3 Nov 2010

(GAMBAR) TOK GURU RASUAH MUALLAF??? NAK JADI ISLAM PUN SUSAH
abu nu'man3 Nov 2010 0 Komentar

prSemalam dalam TV3 suku ada menunjukkan berita berkenaan dengan Tok Guru merasuah 3 saudara baru (muallaf) daripada kalangan masyarakat Orang Asli di Sandrop, Lojing Isnin lalu yang mana hadir sama adalah calon PAS Galas Dr Zulkifli Mohamad dan beberapa pemimpin PAS lain.

Mungkin pada puak-puak UMNO jahil nie tak tau siapa yang layak menerima wang zakat... mungkin pada mereka hanya ibu tunggal dan anak yatim yang layak terima zakat.... sedangkan ibu tunggal dan anak yatim mereka belum layak untuk menerima zakat berdasarkan firman Allah SWT di dalam al-Quran (ayat 60 surah at-Taubah): “Sesungguhnya sedekah (zakat) itu adalah untuk fakir, miskin, amil, muallaf, gharimin, riqab, fisabilillah dan ibni sabil.”.,..

Dalam Al-Quran jelas menyebut bahawa muallaf merupakan salah satu asnaf yang layak menerima bantuan zakat sedangkan ibu tunggal dan anak yatim tidak layak melainkan termasuk dalam golongan fakir/ miskin atau fisabilillah (menuntut ilmu) bagi anak yatim.

Gambar yang didakwa pencacai UMNO sebagai rasuah....
Tetapi mengikut pengerusi SPR, Abdul Aziz Mohd Yusof ,“Undi kita rahsia, jadi bagaimana kita nak tahu parti mana yang dipangkah oleh orang yang menerima wang itu? Saya tidak dapat melihat hubungan itu.".

Jadi nak kaitkan pun susah kepada Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 kerana mereka perlu menunjukkan bahawa penerima habuan berkenaan telah mengundi parti yang memberi.

In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.