7 Jul 2011

cerita Dari ummu Asiah
chedet7 Jul 2011 1 Komentar

BERSIH2.0:Tahanan Ordinan Darurat, kita BERJAYA!!!!

(ini adalah satu kejayaan besar kerana sebelum ini tahanan tidak akan dibenarkan dibawa ke mahkamah untuk kes akta ISA dan tahanan tanpa bicara. Namun kami akan terus mengingati 4 teman seperjuangan yang lain dan ramai lagi yang ditangkap dan dipenjarakan lantaran keangkuhan, kedegilan polis, KDN, pemerintah, BN, UMNO dan lain-lain)

Mereka 30 orang ahli PSM Parti Sosialis Malaysia telah ditahan ketika mereka semua berada di dalam sebuah bas di dalam aktiviti roadshow menyedarkan rakyat tentang perlunya Kerajaan yang zalim ini "Udahla, Bersaralah".

Program itu juga berkaitan dengan Perhimpunan #BERSIH2.0.

Mereka semua telah ditangkap, ditahan reman selama 7 hari di Pulau Pinang. Pada Sabtu lepas Saraswathy dan Sukumaran antara 6 orang dari mereka yang kemudiannya telah dibawa ke Bukit Aman dan ditahan di bawah Ordinan Darurat yang seangkatan zalimnya seperti ISA. boleh ditahan selama 60 hari dan ditambah dua tahun lagi!

Sejak mereka dibawa ke Bukit Aman, pelbagai usaha dijalankan oleh peguam, keluarga dan penyokong untuk membolehkan perjumpaan dengan tahanan dibenarkan namun semuanya gagal.

Sukumaran dan Saraswathy juga adalah OKT bagi kes tangkapan Perhimpunan Protes Harga Minyak dan Barangan (PROTES) yang perbicaraan sedang berlansung. 5 & 6 Julai adalah tarikh sambung bicara dan sebagai OKT mereka mesti berada di mahkamah kecuali dengan rela hati mereka untuk tidak datang.

Maka semalam 5hb Julai, pihak peguambela telah membentangkan permohonan dan penghujahan agar mereka berdua dibawa ke Mahkamah.

Pihak pendakwaan telah membantah dengan mengatakan bahawa "Hak polis untuk melindungi keselamatan awam kerana mereka ditahan bersabit dengan jenayah dan ini juga akan menghalang polis menjalankan siasatan."

Namun Hakim akhirnya bersetuju dan mengeluarkan arahan "Order to Produce" dan mereka berdua mesti dibawa untuk menghadiri perbicaraan pada hari ini 6hb Julai 2.30pm.

Kami menanti kehadiran mereka dengan penuh sabar.

(menurut Saras, mereka telah di'blindfold'kan dan tidak tahu di mana mereka ditahan)Akhirnya mereka berdua muncul juga. Di celah-celah pintu kelihatan wajah Saraswathy tersenyum. Kami semua bangun dan meluru ke arah mereka berdua. Saras kelihatan sungguh kehilangan berat badan.

Air mata berguguran di pipinya. Kami berpelukan erat dan menangis bersama. Namun kata-kata sokongan kami berikan kepada mereka.

Mereka kuat.

Sukumaran sungguh kelihatan tidak terurus, walhal sebelum ini sentiasa kemas.

Mohd Sabu adalah salah seorang OKT dalam kes PROTES ini.

Peguam Edmund Bon mengambil peluang bertanya dan mengumpul maklumat untuk proses Habeas Corpus. Perjumpaan di Bukit Aman sebanyak 3 kali GAGAL!.

Kami belikan makanan buat mereka......cubaan dan dugaan dalam perjuangan...

Saras masih tersenyum..
.
Saras bertanya kepada saya "eh perhimpunan Bersih tak jadi ya?"

"No, No...jadi, kita teruskan...untuk rakyat, untuk anda semua, we will fight!!!"

Inilah kisah kami dan mereka

Ini adalah kejayaan besar kita....

In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

1 ulasan:

  1. orang melayu... tunggu apa lagi...turun 9 julai... takkan takde teloq macam hishamuddin kot...

    BalasPadam

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.