24 Sep 2010

SOALAN BOCOR UPSR : PATUT LA TERENGGANU TERBAIK
abu nu'man24 Sep 2010 0 Komentar

Alhamdulillah, selesai sudah Peperiksaan UPSR yang berakhir semalam dengan kertas ujian English dan Sains yang bermula sejak 21 September 2010 lalu. Cuma nak berkongsi peristiwa di salah sebuah sekolah di Terengganu semalam sebelum calon masuk ke dewan peperiksaan kertas I Bahasa Inggeris kelihatan sekumpulan murid-murid kelihatan sedang menghafal sesuatu...," A..C...B....A...D...D...C.....". Lalu saya pun menegur mereka," Tengah buat apa ni? Kejap lagikan nak masuk dewan?"... Lalu jawab salah seorang murid itu, " Tengah menghafal jawapan bahasa inggeris,"..."Tengah menghafal jawapan?" tanya saya lagi...lalu jawab murid tadi.."Aha, jawapan periksa nie la".. lalu saya terus bertanya lagi seolah seorang polis " Mana korong dapat jawapan ini?"... "Dari pusat tuisyen XXXXX (di terengganu)" balas murid tadi.

Kringggggg!!! Kedengaran loceng sekolah memanggil murid-murid masuk ke dewan peperiksaan. Murid-murid tadi kelihatan berlari-lari sambil mulut mereka terkumat-kamit menghafal jawapan kertas soalan I Bahasa Inggeris. Lalu dalam hati kecil ku berkata," Patut le Terengganu asyik dapat terbaik UPSR... rupenya tiap-tiap tahun 'BOCOR' di sana."
-----------------------------------------------------

ARKIB UTUSAN MALAYSIA : 20/11/2009

UPSR: Terengganu atasi negeri lain

KUALA LUMPUR 19 Nov. - Terengganu terus cemerlang apabila muncul negeri terbaik yang mencatat keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) buat tahun kesembilan berturut-turut.

Daripada sebanyak 23,944 calonnya, sebanyak 3,664 mendapat semua A (15.3 peratus) iaitu peningkatan sebanyak satu peratus berbanding tahun lalu.

Sementara itu daripada 48,171 calon yang memperolehi A dalam semua mata pelajaran UPSR di seluruh negara tahun ini, 8,756 daripadanya berada di Selangor menjadikannya negeri terbanyak menyumbang kepada angka keseluruhan tersebut.

..... TAHUN NI CONFIRM TERBAIK LAGI..... WA..WA...WA...WA....
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.