegaskan tindakan menyamakan fahaman Wahabi dengan aktiviti pengganas adalah tidak berasas sama sekali sambil menjelaskan, kedua-duanya umpama langit dan bumi.

Ini kerana, menurut Yang Dipertua PUM Datuk Sheikh Abdul Halim Abd Kadir, fahaman Wahabi tiada kaitan dengan aktiviti pengganas walaupun sentiasa berbeza pendapat dan pandangan dengan pengikut Ahli Sunah Waljamaah.

“Wahabi dengan pengganas macam langit dengan bumi, fahaman Wahabi tiada kaitan dengan aktiviti pengganas... memang ada berbeza dengan kita tapi janganlah kaitkan dengan pengganas.

“Tuduhan ini tidak betul pun, kenapa mahu kaitkan dengan pengganas? Wahabi itu apa? Tiada pun mazhab Wahabi... pengikut fahaman ini ada yang berbeza cara dengan kita, jadi janganlah nak timbulkan masalah-masalah yang kecil seperti ini,” katanya kepada The Malaysian Insider hari ini.

Beliau yang ternyata terkejut dengan tuduhan yang dilemparkan terhadap fahaman Wahabi menegaskan, perkara sebegitu sepatutnya perlu dibincangkan oleh tokoh-tokoh agama dan bukan secara umum kerana ia boleh menimbulkan keraguan tentang agama Islam sendiri.

Sheikh Abdul Halim juga menambah, fahaman Wahabi tidak sesat kerana ia menjadi amalan di Arab Saudi.

“Perkara ini perlu dibincangkan oleh orang-orang yang khusus, yang tahu pasal agama... jangan timbulkan keraguan macam ini. Fahaman Wahabi diamalkan di Arab Saudi, jadi macam mana kita boleh nak kata mereka sesat dan ada kaitan dengan aktiviti pengganas.

“Wahabi tidak sesat, kalau kita kata Wahabi sesat itu tidak betul... mereka cuma berselisih pendapat sahaja, kalau nak kata Wahabi sesat, celah mana mereka sesat? Beritahu pada saya mengapa mereka sesat, saya harap perkara ini boleh diselesaikan dengan baik dan tidak perlu nak diperbesarkan sangat kerana ramai yang tidak faham nanti,” katanya.
Tambah Sheikh Abdul Halim, beliau berharap polemik itu boleh diselesaikan dengan segera.

“Jangan timbulkan keraguan di kalangan umat Islam, perkara ini perkara kecil... elok diselesaikan dengan segera.

“Nanti kalau berlarutan lagi ramai yang tidak faham, siapa yang tidak faham baik mendiamkan diri... biar selesaikan secara ilmiah,” katanya dengan nada kecewa.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.