LAMAN RASMI DEWAN PEMUDA PAS WANGSA MAJU

24 Nov 2009

'Dana Kilat' Buat Pak Usop
al malaki24 Nov 2009 1 Komentar

Salam. Ahad 05 Dzulhijjah 1430 bersamaan 22 Nov '09 bertempat di Kg. Setia Jaya telah diadakan Program 'Dana Kilat Mangsa Kebakaran' utk En. Mohd.Yusof Samat atau dikenali dengan panggilan Pak Usop yang mana rumah beliau telah musnah dalam satu kebakaran pada malam 19 Nov. '09 (Khamis). Majlis juga diadakan berhampiran tapak kebakaran supaya tetamu dapat melihat sendiri kesan kebakaran tersebut. Pak Usop merupakan Ketua PAS Caw. Kg. Setia Jaya. Kejadian dipercayai berlaku akibat litar pintas (mengikut siasatan bomba). Ketika kejadian, beliau tidak berada di rumah kerana sedang bermesyuarat di KAFA Kg. Setia Jaya. Kerugian dianggarkan RM90 ribu. Turut musnah 1 van yang digunakan sebagai Bas Sekolah, 1 sebuah teksi dan 1 sebuah kereta P.Iswara serta 2 buah motor.Keadaan tapak rumah Pak Usop


Sesungguhnya Pak Usop kini tinggal sehelai sepinggang kerana segalanya musnah dalam kebakaran tersebut. Lalu PEMUDA PAS W.Maju telah mengambil keputusan untuk mengadakan majlis minum petang yang mana idea ini timbul daripada Yuamri yang baru dilantik menjadi Penyelaras DACS Kaw. W.Maju dan Unit Amal W.Maju diamanahkan menganjurkan 'projek' ini.

Unit Amal W.Maju bertungkus lumus


Sesungguhnya ujian yang menimpa Pak Usop amat berat. Ini kerana Pak Usop baru sahaja kehilangan isteri yang tercinta pada bulan Julai yang lepas (berita disini). Majlis bermula pada pukul 02.00 ptg. Antara yang hadir ialah Cikgu Ishak Surin ( YDP PAS Batu merangkap Lajnah Peneroka Bandar & Pekerja Pusat), Ust. Mohd. Ali Jamil ( Timb. PJ PAS WP & Ketua Lajnah Kebajikan WP ), En Yaacob ( Wakil Ahli Parlimen W.Maju ), Hj. Rahim ( Naib YDP PAS W.Maju), Hj. Halim ( YDP PAS Setiawangsa), Pimpinan-pimpinan PKR W.Maju dan Dewan Muslimat PAS W.Maju serta penduduk tempatan. Acara yang berakhir pada pukul 05.30 ptg itu berjaya mengumpul sejumlah dana untuk meringankan beban Pak Usop namun usaha masih dijalankan untuk mengumpul dana dalam nak mendirikan semula rumah Pak Usop memandangkan mereka sekeluarga sekarang menumpang di KAFA Kg. Setia Jaya dan Hari Raya Eidul Adha menjelang tiba. Sesiapa yang ingin menyumbang, boleh bank in kan ke akaun maybank PEMUDA PAS W.Maju yang tertera di blog atau salurkan terus kepada Pak Usop sendiri di kediaman sementara beliau iaitu KAFA Kg. Setia Jaya. Gambar kesan kebakaran dan sekitar program boleh dilihat disini. Wallahualam


23 Nov 2009

Syeikh Abu Bakar Awang meninggal
chedet23 Nov 2009 0 Komentar

Ismail Hashim

ALOR SETAR, 23 Nov: Penasihat Persatuan Ulamak Kedah (PUK), Syeikh Abu Bakar Awang Al-Baghdadi menghembuskan nafas terakhir pada jam 11 pagi tadi di Hospital Sutanah Bahiyah, dekat sini lantaran sakit tua.

Al-Marhum Syeikh Abu Bakar,84, semasa hayatnya bersama Al-Marhum Syeikh Niamat Yusoff mengasaskan Maahad Tarbiyah Islamiah Derang (MTID) seawal 1980. Beliau menjadi Syeikhul Perkampungan Maahad Derang sehingga akhir hayatnya.

Sebelum itu, kedua tokoh terkenal ini berkhidmat di Maahad Mahmud, bersama-sama dengan bekas Presiden PAS, Al-Marhum Dato’ Haji Fadzil Mohd Nor. Ustaz Abu Bakar adalah pelajar awal Pondok Tuan Guru Haji Yahya Al-Junaid di Batu 16, Padang Lumat, Kedah.

(Gambar: Abu Bakar dengan anak-anak muridnya)

Beliau menyambung pengajian agama di sebuah universiti di Baghdad, Iraq. Empat tahun kemudian datang pula bekas Naib Presiden PAS, Ustaz Hassan Shukri dan Ahli Majlis Syura Ulama PAS, Ustaz Hashim Jasin belajar di tempat sama.

Sebaik kembali dari Iraq, beliau yang berasal dari Perlis telah diamanahkan menjadi calon PAS dan bertanding dua kali di Dun Kayang, Perlis.

Ketika dihubungi di hospital, Mudir MTID, Syeikh Abdul Majid Abu Bakar An-Nadwi berkata, jenazah akan disolat dan dikebumikan di perkuburan Masjid Raudhatus-Solehin, Derang bersebelahan sahabat karibnya, Ustaz Niamat.

Ustaz Abu Bakar yang mempunyai hubungan darah dengan tokoh ulamak negara, Dato’ Dr Haron Din sangat mahir dalam bidang Feqah Muamalah dan menulis beberapa buku ilmiah mengenainya. Beliau meninggalkan empat cahayamata terdiri daripada dua lelaki dan dua perempuan.

Ketika dihubungi Ustaz Hashim yang juga Pesuruhjaya PAS Perlis mengucapkan takziah mewakili PAS negeri itu dan menyifatkan pemergian Ustaz Abu Bakar sebagai satu kehilangan besar kepada agama dan negara.

Sementara itu, Setiausaha Kerja Dewan Ulamak PAS Kedah, Ustaz Azri Ahmad mengesahkan, Ustaz Abu Bakar menjadi Timbalan Ketua dewan itu dari 1995 hingga 2000 di bawah Al-Marhum Ustaz Azahari Abdul Razak.

“Dewan Ulamak PAS Kedah juga merakamkan ucapan takziah atas pemergian tokoh ulamak ini yang berkorban jiwa raga di atas jalan perjuangan kebenaran, semoga Allah SWT mencucuri Rahmat-Nya ke atas rohnya,” ujar Azri.

SUKA DUKA AL-IMAM QARDHAWI DIGELAR WAHABI
chedet 0 Komentar


Oleh : Yussamir Yusof

Meninjau kembali sejarah dan liku-liku perjuangan Prof Dr Yusuf al-Qardhawi, seseorang itu pasti akan menimba pelajaran yang sangat besar dari tokoh besar ini. Kehidupannya yang penuh dengan ilmu dan dakwah, membentuk diri beliau sebagai seorang sarjana dan ilmuan islam yang disegani pada zaman ini.

Ketika anak-anak murid beliau mengadakan seminar memperingati jasa dan ketokohan beliau serta menamakan beliau sebagai Al-Imam. Air mata beliau menitis deras membasahi janggutnya, kemudian tokoh besar ini berkata, “Sesungguhnya tidaklah layak aku memakai gelaran ini. Aku hanyalah seorang penuntut ilmu, dan akan terus menuntut ilmu hingga akhir hayatku.”

Kesarjanaan dan ketokohan beliau telah diakui oleh beratus malahan beribu ulama besar yang lain di seluruh dunia. Beliau yang sering dijoloki dengan gelaran Al-Imam Al-Wasatiyah (Imam yang bersederhana) bukan sahaja memberi pengaruh yang besar dalam dunia intelektual, malahan memberi sumbangan dalam dunia politik Islam.

