9 Sep 2010

49 PREMIS JE HALAL : JAKIM
abu nu'man9 Sep 2010 0 Komentar

KUALA LUMPUR 8 Sept – Hanya 22 hotel dan 24 restoran daripada 96 premis yang diperiksa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bagi sajian buffet Ramadan didapati mematuhi piawaian Pensijilan Halal Malaysia.

Selebihnya iaitu 33 hotel dan 17 restoran tidak mematuhi piawaian itu kerana didapati menggunakan bahan yang diragui halal sekaligus menyalahgunakan status halal, kata Ketua Pengarah Jakim Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz.

Beliau berkata perkara itu dikesan semasa pemeriksaan dan pemantauan Bahagian Hub Halal Jakim dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan sepanjang 1 hingga 29 Ramadan ini.

Kesemua pemeriksaan itu dilakukan di sekitar Kuala Lumpur, Pahang, Selangor dan Kedah meliputi hotel bertaraf lima bintang dan ke bawah termasuk hotel yang merupakan pemegang Sijil Halal Malaysia Jakim dan Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN), katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.
Menurutnya pemeriksaan dan pemantauan itu tidak termasuk yang dilakukan oleh Jabatan Agama Islam setiap negeri.

Wan Mohamad berkata pemeriksaan dan pemantauan itu bertujuan untuk memastikan premis makanan menyediakan makanan halal yang mematuhi standard halal yang juga selaras dengan hukum syarak.
“Di samping itu, ia penting bagi memastikan semua pengusaha hotel dan premis makanan yang belum menjadi pemegang Sijil Halal Malaysia tidak sewenang-wenangnya menggunakan perbahasan halal iaitu ‘bufet ramadan’,” katanya.

Beliau berkata orang ramai boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai pensijilan halal dan senarai pemegang sijil halal JAKIM di laman web halal Jakim di www.halal.gov.my.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.