9 Ogo 2010

KAMAR AINIAH, "SIAPA SURUH BUDAK KAWIN GILE"
abu nu'man9 Ogo 2010 0 Komentar

“Siapa yang suruh budak kawin gila... ini bukannya akan menyelesaikan masalah, malah menambah masalah,” ujarnya lagi.


Menurut Kamar, walaupun perundangan Islam membenarkan mereka yang sudah baligh dan matang berkahwin tanpa mengira umur, kriteria paling penting bagi seseorang untuk berkahwin adalah sikap dan tanggungjawab terhadap pasangan masing-masing.

“Menurut Islam dalam perkahwinan, ada hukum wajib, makruh, haram dan sebagainya. Haram kahwin bagi mereka yang tiada kerja dan tak mampu menanggung hidup sendiri, apatah jika berkeluarga,” jelas beliau.

Kamar berpendapat dalam mengatasi masalah sosial, mencari punca sebab terjadinya sesuatu masalah itu jauh lebih penting berbanding kaedah yang hendak digunakan oleh Melaka.

“Apa yang kita patut tanya adalah apa silapnya sistem pendidikan kita, sekolah dan keluarga sehingga pelajar melakukan persetubuhan haram dengan bebas?” katanya lagi.

Menurutnya, membiarkan pelajar berkahwin hanya akan membebankan pelajar itu sendiri selain keluarga mereka yang terpaksa menanggung pasangan tersebut.

“Kalau umur baru 15 tahun, dia dah mengandung, macam mana dia nak kahwin dan belajar dalam masa yang sama membebankan diri jaga keluarga?” soal beliau.

Awal minggu lalu, Majlis Agama Islam Melaka dan Jabatan Agama Islam Melaka mengumumkan bahawa mereka bersetuju dengan kerajaan Melaka untuk memberi kelonggaran bernikah bagi pelajar lelaki bawah umur 18 tahun dan perempuan bawah 16 tahun bagi mengatasi masalah hamil luar nikah dan gejala pembuangan bayi.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.