Namun begitu, tokoh Ilmuan Islam ini semasa mudanya menempuhi pelbagai dugaan dan cabaran bukan sahaja dari luar malahan dari dalam pusat pengajiannya. Suatu ketika dahulu, beliau berhadapan dengan pelbagai konterversi hanya kerana beliau menegur gurunya berkaitan dengan perkara khurafat yang berlaku di sekitar Mesir. Atas peristiwa ini, beliau digelar oleh gurunya dengan gelaran Wahabi!

Bukan setakat di bilik darjah, di tempat tinggalnya juga beliau terpaksa menangani kekecohan dari penduduk tempatan yang mendakwa beliau telah menghina para ulama kerana mengeluarkan pandangan yang berbeza.

Dalam Mukadimah buku beliau Fatwa Mu’asarah, beliau menulis, “Pada mulanya saya menimbulkan kekecohan di kalangan orang ramai. Mereka tertanya-tanya: “Bagaimana pemuda ini berani berbeza pandangan dengan syeikh-syeikh besar? Bagaimana dia mengajar orang-orang bukan daripada kitab-kitab muktabar? Bagaimana dia boleh mengeluarkan pandangan-pandangan yang sebelum ini belum pernah kami dengar?” Saya menghadapi hal ii dengan penuh tabah sambil mempertahankan pandangan. Saya katakana kepada orang-orang yang tidak bersetuju: “Di antara saya dan kamu ialah al-Quran dan Sunnah. Oleh itu marilah kita kembali kepadanya.”

Prof Dr Yusuf al-Qadhawi mengharungi tuduhan dan fitnah ini dengan penuh takwa dan sabar. Kerana beliau sedar dan yakin bahawa hak sentiasa akan ditentang oleh kebatilan. Malahan al-Quran dan as-Sunnah telah menceritakan bagaimana sukarnya perjuangan Nabi Muhammad shallahu-alaihi wasalam menyebarkan risalah tauhid dan membersihkan kesyirikan manusia ketika itu. Kerana yakin dan tahu bahawa hanya kebenaran yang dibawa, Prof Dr Yusuf al-Qardhawi tidak berganjak dengan prinsip dan seruan tajdidnya(pembaharuan) terhadap agama. Kesungguhan dan keyakinan beliau terhadap seruan kembali kepada al-Quran dan Sunnah (tajdid) atas prinsip dan kefahaman para sahabat dan tabien, telah memberi pengaruh yang besar dalam dunia Intelektual Islam.

Jika disoroti perjalanan dakwah dan kesarjanaan Al-Qardhawi, ia hanyalah kesinambungan dan kelansungan perjuangan Ulama-ulama besar sebelum beliau. Misalnya al-Imam Ibnu Taimiyah dan al-Imam Ibnu al-Qoyim yang sinonim dengan gerakan Tajdidnya dan usaha mereka memerangi syirik dan bid’ah.Tuduhan dan fitnah yang sentiasa bermain di bibir masyarakat kepada al-Qardhawi masih wujud sehinggalah masa kini, setelah beliau dikenali sebagai Sarjana dan Ilmuan Islam besar. Istilah-istilah Wahabi masih lagi terus wujud dan diletakkan di bahu beliau. Malahan tuduhan bahawa beliau Muktazilah serta kafir turut berlegar di kalangan mereka yang membenci tokoh ini. Namun, beliau tidak pernah beranjak sedikit pun dari prinsip dan perjuangannya. Walau ditohmah dan dituduh dengan gelaran Wahabi dan sebagainya, beliau tidak pernah menganggapnya sebagai batu penghalang kepada seruannya kepada umat Islam agar kembali kepada al-Quran dan as-Sunnah.

Menariknya apabila ditanya kepada beliau tentang Muhammad bin Abdul Wahab, seorang tokoh islam yang dituduh dengan pelbagai tuduhan serta mengaitkan tokoh ini dengan gelaran Wahabi. Al-Qardhawi menjawab dalam bukunya Feqh al-Auliyat (Feqah keutamaan) , “Perkara pokok dalam da'wah Imam Muhammad bin Abd al-Wahhab di Jazirah Arabia ialah pada bidang aqidah, untuk menjaga dan melindungi tauhid dari berbagai bentuk kemusyrikan dan khurafat yang telah mencemari sumbernya dan membuat keruh kejernihannya. Dia menulis berbagai buku dan risalah, serta menyebarkan dan mengamalkannya dalam rangka menghancurkan berbagai gejala kemusyrikan.”Justeru, jika ada tokoh atau Sarjana Islam yang membawa misi yang sama dan seruan yang sama maka bersiap-siaplah untuk mendapat gelaran Wahabi; yang anda sendiri tidak tahu menahu tentang terminologi ini.Kepada mereka yang suka bermudah-mudah dan ringan mulut memburukan dan membuat tuduhan di atas nama agama. Marilah kita muhasabah dan bersikap amanah dalam menyebarkan ilmu. Buangkan prasangka, sikap ujub serta tabiat melabel-labelkan orang, lebih-lebih lagi apabila kita bercakap atas tiket agama. Firman Allah dalam surah al-Hujrat ayat 12, “hai orang-orang yang beriman. Jauhilah banyak bersangka-sangka, kerana sesungguhnya sangkaan itu berdosa”Dikuatkan lagi dengan pesanan Nabi Muhammad shallahu-alaihi wasalam, “Hati-hatilah kamu terhadap prasangka, kerana sesungguhnya prasangka itu adalah sedusta-dusta perkataan” (Hadith direkodkan Imam Bukhari).

Maka beruntunglah mereka yang tetap di jalan kebenaran, dan jika anda berani untuk mengaku sebagai wahabi, hafallah dan telanlah ucapan HAMKA ini sebagai panduan apabila diasak dengan soalan, “Adakah anda Wahabi?.”“Bagi kami yang dikatakan kaum muda itu tidaklah keberatan jika dituduhkan Wahabi. Kalau 20 atau 30 tahun yang lalu semasa pengetahuan agama hanya boleh dipercayai oleh mufti-mufti sahaja, mungkin orang takut dikatakan Wahabi. Tetapi sekarang orang telah tahu bahawa Wahabi tidak lain adalah daripada penganut Mazhab Hanbali yang keras mempertahankan Sunnah. Dan yang berpengaruh memperbaharui (Tajdid) faham Mazhab Hanbali itu ialah Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah dan Ibnu Qoyim. Oleh sebab itu bagi kami dituduh Wahabi bukanlah satu penghinaan.” (Haji Abdul Malik bin Abdul Karim Amrullah dalam tulisannya terhadap Mufti Johor as-Sayyid Alwi bin Tahir al-Haddad pada tahun 1958)

19 Nov 2009

'Iftifal' PASTI Peringkat Wilayah Persekutuan
al malaki19 Nov 2009 0 Komentar

Salam. 27 Dzulkaedah 1430 bersamaan 15 Nov. '09 telah berlangsung Majlis 'Iftifal' PASTI Peringkat W.Persekutuan yang ke 21. Acara 'konvo' untuk pelajar-pelajar PASTI ini telah diadakan di Dewan Masyarakat Taman Melati,Gombak Kuala Lumpur.

Mula jam 08.00 pagi lagi, dewan telah mula dipenuhi oleh para pelajar dan kaum keluarga.

Program juga diserikan dengan kehadiran tetamu jemputan iaitu Ust. Azman Shafawi, Timb.Ketua PEMUDA PAS selain daripada Sdr.Kamaruzaman selaku Ketua PEMUDA PAS W.Persekutuan dan Ust.Adlin selaku Pengarah PASTI W.P.


