1 Jun 2011

TANG NI AKU SETUJU DENGAN JAMIL
abu nu'man1 Jun 2011 0 Komentar

Kenapa dah hampir 4 tahun produk ini di Malaysia... Jakim baru menyemak akan kehalalannya...?
Bagaimana pule dengan air kotak 1 Malaysia (yang UMporNo ada kepentingan di dalamnya) yang memang tiada sijil halal yang sah tetapi hanya tertera perkataan 'halal' di kotak mendapat pengikhtirafan halal oleh JAKIM....???
 
KUALA LUMPUR: Setiap produk makanan khususnya dari luar negara perlu mendapatkan sijil halal yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) terlebih dulu sebelum dipasarkan kepada orang ramai bagi mengelakkan kekeliruan.

Biarpun memperoleh sijil halal daripada negara lain, syarikat bertanggungjawab perlu memohon perakuan halal negara ini kerana ia termaktub dalam undang-undang selain menjadi tuntutan mengikut konteks Malaysia sebagai sebuah negara Islam.

Sambil tidak menolak perakuan halal dari negara luar, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, memang terdapat kerjasama antara Malaysia dan beberapa negara Islam lain berhubung isu halal, tetapi dalam isu berkenaan, ia perlu dilihat dalam ruang lingkup negara ini sendiri.

 'Kami kerugian' - Ahmad menunjukkan sijil halal yang diperoleh oleh daripada IFRC Asia.


In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.