15 Jun 2011

PEMILIK MAYKAD PLAT ASING TAKLEH BELI RON95? MENGUNDI BOLEH?
abu nu'man15 Jun 2011 0 Komentar

... Keputusan terbaru UMporNo yang mana kepada warga asing yang memiliki Mykad tak lagi dibenarkan beli RON95.... tapi mereka ini dibenarkan untuk mengundi... macammana depa nie boleh dapat mykad? Takkan untuk isi minyak je?

KUALA LUMPUR: Petrol RON95 dan gas asli untuk kenderaan (NGV) dilarang dijual kepada semua pemandu kenderaan berpendaftaran asing mulai esok selepas pengecualian yang diberikan kepada pemegang MyKad ditarik balik.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa motosikal berpendaftaran asing bagaimanapun dibenarkan membeli petrol RON95. Pada 1 Ogos tahun lalu, arahan larangan penjualan petrol RON95 dikeluarkan kepada kenderaan berpendaftaran asing di seluruh negara tetapi pengecualian diberi kepada warga negara Malaysia yang mengemukakan MyKad sebagai pengesahan. Kementerian menjelaskan bahawa kerajaan menerima maklumat balas terdapat ketirisan dan penyelewangan daripada penggunaan MyKad susulan daripada pelaksanaan arahan itu.

Pengusaha stesen minyak di kawasan sempadan juga mengadu sukar untuk mengawal dan memastikan arahan larangan itu dilaksanakan sepenuhnya.

Kementerian itu menjelaskan larangan berkenaan juga terpakai dalam penjualan produk NGV selepas kerajaan mendapati lebih 300,000 liter NGV digunakan oleh kenderaan berpendaftaran asing setiap tahun.

"Dengan kadar subsidi semasa, tanggungan subsidi kepada warga asing bagi NGV adalah RM360,000 setiap tahun," kata kenyataan itu. - BERNAMA


In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.