Berbagai ragam dan keletah pelajar dapat disaksikan. Tahniah kepada PEMUDA PAS W.Maju yang telah bertindak sebagai tuan rumah. Tak lupa juga pujian harus diberikan kepada 'Amir Saff' iaitu SU PEMUDA Sdr.Marzuky yang telah memberikan sepenuh komitmen kepada program ini. Kepada semua ibu bapa, saya memohon maaf kerana lambat dalam meng'upload'kan gambar sekitar program kerana sedikit uzur kerana kurang rehat disebabkan baru balik dari Kelantan malam sebelum itu dan bertungkus lumus sepanjang minggu untuk program berkaitan itu. Saya hanya hamba yang lemah. Mohon maaf sekali lagi. Dengan keizinan Allah swt, semua gambar telah berada di galeri kami dan boleh di lihat disini. Sesungguhnya yang baik datangnya dari Allah swt.

Fiesta Sukan Kelantan
al malaki 0 Komentar


"Pukul 5 pagi baru di Gua Musang? Pukul berapa agaknya sampai K.Bahru" bisik hati kecil ku sambil mengharungi hujan renyai. Kontinjen W.Persekutuan seramai 34 orang berlepas dari Kuala Lumpur pukul 11.00 malam 13 Nov. '09 untuk menyertai Fiesta Sukan Kelantan yang dijadualkan bermula tepat jam 08.00 keesokan paginya. Disebabkan dek hujan lebat sepanjang perjalanan maka konvoi kami bergerak agak perlahan dalam keadaan berhati-hati. Konvoi kami hanya tiba tepat pada pukul 08.30 pagi yang terus membuat pendaftaran. Walaupun tidak memenangi sebarang pingat dan sekadar berjaya menyertai semua acara yang dipertandingkan tetapi pengalaman yang dapat dikutip sepanjang kejohanan akan digunakan sepenuhnya untuk tahun hadapan. Itu pun jika ada....Wallahualam. Jom layan gambar sepanjang kejohanan disini.

Elaun RM1 dianggap lawak, PKFZ rugi berbilion buat pekak
chedet 0 Komentar

Angkasanuri Saya tak tahu apa dah jadi dengan negara ini selagi Umno@BN dibiarkan terus berkuasa. Apabila Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim melantik Dato Seri Anwar Ibrahim sebagai Penasihat Ekonomi Selangor dengan elaun RM 1 ramai yang anggap ia sebagai lawak dan sudah tandus idea untuk mendapat sokongan politik.

Tun Dr.Mahathir pula menyifatkan Anwar tidak pandai sangat ekonomi. Habis tu semasa beliau jadi PM lantik Anwar sebagai Menteri Kewangan adakah sesiapa yang paksa? Siapa yang tak pandai atau tak cerdik? Sekaligus sindiran Mahathir balik kena atas batang hidung sendiri.

Sebelum ini diumumkan kerugian Port Klang Free Trade Zone (PKFZ) mencecah berbilion ringgit tetapi ramai yang buat-buat pekak. Dari pemimpin Umno@BN yang atas-atas, SPRM semuanya macam buat-buat tak nampak.

Saranan siasatan dilakukan PAC diketuai Tan Sri Azmi Khalid agar semua dalang dan mereka yang terlibat diheret ke muka pengadilan dipandang sepi seolah-olah PKFZ cuma rugi seringgit dua. Tak perlu nak kecoh-kecoh. Kenapa jadi begitu?

Mudah je kerana ia melibatkan bekas dan pemimpin atasan kerajaan Umno@BN. Kalau seorang kena habis yang lain-lain terbongkar dan terjebak. Masing-masing cuba buat muka selamba seolah-olah tidak ada apa-apa yang berlaku.

Jadi isu seperti lembu korban, kepala lembu dan elaun seringgit akan dijaja serata ceruk kampung supaya orang melupakan penyelewengan yang berlaku di era Umno@BN.

Maka ramailah terutama kaki ampu yang mengeleng-geleng kepala macam lembu yang menunggu masa untuk dikorbankan raya haji ni nanti!-harakahdaily

jumlah orang-orang Islam yang terlibat sebagai Pengarah syarikat berkaitan arak
chedet 0 Komentar

DARIPADA : DR. HAJI MOHD HAYATI BIN OTHMAN
(PENDANG)
PERTANYAAN : LISAN
TARIKH : 11.11.2009
SOALAN NO : 38

Dr. Haji Mohd Hayati bin Othman ( Pendang ) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan jumlah orang-orang Islam yang terlibat sebagai Pengarah syarikat berkaitan arak dan judi di dalam Negara Malaysia.

JAWAPAN :

Tuan Yang di Pertua,

Untuk makluman Yang Berhormat, terdapat 117 orang Pengarah syarikat berkaitan arak yang beragama Islam dan tiada orang-orang Islam yang terlibat sebagai pengarah syarikat judi di Negara ini.

Itulah jawapan yang ana dapat pada hari ini , amboi mak ah ,sampai 117 orang yang jadi pengarah syarikat arak yang telah jelas termaktub dalam al Quran akan haramnya dan jelas kalau dah haram tu, maka benar dan sesuailah bila kita lihat hadis nabi menyatakan bahawa setiap daging yang tumbuh dari sumber yang haram maka api neraka adalah lebih aula lagi baginya.

Itulah agaknya bila kita nak kawal pasal arak ni, heboh seluruh pelusuk alam bising hal ini kerana bukan sahaja yang bukan Islam, tetapi yang mengaku Islam pun tumpang cari rezeki dalam kilang tu.

Itu dikalangan yang jadi pengarah, tetapi yang jadi pekerja tentulah lebih ramai lagi agaknya. Sampai dulu pada satu ketika pernah ana dengar ada persatuan Islam didalam kilang arak yang menjemput ceramah agama didalam kilang arak ini daripada seorang penceramah terkenal tanah air .

18 Nov 2009

BN Menang, Kedah Kecundang!
chedet18 Nov 2009 0 Komentar

BN Menang, Kedah Kecundang!

Pada 12 November 2009 lalu, Umno Kedah telah melancarkan slogan atau tagline berbunyi "BN Menang Kedah Senang" yang kononnya bagi menaikkan semangat ahli-ahlinya supaya bekerja lebih kuat untuk menawan kembali negeri ini daripada pemerintahan PR. Bukan main hebat lagi nama tagline itu dan ia bertambah hebat, sebab yang melancarkannya ialah TPM, Muhyiddin Yassin sendiri.

Tapi BN Kedah yang ditunjangi Umno tentu tak senang duduk mendengar ucapan bajet yang disampaikan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak kelmarin. Ini kerana walaupun belum memerintah sampai 2 tahun, kerajaan PR Kedah telah membuktikan mereka tidak perlukan BN untuk menjadikan Kedah senang. Malah berdasarkan angka-angka yang dipaparkan menunjukkan BN menang bukan akan menjadikan Kedah senang, tapi akan terus kecundang! Seperti apa yang dikatakan oleh Ustaz Azizan, sepanjang jangka waktu yang begitu singkat memerintah Kedah, kerajaan negeri di bawah PR telah membuktikan banyak kemajuan:

i) Dalam keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu dan kemasukan pelaburan asing ke Malaysia yang agak merosot, Kedah sebaliknya berjaya menarik banyak pelaburan sehingga Ogos lalu apabila menjadi negeri kelima mencatat jumlah pelaburan tertinggi selepas Sarawak, Selangor, Johor dan Pulau Pinang dengan jumlah pelaburan keseluruhan berjumlah RM837,345,329.

