9 Dis 2010

(PANAS) DEBAT TPM DENGAN EXCO KERAJAAN S'GOR
abu nu'man9 Dis 2010 0 Komentar

Penyaluran dana secara langsung oleh Putrajaya kepada jawatankuasa kampung di negeri-negeri yang kini diterajui Pakatan Rakyat, hari ini secara terbuka bertukar menjadi ‘debat panas’ antara Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Exco Kerajaan Negeri Selangor Yaakob Sapari, yang mendakwa kerajaan pusat mencampuri hal ehwal pentadbiran negeri.


Yaakob mengecam tindakan kerajaan pusat mewujudkan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP)di Selangor dan negeri-negeri lain yang dipimpin oleh Pakatan Rakyat sejak Mac 2008.

Exco Kerajaan Negeri itu melahirkan pendirian kerajaan negeri itu ketika berucap pada Mesyuarat Tahunan Persatuan Penghulu Semenanjung Malaysia, yang dirasmikan oleh Muhyiddin (gambar) selaku Timbalan Perdana Menteri di sini hari ini.

“Ini tidak seharusnya berlaku. Dan, ia hanya bermula selepas pilihan raya umum ke-12 apabila Pakatan Pakatan memenangi Selangor, dan ini mengakibatkan persaingan tidak sihat,” kata Yaakob yang mewakili Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim pada majlis itu.

JKKKP ialah satu badan yang diwujudkan oleh kerajaan persekutuan selepas 8 Mac 2008. Ia bertindan dengan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung sedia ada yang ditadbir oleh kerajaan negeri. Ketua kampung menjadi pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung. Biasanya setiap kali mesyuarat JKKK, penghulu akan turut hadir.

Di empat kerajaan negeri Pakatan Rakyat, kerajaan pusat telah melantik lebih 3,000 anggota JKKKP - satu langkah yang dilihat sebagai usaha Barisan Nasional (BN) mahu mengawal pemimpin-pemimpin akar umbi di negeri-negeri terbabit.
“Ini bukan serangan ke atas Barisan Nasional atau Tan Sri,” kata Yaakob yang turut merayu kepada Muhyiddin agar membubarkan jawatankuasa persekutuan itu.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.