27 Jul 2010

WAKTU PEMBELAJARAN PEND ISLAM AKAN DIKURANGKAN???
abu nu'man27 Jul 2010 0 Komentar

Perbincangan tidak rasmi ana dengan wakil daripada salah seorang 'orang' PPD sewaktu mengikuti kursus Bahasa Inggeris di salah sebuah PPD baru-baru ini berhubung dengan  kesan memansuhkan Pengajaran & Pembelajaran Sains Matematik Bahasa Inggeris (PPSMI) setelah mendapat tentangan habat daripada parti politik, NGO serta beberapa tokoh-tokoh bahasa. Beliau menyatakan bahasa kerajaan kini melalui Kementerian Pendidikan akan meningkatkan tahap kemahiran murid-murid sekolah rendah dalam penguasaan Bahasa Inggeris melalui tambahan jumlah pembelajaran dalam seminggu.

Menurut 'orang' tersebut yang juga antara ahli AJK yang terlibat dalam penggubalan dasar baru nanti menyatakan bawasa jumlah pembelajaran bahasa Inggeris akan di tambah daripada 8 jam kepada 11 jam bagi tahun satu dan 10 jam bagi tahun 2. Katanya lagi ini adalah kerana kerajaan cuba memberi tekanan terhadap konsep '3M' iaitu Membaca, Menulis dan Mengira. Kesan daripada itu maka pembelajaran Pendidikan Islam akan dikurangkan jumlah jamnya dalam seminggu dengan alasan Pendidikan Islam tidak melibatkan '3M' selain  alasan kebanyakan murid-murid sekolah rendah ada menghadiri Sekolah Rendah Agama selepas/ sebelum pada waktu sekolah.

Tambahnya lagi walaupun ini masih lagi dalam perbincangan dan belum dibuat keputusan rasmi berkenaan dengan isu tersebut. Setakat ini kerajaan lebih menjurus kearah cadangan tersebut disamping akan memansuhkan mata pelajaran Sains pada masa hadapan kelak.

.... SO NAMPAKNYA BUDAK-BUDAK SEKARANG MAKAN PANDAI LE BAHASA INGGERIS... SYABAS!!!
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.