ii) Ketika bilangan kemasukan pelancong ke negara ini umumnya menurun akibat krisis kewangan dunia, Kedah sebaliknya mencatat pertambahan pelancong dengan kemasukan 3.8 juta orang pada 2008 berbanding 3 juta pada 2006.

iii) Hasil balak juga meningkat sebanyak RM8 juta setahun kepada RM35 juta pada 2009 kerana polisi atau dasar tender terbuka yang diamalkan kerajaan negeri.

iv) Syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang sebelum ini rata-rata mencatatkan kerugian semasa diperintah BN, mula menampakkan keuntungan selepas penyusunan semula GLC di bawah kepimpinan kerajaan negeri PR. Hasilnya 11 buah syarikat berkaitan GLC berjaya menyumbangkan dividen kepada kerajaan negeri sebanyak RM30 juta tahun lepas, yang merupakan pembayaran kali pertama syarikat-syarikat itu selepas asyik menanggung kerugian tahun demi tahun akibat tidak kecekapan pengurusan ketika diperintah BN sebelum ini.

v) Berdasarkan sumber Unit Perancang Ekonomi (EPU), Jabatan Perdana Menteri, kadar kemiskinan di Kedah juga telah berjaya dikurangkan dari 7% sebelum ini kepada 3% sahaja pada 2009.

v) Selain itu angka terbaru juga menunjukkan Kedah semakin sejahtera apabila kadar kemiskinan tegar berkurangan daripada 1.3% kepada 0.3%, pendapatan kasar bulanan isi rumah pula meningkat daripada RM2,126 kepada RM2,408, manakala kadar pengangguran berkurangan daripada 3.8 % kepada 3.3%.

Dengan angka-angka itu, nampaknya selepas ini BN perlu mengubah tagline nya di Kedah. Tagline "BN Menang, Kedah Senang" tak sesuai lagi kerana apabila diberi peluang memerintah selama 50 tahun dan ketika ekonomi Malaysia di puncak prestasi, Kedah tidak sesenang mana. Sebaliknya BN perlu menggantikan slogan itu kepada slogan lain yang lebih sesuai dan tepat, misalnya:

BN Menang, Kedah Kecundang

Dan kerajaan negeri di bawah PR pula boleh menggunakan tagline ini:

BN Menang, Kedah Kecundang
PR Kalah, Kedah Susah


~ pendikar gunung kriang

12 Nov 2009

Pelik Tetapi Benar Disebalik Laporan Audit Dan Belanjawan Negara
k.penerangan12 Nov 2009 0 Komentar

“ Bukanlah menghadapkan wajahmu ke arah timur dan barat itu suatu kebajikan, akan tetapi sesungguhnya kebajikan itu ialah beriman kepada Allah, hari kemudian, malaikat-malaikat, kitab-kitab, nabi-nabi dan memberikan harta yang dicintainya kepada kerabatnya, anak-anak yatim, orang-orang miskin, musafir (yang memerlukan pertolongan) dan orang-orang yang meminta-minta; dan (memerdekakan) hamba sahaya, mendirikan shalat, dan menunaikan zakat; dan orang-orang yang menepati janjinya apabila ia berjanji, dan orang-orang yang sabar dalam kesempitan, penderitaan dan dalam peperangan. Mereka itulah orang-orang yang benar (imannya); dan mereka itulah orang-orang yang bertakwa.” (Surah Al-Baqarah, ayat 177)


Perdana Menteri mengumunkan kemestian mengekalkan Keluaran Dalam Negara kasar(KDNK) sebanyak 6% . Sasaran ini bukanlah sesuatu yang mustahil dicapai andai kepimpinan Negara dikuasai oleh mereka yang amanah, jujur dan ikhlas dalam membangunkan negara. Malangnya, Malaysia masih dikuasai oleh mereka yang melihat kedudukan politik sebagai lubuk emas untuk mereka mengaut keuntungan.

Belanjawan Defisit

Ini bukanlah pertama kali Menteri Kewangan membentangkan belanjawan defisit di parlimen tetapi kali ini memperlihatkan begitu teruknya Negara ini mamah oleh UBN. Pimpinan UBN yang memang kaya dengan slogan dan harta rampasan dari rakyat jelata sekali lagi dengan rasa tidak bersalah mengumumkan bahawa pelaburan asing Negara akan merosot teruk pada tahun hadapan. Bonus kepada penjawat awam dinafikan oleh PM dan digantikan dengan bayaran ihsan sebanyak RM 500 kepada penjawat awam. Pemegang kad kredit bakal dikenakan cukai sebanyak RM50 perkad(dianggarkan sebanyak RM 400 juta dapat diraih). Peruntukan-peruntukan khas kepada anak muda walaupun Negara tiada wang memperlihatkan Najib ingin mengambil sikap popular berbanding membela nasib rakyat marhaen. Peruntukan kepada PERMATA, pertubuhan yang diketuai oleh Rosmah menjadi bukti kukuh bahawa belanjawan ini adalah Belanjawan Rosmah bukannya Najib. Sikap takut bini Najib ini sangat parah kerana dimasa sama beliau terlalu berani dengan Allah.

Belanjawan ini bukan sahaja gagal memberi suntikan ekonomi kepada pertumbuhan Negara, malah tidak member satu indicator khusus bagaimana Negara ingin menyelesaikan masalah pengangguran yang sangat tinggi di Malaysia. Kajian oleh pakar ekonomi juga mendedahkan bahawa Malaysia adalah Negara ketiga terendah para professional dibayar gaji bagi kategori Asia Pasifik. Malaysia hanya berada di atas Thailand dan Myanmar sedangkan Profesional di Indonesia dan India dibayar lebih tinggi lagi. Kegagalan kerajaan menetapkan had gaji minimum menyebabkan para professional di Malaysia terus dirundung malang berbanding rakan-rakan mereka dinegara lain. Bayangkan gaji seorang doctor kerajaan yang perlu standby selama 36 jam hanya dibayar gaji RM2,600 sebulan oleh kerajaan sedangkan di Singapura itu hanyalah gaji pencuci tandas dan tukang sapu sahaja. Itulah murahnya nilai rakyat dimata pemimpin UBN yang sangat mementingkan kebuncitan perut mereka dahulu.

Laporan Audit

Pendedahan tentang ketirisan dalam agensi kerajaan oleh audit Negara bukan juga sesuatu yang baru. Laporan Audit 2007 mendedahkan tentang pembelian melampau oleh IKBN seperti papan pembancuh simen yang hanya bernilai RM150 tetapi dibekalkan dengan harga RM1,027.00, Kabin Kontena yang bernilai RM 20,000 tetapi di beli RM142,000 dan buku teknikal yang hanya berharga RM417 tetapi dibeli dengan harga RM10,700 serta banyak lagi ketirisan kerajaan.

UBN seperti biasa menganggap ia hanyalah rutin tahunan untuk menjawap kepada media dan selepas itu isu itu lenyap begitu sahaja. Begitu juga dengan Laporan Audit 2008, laporan ketirisan begitu banyak dilaporkan tetapi apakah hasilnya nanti? Najib hanya memperbodohkan rakyat dengan lakonan seolah-olah beliau bukanlah orang perlu dipertanggungjawabkan. Di Malaysia sekarang kita boleh dapat computer paling mahal didunia kerana ada pembekal yang membekalkan computer dengan harga RM80,000 sedangkan dipasaran harganya hanyalah RM3,000. Malah harga pokok di Malaysia juga agak mahal kerana sebatang pokok bernilai sehingga RM800 dan kegagalan PEMPENA dalam projek venture juga merugikan rakyat marhaen sepenuhnya.

Apa yang Najib lakukan hanyalah menubuhkan pasukan yang tiada kredibiliti kerana diketuai oleh KSN yang mengetuai agensi yang diaudit. Sikap badut pemimpin UBN ini sepatutnya didedahkan kepada rakyat agar rakyat sedar bahawa UBN adalah makhluk perosak yang bukan sahaja merosakkan diri mereka tetapi juga Negara.

