18 Jul 2011

PAS CABAR UMNO IKUT KEDAH
abu nu'man18 Jul 2011 9 Komentar

KUALA LUMPUR, 18 Julai — Dalam keseronokan Umno mengambil kesempatan untuk mengkritik kerajaan Kedah dalam isu penguatkuasaan Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997, PAS hari ini mencabar Umno-Barisan Nasional (BN) agar melaksanakan perkara yang sama di negeri-negeri pimpinan mereka.


Dalam satu kenyataannya dikeluarkan pagi ini, Ketua Penerangan PAS pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menyifatkan kelantangan MCA dan Gerakan yang selalu mengikut telunjuk Umno dalam menentang rancangan kerajaan Kedah untuk menguatkuasakan Penguatkuasaan Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997 yang telah diluluskan 14 tahun lalu oleh kerajaan pimpinan Umno sendiri telah menonjolkan kepada rakyat sikap hipokrit mereka yang ketara.

“Kerana golongan inilah yang juga menyokong enakmen tersebut sewaktu dibentang dulu. Kini secara tiba-tiba cuba menjadi hero kononnya atas alasan untuk membela hak bukan Muslim,” kata Tuan Ibrahim dalam kenyataannya disiarkan oleh HarakahDaily hari ini.

Isu ini telah diambil kesempatan oleh MCA, kawan sejati Umno selama 54 tahun dan Gerakan yang bertalu-talu menyerang kerajaan Kedah sambil menghasut masyarakat bukan Islam dengan dakwaan bahawa kerajaan sedang menghalang hak asasi masyarakat bukan Islam.

Polemik terbaru dilaporkan selesai selepas Azizan bertemu wakil pusat hiburan kelmarin dan bersetuju membenarkan mereka beroperasi tetapi tidak boleh membenarkan umat Islam memasuki premis mereka.

Dalam kenyataannya, Tuan Ibrahim berkata tindakan tersebut adalah satu pendekatan bijak kerana pengusaha pusat hiburan bersetuju untuk membantu kerajaan negeri dalam memastikan umat Islam tidak memasuki premis mereka dan juga menyatakan kesediaan mereka untuk dikenakan tindakan jika ada yang melanggar enakmen itu.

“Ini adalah satu lembaran baru kerana kerajaan Kedah di bawah PAS telah dapat melaksanakan enakmen yang membawa kebaikan kepada umat Islam negeri tersebut yang selama ini tidak dapat dilakukan oleh Umno yang memerintah negeri itu sekian lama,” kata Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

9 ulasan:

 1. Tuan Ibrahim mabuk durian ka? Dah kena hentam dgn Dap , tiba2 tukar tajuk pula, di Kedah undang 2 talah dikuat kuasakan oleh Bn sejak 1977 lagi. Pas bacul.

  BalasPadam
 2. Kalau nak tutup , tutuplah, kenapa takut dgn desakan Dap

  BalasPadam
 3. Pas sesat dan menyesatkan umat Islam

  BalasPadam
 4. Ingat Pas ingat pembunuh kanak kanak

  BalasPadam
 5. Ingat Pas , ingat Hotel Perdana bilik 121

  BalasPadam
 6. Ingat Pas ingat spenda merah koc KTM

  BalasPadam
 7. mak ai... byknye tulis... dah tue umno buat apa?

  BalasPadam

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.