2 Apr 2011

ADUN BN DIPENJARA 3 TAHUN KERANA RASUAH
abu nu'man2 Apr 2011 0 Komentar

SEREMBAN, 1 April - Adun Lenggeng Mustafa Salim, yang awal bulan ini disabitkan kesalahan menerima rasuah RM2,000, hari ini dihukum penjara tiga tahun.


Hakim Mahkamah Sesyen Amran Jantan juga mendenda Mustafa RM20,000.

Peguam pembela memohon agar mahkamah menangguhkan pelaksanaan hukuman sementara rayuan difailkan.

Pada 4 Mac lalu, Mustafa, 51, didapati bersalah atas dakwaan menerima rasuah RM2,000 daripada seorang kontraktor, lebih dua tahun lalu.

Mahkamah Sesyen mendapati tertuduh bersalah terhadap tuduhan menerima suspan itu daripada M. Manimaran sebagai balasan untuk mengeluarkan surat sokongan bagi mendapatkan permit menjual pasir.

Ketika itu, Amran berkata tertuduh didapati tidak melakukan sebarang langkah positif untuk tidak menerima wang yang diletakkan dalam sampul surat itu.

Mustafa, 51, Adun Barisan Nasional (BN), didapati bersalah mengikut Seksyen 10(a) (aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997 kerana menerima suapan itu di Restoran Jahrin Maju, Taman Bunga Raya 2, Mantin, dekat sini, pada pukul 5 petang, 31 Ogos 2008.

Mustafa pernah dibebaskan dari dua lagi pertuduhan rasuah iaitu menerima suapan RM3,000 daripada Manimaran melalui Mustafa Pendek di Lot 1321, Mukim Pantai, Seremban, pada pukul 11 pagi, 28 Ogos 2008.

Tertuduh juga bebas dari dakwaan meminta suapan sebanyak RM2,000 dari kontraktor yang sama di pejabat SPRM negeri di Jalan Datuk Klana Ma''amor di sini pada pukul 9.05 malam, 30 Ogos 2008.

Dalam dua pertuduhan tersebut, pihak pembelaan berjaya membuktikan bahwa wang yang diminta itu adalah bagi melaksanakan program bantuan Majlis Anak-Anak Yatim dan Warga Tua.

Pihak pembelaan meminta mahkamah menunda tarikh menjatuhkan hukuman dengan alasan anak tertuduh yang berstatus Orang Kurang Upaya mengalami tekanan perasaan selepas mengetahui ayahnya akan dikenakan hukuman.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.