BOHONG DAN BOHONG LAGI

Pada awal Julai 2009, UBN mengumunkan akan menaikkan harga minyak bermula September bagi RON 97 dari RM1.80 ke RM2.00 manakala RON 92 dihapuskan dan diganti dengan RON 95 dengan harga RM1.75. Ini merupakan pembohongan terbesar Najib selepas member jaminan sebelum itu bahawa harga minyak tidak akan dinaikkan.

September 2009, UBN terus berbohong lagi apabila harga minyak yang sepatutnya naik RM2.00 tetapi naikRM2.05 bagi RON 97, manakala RM1.80 bagi RON 95. Alasan Pak Menteri adalah kerana harga minyak ketika itu ialah USD80 setong sedangkan harga ketika itu hanyalah USD68 setong. Malah janji Perdana Menteri bahawa kerajaan akan mengeluarkan kertas kerja tentang harga minyak ini masih tidak kelihatan walaupun sudah brjanji dari bulan September2009.

Amalan berbohong ini terus menjadi budaya UBN dalam kes kematian Teoh Beng Hock. Kes ini jelas memperlihatkan sikap UBN yang sanggup berbuat apa sahaja asalkan matlamat mereka tercapai. Kes rasuah pemimpin UBN yang bersepah-sepah tidak disiasat tetapi kes bendera bernilai RM2000 disiasat sehingga melibatkan kematian.

Sikap berbohong UMNo terus diperluaskan apabila menfitnah Tuan Guru haji Hadi dengan pelbagai tuduhan. Malah UMNO juga berbohong dengan mengatakan mereka parti untuk semua!!!! Parti yang memang terkenal dengan semangat perkauman sempit ini tiba-tiba ingin menjadi parti untuk semua….

Apa yang pasti, selagi UMNO memerintah Malaysia, Belanjawan akan sentiasa defisit dan semakin parah, laporan audit akan penuh dengan ketirisan dan penuh dengan pembohongan oleh pimpinan kerajaan. Yang pasti rakyat lah perlu membuat pilihan, Laporan audit membuktikan bahawa semua negeri di bawah Pakatan Rakyat bersih dari rasuah, malah Kelantan sudah 20 tahun kekal begitu dan Kedah Berjaya meningkatkan pendapatan 200% walau Negara mengalami penurunan pendapatan yang sangat serius.

UMNO: PARTI KARUT YANG PENUH KEJAHILAN
k.penerangan 0 Komentar

“Padanya terdapat tanda-tanda yang nyata, (di antaranya) maqam Ibrahim[215]; barangsiapa memasukinya (Baitullah itu) menjadi amanlah dia; mengerjakan haji adalah kewajiban manusia terhadap Allah, yaitu (bagi) orang yang sanggup mengadakan perjalanan ke Baitullah[216]. Barangsiapa mengingkari (kewajiban haji), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari semesta alam”(Surah Ali-Imran, ayat 3)

Musim Haji

Tatkala umat islam sedang bersiap siaga untuk mengadap rumah Allah di Baitullah dan sesetengahnya sudah pun berada di tanah suci untuk menunaikan rukun islam kelima, UMNO Kelantan mengegarkan akhbar dengan mengarahkan TG Nik Abdul Aziz Nik Mat disiasat kerana menunaikan haji atas hadiah dari orang persendirian. Parti yang bertuhankan secular ini jelas semakin terserlah kekufurannya apabila mempertikaikan niat suci pemberi hadiah untuk Tn Guru menunaikan haji sedangkan terus menutup mata malah tidak berani bersuara apabila Rosmah dihadiahkan wang berjumlah jutaan ringgit oleh kerabat diraja Arab. Sinonimnya kedua-dua kes ini ialah ia melibatkan perkataan arab tetapi dari segi kes yang hendak disiasat, kes Rosmah adalah lebih besar. Rosmah menjumpai kotak kepunyaan kerabat diraja arab di dalam sebuah kapal percutian mewah!!! Persoalan yang boleh diutarakan ialah bagaimana Rosmah boleh bercuti dalam kapal mewah? Adakah dia juga salah seorang yang mempunyai darah keturunan diraja arab atau beliau menggunakan habis gaji suaminya selama menjadi Perdana Menteri atau sekali lagi duit rakyat digunakan sewenang-wenangnya untuk kegunaan peribadi.Fikirlah sendiri.

Dikala Negara menghadapi krisis ekonomi yang masih belum pulih, dengan belanjawan 2010 yang masih deficit dan pertumbuhan Negara dijangka menguncup dan pelaburan asing yang dianggarkan menjunam tiba-tiba Rosmah dihadiahkan jutaan ringgit kerana “kejujurannya” ketika bercuti di kapal mewah. Sedarkah Pemuda UMNO Kelantan betapa rakyat marhaen begitu tersepit ketika pimpinan UMNO bercuti mewah. Pemuda UMNO sepatutnya mengingatkan Tn Guru agar jangan lupa berdoa agar rakyat sejahtera, Negara kembali makmur dan sumber ekonomi Negara bertambah ketika di tanah suci bukannya mempertikaikan Tuan Guru menunaikan ibadah haji!!! Inilah akibat apabila hati menjadi keras dan hitam lantaran sokongan padu kepada parti secular dengan fahaman perkauman sempit dan karut.
Ibadah Korban
Sikap pimpinan pemuda UMNO Kelantan ini bukanlah sesuatu yang baru bagi parti yang berprinsipkan “bertolong-tolonglah kamu kepada kemungkaran dan cegahlah kebaikan” ini. UMNO Selangor pada tahun lalu juga menggunakan kesucian musim haji untuk menyerang Menteri Besar Selangor kerana anak syarikat kerajaan mengagihkan lembu korban ke kawasan luar Selangor iaitu Wilayah Persekutuan. Lupakah mereka bahawa Kuala Lumpur satu ketika dahulu juga merupakan sebahagian dari Selangor… Tapi bagi parti yang sarat dengan mainan nafsu, soal ibadah dalam agama tidak penting, yang penting kuasa politik mereka terus digenggam erat.
UMNO Selangor tidak pula melenting apabila SELCAT mendedahkan Dr Khir membuat lawatan “teknikal” ke Disneyland. Sepatutnya mereka mendesak Dr Khir membersihkan nama dengan meletak jawatan tetapi kerana mereka memang suka kemungkaran, amalan beginilah yang dipuja oleh UMNO.

Tabiat UMNO Selangor dan Kelantan ini jelas menunjukkan yang mereka ini sangat bertuhankan dunia melebihi akhirat sehingga amalan-amalan mulia disisi islam juga dipolitikkan seolah-olah perbuatan itu berdosa besar sama seperti dosa membunuh orang(Mongolia).
Musnah!Musnah!Musnah UMNO!

10 Nov 2009

BAI'AH : Konsep dan Aplikasinya Dalam Konteks Amal Islami
Pejuang Muda10 Nov 2009 0 Komentar

• Bahasa :
Janji setia
• Istilah :
Janji setia yang dilakukan antara orang mukmin dengan satu pihak yang lain samada Rasulullah SAW atau pimpinan dalam mendokong suatu kewajipan agama.

