8 Jul 2011

MB S'GOR HANTAR SURAT 'CINTA' BUAT AGONG
abu nu'man8 Jul 2011 0 Komentar

KUALA LUMPUR, 8 Julai — Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim mengutus surat kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin meminta perkenan baginda agar menitahkan supaya diadakan referendum bebas mengenai sistem pilihan raya yang bebas dan adil.


Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini, Khalid berkata beliau telah menghantar surat kepada Seri Paduka Baginda petang ini.

Dengan diadakan referendum itu, kata Menteri Besar, kesemua kehendak rakyat ini perlu dilaksanakan oleh pihak yang bertanggungjawab sama ada Suruhanjaya Pilihan Raya atau kerajaan yang dilantik dengan perkenan Yang di-Pertuan Agong.

Khalid berkata, beliau terharu dan menghargai keprihatinan Yang di-Pertuan Agong, yang sudi berjumpa dengan jawatankuasa Bersih 2.0 Selasa lalu dan mengikuti perkembangan gabungan itu.

Memorandum yang akan dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong mempunyai lapan perkara yang memohon baginda campur tangan bagi memastikan pilihan raya umum di negara ini dilaksanakan secara adil, telus dan bersih.

Beliau berkata, pilihan raya tidak jujur di negara ini terjadi dalam beberapa bentuk seperti memanipulasi kawasan persempadanan, jumlah perbezaan pengundi yang terlalu besar antara DUN dan Parlimen, penipuan senarai pengundi, penggunaan sumber dan jentera kerajaan secara berleluasa, penyamaran dan penukaran kotak undi, sistem undi pos yang menimbulkan tanda tanya, waktu berkempen yang singkat dan laporan media yang berat sebelah.

Menteri Besar juga berkata, Memorandum Rakyat yang akan diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong esok mengandungi suara rakyat terbanyak dan prihatin terhadap pilihan raya yang adil, bebas serta wajar diberi perhatian serius demi kelangsungan amalan demokrasi di negara ini.

Memorandum Rakyat itu mengandungi lapan perkara utama iaitu membersihkan daftar pengundi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh berkempen minimum 21 hari, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.