17 Mac 2011

(JENAKA) BERKHATAN DAN TOK KENALI
abu nu'man17 Mac 2011 0 Komentar

Berkhatan sememangnya diperintahkan dalam islam, Rasulullah S.A.W dilahirkan dalam keadaan yang sudah berkhatan.Penulis berkongsi ilmu ini yang penulis perolehinya semasa Seminar Fiqh Toharoh di Maahad Amir Indra Petra beberapa tahun yang lalu.Ketika sesi pertanyaan dibuka kepada pelajar, ditanyakan oleh seorang pelajar, “Apakah hikmah berkhatan?”.Lalu dijawab oleh penceramah tersebut dengan membawakan kisah Tok Kenali.


Alkisahnya…

Suatu masa seorang lelaki berjumpa dengan Tok Kenali dan bertanyakan kepada Tok Kenali menagapakah lelaki perlu berkhatan?.Lalu Tok Kenali membawakan pun memberinya sebiji buah pisang.Lalu disuruh lelaki tersebut makan buah pisang itu tanpa membuang kulitnya.Lalu dijawab lelaki tersebut “MANA SEDAP MAKAN SEKALI DENGAN KULIT!”.Lalu Tok Kenali memberikan jawapan, begitulah jua hikmah berkhatan bagi seorang lelaki.Pihak isteri pun tak selera makan sekali dengan “Kulit”.

Tak tau le betul ke tak cite tue... apapun tanya Bob Lokman...
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.