Maksud FIRMAN Allah 'Azza wa Jalla :

'Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang Yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka Dengan (balasan) Bahawa mereka akan beroleh syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada Yang membunuh dan terbunuh. (balasan syurga Yang demikian ialah) sebagai janji Yang benar Yang ditetapkan oleh Allah di Dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran; dan siapakah lagi Yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? oleh itu, bergembiralah Dengan jualan Yang kamu jalankan jual-belinya itu, dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan Yang besar.'
( At Taubah : 111 )

'Sesungguhnya orang-orang Yang memberi pengakuan taat setia kepadamu (Wahai Muhammad - untuk berjuang menentang musuh), mereka Hanyasanya memberikan pengakuan taat setia kepada Allah; Allah mengawasi keadaan mereka memberikan taat setia itu (untuk membalasnya). oleh itu, sesiapa Yang tidak menyempurnakan janji setianya maka bahaya tidak menyempurnakan itu hanya menimpa dirinya; dan sesiapa Yang menyempurnakan apa Yang telah dijanjikannya kepada Allah, maka Allah akan memberi kepadanya pahala Yang besar.'
( Al Fath : 10 )

'Demi sesungguhnya! Allah reda akan orang-orang Yang beriman, ketika mereka memberikan pengakuan taat setia kepadamu (Wahai Muhammad) di bawah naungan pohon (yang termaklum di Hudaibiyah); maka (dengan itu) ternyata apa Yang sedia diketahuiNya tentang (kebenaran iman dan taat setia) Yang ada Dalam hati mereka, lalu ia menurunkan semangat tenang tenteram kepada mereka, dan membalas mereka Dengan kemenangan Yang dekat masa datangnya;
Dan juga Dengan banyak harta rampasan perang, Yang mereka akan dapat mengambilnya. dan (ingatlah), Allah adalah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.'

( Al Fath : 18-19 )

'Wahai Nabi! apabila orang-orang perempuan Yang beriman datang kepadamu untuk memberi pengakuan taat setia, Bahawa mereka tidak akan melakukan syirik kepada Allah Dengan sesuatu pun, dan mereka tidak akan mencuri, dan mereka tidak akan berzina, dan mereka tidak akan membunuh anak-anaknya, dan mereka tidak akan melakukan sesuatu perkara dusta Yang mereka ada-adakan dari kemahuan hati mereka, dan mereka tidak akan menderhaka kepadamu Dalam sesuatu perkara Yang baik, - maka Terimalah pengakuan taat setia mereka dan pohonkanlah kepada Allah mengampuni dosa mereka; Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.'

( Al Mumtahanah : 12 )

Jenis-jenis Bai’ah

. Bai’ah Al Aqabah
• Bai’ah Al Harb
• Bai’ah Ar Ridhwan
• Bai’ah An Nisaa’
• Bai’ah As Siyasah
• Bai’ah ‘ala At Taqwa wal ‘Amal
• Bai’ah Al Harakah Al Islamiyah

Kepentingan Bai’ah

• Memperkuatkan keyakinan
• Mempertingkatkan kekuatan ruhiyyah
• Menambat intima’ terhadap jamaah
• Sentiasa muhasabah iltizam

Aplikasi Bai’ah

• Ilmu dan fikrah
• Takwin fardiyyah
• Taqwa
• Iltizam
• Istiqamah

Rukun-rukun Bai’ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Tsabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwwah
10. Tsiqah

Isu-isu Bai’ah

• Tidak faham konsep bai’ah
• Tidak yakin dengan bai’ah
• Berbilang-bilang bai’ah
• Melanggar dan mengkhianati bai’ah

Wallahu a’lam


takwinfardilmuslim.blogspot.com

9 Nov 2009

MARI KENALI TOK GURU DATO' HAJI NIK ABDUL AZIZ NIK MAT
chedet9 Nov 2009 0 KomentarAssalamualaikum.....

TUAN GURU DATO' HJ NIK ABDUL AZIZ NIK MAT

Tahun Lahir : 1931
Tempat Lahir : Pulau Melaka, Kelantan
Status: Berkahwin dengan Tuan Sabariah Tuan Ishak
Anak : 10 cahaya mata (5 lelaki & 5 perempuan).
Kesemua anak-anaknya mengambil
jurusan agama sebagai pilihan utama.

Pendidikan:
Sekolah Kebangsaan Kedai Lalat (3 Bulan) – 1936.
Sekolah Pondok Tok Kenali Kubang Kerian.
Sekolah Pondok Tok Guru Haji Abbas Besut, Terengganu.
Universiti Deobond, India – 1952.
Lahore, Pakistan – Ilmu Tafsir Quran – 1957.
Universiti Al-Azhar, Mesir – Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab.
Universiti Al-Azhar, Mesir – Sarjana Perundangan Islam.
Penguasaan Bahasa:
Melayu, Inggeris,Tamil, Urdu,Arab

Pekerjaan:
Guru Sekolah Menengah Agama Tarbiyyah Mardiah, Panchor.
Guru Sekolah Menengah Agama Darul Anwar, Pulau Melaka.
Penyelia Kelas Dewasa – KEMAS.
Guru Sekolah Menengah Maahad Muhammadi, Kota Bharu.

Politik:
1967 – Daftar sebagai ahli PAS.
1967-1969 -Pilihanraya Kecil – Ahli Parlimen Kelantan Hilir.
1969-1974 - Ahli Parlimen Kelantan Hilir.
1974-1978 - Ahli Parlimen Kelantan Hilir. (Kawasan ini ditukar nama kepada Parlimen Pengkalan Chepa).
1978-1982 – Ahli Parlimen Pengkalan Chepa.
1982-1986 - Ahli Parlimen Pengkalan Chepa.
1986-1990 – Ahli Dewan Undangan Negeri Semut Api Kelantan.
1990-Sekarang – Menteri Besar Kelantan.

Kesimpulan Jawatan Politik:
19 Tahun Sebagai Ahli Parlimen.
4 Tahun Sebagai Ahli DUN.


Hingga Sekarang Beliau Telah Berkhidmat Sebagai Menteri Besar Kelantan Selama 16 Tahun.
Hingga Sekarang Beliau Telah Berkhidmat Sebagai Wakil Rakyat DUN dan Parlimen Selama 39 Tahun.

Royalti Kelantan: Surat Terbuka Untuk PM
chedet 0 Komentar

Yang Amat Berhormat Perdana Menteri,

Bagi pihak saya dan keluarga saya, izinkan saya mengucapkan ribuan terima kasih di atas persetujuan yang telah dibuat oleh YAB Dato’ Seri untuk memberikan kepada rakyat Kelantan wang bagi mengantikan aktiviti eksploitasi petroleum di blok PM301 di pesisir pantai Negeri Kelantan.

.......................... ............ ...............................

................

YAB Dato’ Seri, sambutlah salam saya dan rakyat Kelantan. Binalah lebuhraya kasih antara kita.

Sekian terima kasih.

Syed Azidi AlBukhary

Kampung Demit, Kelantan.

Baca sepenuhnya diSINI

Respon Seminar Pemerkasaan Pas
chedet 0 Komentar

Oleh: Dr_Sabirin_Ehsan

"Seminar Pemerkasaan Parti Islam SeMalaysia (PAS) kelmarin berjalan lancar. Seminar berlangsung ekoran teguran YBhg Prof Aziz Bari dan juga atas syor YB Tuan Guru Mursyidul Am PAS yang pada asalnya berhajatkan supaya suatu EGM diadakan bagi membebaskan PAS dari 'satu-dua anasir' yang membebankan PAS. Namun akhirnya JK Pusat merestui satu seminar dianjurkan dibawah kendalian oleh YB Naib Presiden PAS Sdra Salahuddin Ayub.

Saya hadir dan mendengar dari jarak dekat serta mengambil kesempatan mendampingi beberapa pimpinan pemuda dan JK Pusat untuk melihat gerak hati mereka.

