1 Jul 2011

BERSIH 2.0 LEBIH MEMBERI KESAN : MAT SABU
abu nu'man1 Jul 2011 1 Komentar

KUALA LUMPUR, 1 Julai — Pakatan Rakyat dijangka akan memperoleh lebih banyak manfaat daripada Himpunan Bersih 2.0 9 Julai ini berbanding kempen pertama mereka pada 2007 ekoran sokongan besar daripada kesemua kaum, kata timbalan presiden PAS Mohamad Sabu.

Protes tuntutan pembaharuan sistem pilihan raya pada 2007 yang diadakan beberapa bulan sebelum pilihan raya umum 2008. Pembangkang menafikan majoriti dua pertiga Barisan Nasional (BN) di Parlimen dan menguasai lima negeri.

“Peluang kami adalah lebih baik pada kali ini kerana adanya blog dan Facebook,” kata Mohamad (gambar) dalam temu bual dengan The Malaysian Insider semalam.

“Sokongan bagi Bersih sangat kuat daripada semua kaum,” kata beliau yang dipilih sebagai nombor dua PAS awal bulan lalu.

Parti Islam itu menjanjikan akan mengerah ribuan ahlinya menyertai Himpunan Bersih penghujung minggu depan.

Beliau yang turut dikenali sebagai “Mat Sabu” berkata, perarakan menuntut pilihan raya yang bebas dan adil menjelang pilihan raya umum ke-13, yang dijangka diadakan bila-bila masa, akan mendorong rakyat melawan elemen penipuan dalam sistem pilihan raya.

Bersih 2.0 mahu menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong dengan mengadakan perhimpunan pada 9 Julai.

Sementara pentadbiran Najib mula mengenakan tindakan kekerasan, Bersih 2.0 mula membawa pendekatan mereka menerusi online dengan menggunakan nama “Ops Kuning”.

Kumpulan itu mendakwa dapat akses kepada 50,000 penyokong menerusi akaun Facebook rasminya dan 10,000 pengikut Twitter.

Sehingga petang semalam Bersih 2.0 mempunyai 20,498 pengikut Facebook dan 3,945 orang mengikuti menerusi Twitter.

Di Facebook, kebanyakan pengguna meminta rakyat Malaysia menyertai perhimpunan untuk menuntut perubahan dan menentang rasuah.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

1 ulasan:

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.