4 Okt 2010

UCAPAN "SEMOGA KEKAL KE ANAK CUCU" ...APA HUKUMNYA??
abu nu'man4 Okt 2010 0 Komentar

Sekarang nie musim orang melangsungkan majlis Perkahwinan... boleh kata kat mane-mane pun hari minggu aje ada sahaja jemputan Walimatul Urus... dan ucapan-ucapan kepada para pengantin biasa kita terdengar atau kita sendiri yang ucapkan ,"SEMOGA KEKAL KE ANAK CUCU"... alah macam lagu Pengatin Baru tu...Selamat Pengatin Baruuu... Semoga Kekal Abadi... Bahgia ke Anak Cucu... Semoga murah rezeki... sedar atau tidak sebenarnya ucapan itu adalah ucapan yang diucapan oleh golongan Arab Jahiliyah sejak dahulu lalu... yang mana hukumnya MAKRUH... sebab apa? Sebab Nabi tegur seorang sahabat yang mengucapkan begitu kepada pasangan pengatin... lalu kata Nabi ucaplah begini, " Semoga Diberkati kedua pengantin ini."
Dan bila kita dah tau tue ... pesan-pesan le kat diri kita supaya tak ucap dah sebagai mana yang kita ucap sebelum ini. Walahu'alam.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.