Saya berkesempatan menelusuri pandangan peguam kanan Hanipa Maidin yang bagi saya amat terbuka, kompetan dan berpandangan jauh. Saya mendekati juga Naib Ketua, SU Pemuda dan beberapa ahli kanan pemuda; nampaknya masing-masing mempunyai pandangan dan pendapat yang bercampur baur. Yang paling tidak enak ada yang memang benar-benar primitif (spt tanggapan YBHg Prof Madya Abu Hasan Hasbullah) memperlekehkan dan memperolok-olokkan mengenai kajian persepsi. Bagi saya mereka ini memang primitif dan sungguh belum layak menduduki kepimpinan PAS dalam era mencabar abad ke21 ini!

Kajian persepsi ini samat penting bagi sesebuah organisasi politik, pergerakan sosial, industri, penganalisis ekonomi dan sosio-budaya. Diantara pelopor kajian persepsi ini adalah Sarjana Ibn Khaldun. Beliau menggunakan satu kaedah dinamik untuk mengintepretasi pola atau corak sesuatu dimensi sosial berasaskan data-data atau maklumat terfokus. Ibn Khaldun turut mengutamatan data-data discontinuities dan repititions dan kemudian melihat kepelbagaian corak/pola 'kejadian' dalam pelbagai pemeringkatan atau kategori sebelum merumuskan sesuatu trend!

Ramai peserta seminar tersebut nampaknya tidak memahami bahawa kajian persepsi bukanlah menghasilkan satu 'data mutlak' atau absolute data tetapi memaparkan data dalam bentuk 'early warning data' atau 'data amaran awal'. Inilah yang disalah tanggap oleh YBhg Ust Abu Bakar Chik dan SU Dewan Pemuda PAS pusat. Sepatutnya huraian dan trend yang dibentangkan oleh Prof Madya Abu Hassan sebenar satu pendedehan berbentuk 'early warning data'. PAS harus membahaskan data ini dan menyusun satu strategi bagi menghadapi situasi.

Benarlah ungkapan Dr Abu Hasan tentang keprimitifan sebahagian pimpinan PAS dipelbagai peringkat. Sepatutnya pimpinan PAS ini, merenung maklumat tersebut dan berbahas bagaimanalah satu strategi mapan dan pendekatan-pendekatan yang harus dihadapi oleh PAS dipelbagai peringkat untuk memastikan PAS unggul dan menjadi wadah perjuangan utama Pakatan Rakyat (PR).

Saya amat terkejut dengat reaksi Bekas Ketua Pemuda dan bekas exco Kerajaan Terengganu Yang Berbahagia Ust Abu Bakar Cik. Beliau seharusnya seorang ahli politik yang matang dan mendepani situasi dengan lebih baik. Namun beliau nampaknya terlalu dipengaruhi oleh sentimen gerak hati yang dangkal dan emosi semberono. Saya faham terhadap tahap kecintaannya terhadap PAS, Presiden dan kepimpinan PAS. Namun seharusnya sebagai politikus matang bukan begitu caranya mendepati saat-saat genting PAS. Sedangkan saya pasti tarbiyah PAS dan gerakan Islam mendidik keterbukaan ahli dan sifat berlapang dada. Jadi, adakah beliau lupa unsur-unsur utama tarbiyah ini.

Ramai rakan pendokong PAS agak kecewa juga dengan segelintir kepimpinan yang tidak mahu ditegur dan tidak bersedia untuk menerima teguran. Asal sahaja orang menegur dan memberikan pandangan agak keras, maka saya lihat umpaya SU Dewan Pemuda PAS yang mencabar supaya penegur 'masuk politik', 'masuk kemedan'. Kita kena ingat 'masuk politik' bukanlah semata-mata melibatkan diri dalam kancah kepartian semata-mata. Sayugia diingat juga bukan semua orang harus berada didalam politik kepartian, mereka boleh menjadi pendokong kuat dalam pelbagai kapasiti! Berlapang dada lah dalam menerima teguran dan kritikan.

Akhirnya, saya berharap supaya PAS mengendalikan pula beberapa sesi Rundingan Meja Bulat (ROUND TABLE DISCUSSION) terutama dalam meneliti kembali hujah-hujah Prof Aziz Bari dan mencanai data-data Dr Abu Hassan. Hasil dari siri rundingan meja bulat ini perlulah pula sampai kepengetahuan ahli akar umbi serta dibahas dengan pengkaji (PM Dr. Abu Hasan) semasak-masaknya!

Saya berharap dan mencadangkan supaya satu blueprint strategi PAS untuk PRU 13 hendaklah disediakan sertamerta. Blueprint ini hendaklah dirunding dengan semua komponen PR dan bentang kepada semua peringkat kepimpinan PAS.

Harapan juga dari ramai ahli akademik, penyokong serta pendokong PAS dan rakyat amnya, supaya penjawat kerajaan PR dari kalangan PAS supaya bersikap lebih profesional, tidak bongkak dan dapat menggunakan forum yang bersesuaian dalam pelbagai polisi dan keputusan, supaya polemik dapat dibendung seminima mungkin. Saya inging menegur YB Dato' Hasan Ali yang saya lihat sedikit arrogant, tidak cermat mengeluarkan kenyataan, gelojoh dan tidak memahami sistem kesepakatan dalam kerajaan PR. Terus terang saya nyatakan, memang benar beliau memiliki PhD tetapi ingat juga bahawa orang lain bukan setakat memiliki PhD tetapi MENYELIA ratusan tesis PhD!

Saya dan ramai diluar amat yakin 'PAS FOR ALL' ......


Oleh: naftalena

Prof Abu Hassan adalah Ayam bandar, bagaimana boleh memahamkan semua 1000 jenis makhluk yang menumpang bahtera Nabi nuh.

Mukadimah di atas hanya rumusan yang saya ubah kepada perumpamaan. Kepada Dr Abu Hassan, saya memohon maaf jika tersinggung.


Terima kasih kepada Dr Sabirin Ehsan atas ulasan anda yang bertajuk Seminar Pemerkasaan Pas.

(seperti artikel diatas )

Cumanya saya ingin memberi komen sedikit sahaja tentang istilah primitif terhadap ahli-ahli seminar. Saya juga berada di situ. Saya memahami sangat bagaimana keadaan yang membuatkan sebahagian peserta yang berdialog itu memanaskan hati Abu Hassan sehingga terkeluar perkataan Primitif dari mulut beliau.

Betul beliau seorang professional,

Malah kajian beliau mudah diterima hampir semua hadirin. Namun saya percaya bahawa Dr Abu Hassan mungkin pertama kali berada dalam keadaan seperti di Taman Melewar.

ANDA BERDUA SANGAT BERTUAH KERANA ANDA TERPILIH DALAM PULUHAN RIBU AHLI AKADEMIK DI MALAYSIA.

Prof Abu Hassan adalah Ayam bandar, bagaimana boleh memahamkan 1000 jenis makhluk yang menumpang bahtera Nabi nuh.


Di situlah beliau sepatutnya faham bahawa seolah beliau berada dalam satu kumpulan yang seumpama berkumpul untuk menunaikan haji di mekah.

Saya bersyukur kerana ahli Pas tidak menyanggah dan marah dengan kajian beliau walaupun antara yang hadir itu individu seperti Pak Lang dari Baling. Namun Professor yang berfikiran jauh ini hanya menjadi panas bila Dr Abdul Aziz bari di tolak dengan emosi dan cabaran. Beliau adalah seorang akademik, mana boleh beliau menerima ucapan yang menyangggah pendapat tokoh akademik. Namun beliau cuma gagal faham bahawa Dewan Taman Melewar yang terletak di IBUKOTA itu di hadiri oleh peserta yang bukan sahaja dari bandar-bandar dan golongan yang rata-rata berpendidikan. Pakcik-makcik, adik dan abang yang hadir itu juga adalah wakil dari kawasan di luar bandar, tidak kurang juga berlatarbelakangkan kelulusan SPM atau LCE sahaja.


