1 Mac 2011

HINA NABI... BLOGGER UMNO BA ALIF BA YA
abu nu'man1 Mac 2011 3 Komentar

(dari blog Ba Alif Ba Ya)

..memang doh tahap kurang ajar puak-puak blogger UMNgOk Ba Alif Ba Ya nie... hina boleh hina... tapi tak semua benda boleh dihina... sehingga org yang brtongkat pun dihina...

memang  Ba Alif Ba Ya ... dulu hina kopiah TGNA kate same ngan roti tisu... padahal... bentuk kopiah yang mulia Nabi Muhammad memang rupa macam tue... kali nie hina org bertongkat pulak... sedangkan Nabi Muhammad sendiri bertongkat...
Para Nabi, dan sahabat dan seterusnya para salihin yang terdahulu, mereka semakin tua semakin kuat amalan dan ibadat mereka dengan mengikut sunnah para Nabi. Salah satu contoh sunnah yang mereka ikuti ialah bertongkat.

Namun tidak semua orang mengetahui kaitan bertongkat dengan agama lebih-lebih lagi hubungannya dengan sunnah Rasullullah s.a.w dan akhlak para nabi-nabi terdahulu.

Dalam sebuah hadis riwayat Ibn Abbas menyebutkan di dalam kitab As-Suyuti, (Al-Hawi), 289 : "Bertongkat adalah tanda orang beriman dan sunnah para nabi. Dan sesiapa yang keluar belayar jauh (musafir) dengan membawa bersamanya tongkat dari kayu Luz pahit, dia diselamatkan Allah daripada segala binatang buas yang memudharatkan dan pencuci dosa".

Menurut beberapa hadis disebutkan bahawa Nabi kita s.a.w juga memakai tongkat ketika berjalan atau ketika berkhutbah, sepertimana jelas disebut dalam sebuah hadis yang bermaksud:

"Daripada Abdul Rahman bin Sa’ad: Bahawa Rasullullah s.a.w adalah apabila Baginda berkhutbah semasa dalam peperangan, Baginda memberikan khutbah sambil memegang busur anak panah, dan apabila berkhutbah dalam sembahyang Jumaat, Baginda menyampaikan khutbah sambil memegang tongkat". (Hadis riwayat Ibnu Majah)

Dalam sebuah hadis yang lain : "Daripada Abu Umamah, katanya: (Pada suatu waktu) Rasullullah s.a.w keluar menemui kami dengan bertumpu kepada tongkat (bertongkat), lalu kami pun berdiri menyambutnya. Kemudian Baginda berkata:"Jangan kamu berdiri sebagaimana orang-orang asing berdiri menghormati sesetengahnya akan sesetengah yang lain……" (Hadis riwayat Ahmad bin Hanbal)

Diriwayatkan bahawa Imam Syafi’e r.a. setelah mencapai umur empat puluh tahun, beliau pun berjalan dengan tongkat sepotong kayu. Apabila ditanya sebab beliau berbuat demikian, beliau berkata:

"Biarlah aku senantiasa ingat bahawa aku ini kini sedang berjalan menuju ke akhirat".

Maka bertongkat adalah digalakkan dan sunat dilakukan, apalagi jika sudah mencapai usia empat puluh tahun sebagaimana hadis yang dinukilkan oleh Imam As-Suyuti tersebut.


(gambar dari blogger Ba Alif Ba Ya)

 Nasihat gua pada blogger UMNgOk Ba Alif Ba Ya... kalu jahil jangan tulis... takut nanti dudok sebilik ngan Abu Jahal nanti...
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

3 ulasan:

 1. UMNO ni manalah dia tahu tentang perkara sunnah. Dia bukan tahu bahawa orang lelaki yang berumur 40 tahun ke atas sunat bertongkat. Memang celabi (celaka & babi) UMNO. Semoga Allah membinasakan UMNO dan BN keseluruhannya.

  BalasPadam
 2. Umno dah Membusuk Sampai USUS BESAR dah. Bloger2 Umno pun dah jadi pengkhianat agama semata-mata nak bela pemimpin mereka yang gila kuasa.

  BalasPadam
 3. MAMPOS UMNO !!!3 Mac 2011 12:58 PG

  TQ TO INFO...

  BalasPadam

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.