Namun saya tidak menyalahkan beliau, Kita sepatutnya hanya senyum dan bergelak kecil sahaja. Kerana ketika itulah berlakunya pertembungan antara cakap bahasa ayam dan cakap bahasa itik.

Istilah Primitif itu untuk memahamkan para hadirin dan juga dirinya tentang kompleksnya suasana di Dewan Dato Fazhil Noor itu.

PAS parti dominan jika laksana saranan seminar
chedet 0 Komentar

Oleh Ali Hashim

PULAU PINANG, 8 Nov: Exco Pemuda PAS Pusat, Mohd Sany Hamzan optimis PAS akan menjadi sebuah parti dominan bagi menggantikan Umno dan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum ke-13 yang akan datang.

Menurut beliau lagi Seminar Memperkasakan PAS yang telah diadakan baru-baru ini harus dilihat sebagai satu tindakan yang baik bagi memperkasakan parti dan memperbetulkan kepincangan dan kekhilafan yang ada

Beliau yang juga Naib Ketua Pemuda PAS Selangor berkata, pandangan yang diberikan oleh dua tokoh akademik seperti Dr.Aziz Bari dan Dr.Abu Hassan Hasbullah harus dijadikan sebagai titik tolak untuk kepimpinan PAS muhasabah diri dan melihat kekurangan yang ada bagi memperbaiki keadaan supaya apa yang dihasratkan untuk menjadikan PAS sebagai parti dominan selepas Umno dan BN itu menjadi realiti.

"Seminar ini juga adalah keterbukaan dimana terdapat ruang yang luas untuk memperkatakan apa sahaja yang dilihat mampu dan boleh diperbaiki untuk kebaikan bersama," katanya.

Bagi beliau, PAS juga dilihat oleh rakyat sebagai salah sebuah parti yang akan menjadi pemangkin kepada mereka dalam mencapai aspirasi kehidupan yang sejahtera sekiranya Umno dan BN itu tidak lagi menjadi pilihan mereka.

"PAS bukan sebuah parti yang melampau atau ekstrim. Pandangan dan pendapat yang berbeza bukan satu platform kearah perpecahan sepertimana yang didakwa oleh sesetengah pihak. Ia juga berlaku dalam BN dan Umno serta parti komponen mereka. Oleh kerana itu saya optimis kecelaruan yang berlaku ini hanyalah bersifat sementara dan tidak akan menggugat kesepaduan yang telah sedia ada dalam PAS."

Beliau berkata demikian selepas merasmikan pertandingan futsal terbuka bagi merebut Piala Ketua Pemuda PAS Malaysia peringkat negeri Pulau Pinang yang telah diadakan di Safira Sport Planet, Seberang Jaya baru-baru ini.

6 Nov 2009

Mahkmah di Malaysia Sukar Melaksanakan Keadilan
chedet6 Nov 2009 0 Komentar

Oleh Tun Telanai

Assalamu' alaikum wm.wrt, Pada 5 November kelmarin, Mahkamah Persekutuan [proses undang-undang berakhir di mahkamah ini untuk membuat sesuatu keputusan, selepas ini hanya Yang DiPertuan Agong sahaja diberi kuasa budi bicara untuk membuat keputusan selanjutnya] telah mendengar rayuan daripada Menteri Besar [MB] Pakatan Rakyat [PR], di Perak, Mohammad Nizar Jamaluddin untuk diisytiharkan batal dan tidak sah perlantikkan Zambry Abdul Kadir sebagai MB UMNO yang diangkat oleh Najib Tun Razak dan disokong oleh istana Perak.

Proses mahkamah ini didengar oleh panel 5 hakim [Nizar memohon panel 11 hakim, tetapi mahkamah telah menolaknya] yang diketuai oleh Presiden Mahkamah Rayuan, Datuk Alauddin Mohd Sheriff, 4 lagi ialah Hakim Besar Malaya, Datuk Arifin Zakaria, Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin, Datuk Mohd Ghazali Mohd Yusoff dan Datuk Abdull Hamid Embong. Manakala bagi pihak Nizar diwakili oleh sepasukan peguam yang diketuai oleh peguam kanan Sulaiman Abdullah dan Zambry diwakili oleh peguam kanan Cecil Abraham.

Hujah asas pihak peguam bela Nizar berkisar pada perkara 72 Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan kesahihan sebarang prosiding di dalam Dewan Undangan Negeri [termasuk juga di Parlimen] di mana-mana negeri tidak boleh dipersoalkan oleh mana-mana mahkamah. Ini bererti, penyingkiran Nizar sebagai MB Perak mestilah melalui DUN [melalui usul dan undian tidak percaya], bukan melalui pintu belakang seperti yang dilakukan oleh UMNO secara samseng dan ganas seperti mossad Israel menyerang rakyat Palestain. UMNO menyalahgunaan kuasa dan mempergunakan kuasa untuk mempengaruhi istana, pasukan polis, mahkamah dan kakitangan awam agar kerajaan pimpinan UMNO terus tertegak di Perak.

Hujah ini terpakai dalam kes Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo. Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 22 Oktober lalu, Datuk Mohd Ariff Mohd Yusoff memutuskan bahawa ia tidak ada kuasa untuk mencabar penggantungan 12 bulan oleh Parlimen ke atas Gobind yang berkuatkuasa pada 13 Jun lepas [ http://www.malaysiakini.com/news/115652 ].

Kes yang dihadapi oleh Nizar ada persamaan dari segi kuasa DUN dengan kuasa yang ada Parlimen seperti yang diperuntukan di perkara 72 [1] dan 72[2] terpakai. Yang membezakannya ialah kebebasan dalam penghakiman. Keberanian hakim sahaja diperlukan bagi menegakkan yang haq dan menumpaskan yang bathil. Dalam kes Nizar, kelihatan sebelum in ipara hakim teragak-agak untuk membuat keputusan melawan arus dan tidak kelihatan mereka bebas membuat keputusan. Mereka terikat untuk membela marauh istana dan maruah Najib, dan lebih penting dari itu ialah untuk menjaga kepentingan politik UMNO dalam Negara ini khususnya di Perak [kemudian akan diikuti di Selangor].

Bagi mencapai matlamat tersebut, UMNO sanggup melakukan apa sahaja tanpa mengira halal-haram, dosa-pahala. Demi kepentingannya, UMNO sanggup membelakangkan undang-undang dan perlembagaan, walau pun ia sedar yang ia melakukan kesilapan dan melanggar perlembagaan dan undang-undang yang ia gubal dan dikuatkuasakan, tetapi untuk UMNO, ia ada imuniti [imuniti Raja-raja telah dibuang pada tahun 1993] , tetapi ia tetap kebal dan tidak lut oleh undang-undang. Kedudukannya mengatasi undang-undang.

Dalam banyak kes yang melibatkan keputusan mahkamah, setakat ini didapati tidak ada yang menyebelahi Nizar, walau pun pada 11 Mei lalu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Hakim Datuk Abdul Aziz Abd Rahim mengisytiharkan Nizar sebagai MB Perak yang sah, tetapi tidak sampai 24 jam, tindakan serta merta Mahkamah Rayuan yang bersidang telah mengantung keputusan Mahkamah Tinggi tersebut, sementara menunggu rayuan rasmi yang dibuat oleh Zamry untuk dibicarakan mengikut proses undang-undang yang sedia ada [walau pun keputusannya telah ditetapkan terlebih dahulu] .

Apabila secara rasmi Mahkamah Rayuan menerima rayuan daripada Zamry, maka Mahkamah Rayuan tadi SEGERA membicarakan kes tersebut dan membuat keputusan membatalkan keputusan yang telah dibuat oleh Hakim Datuk Abdul Aziz Abd Rahim dengan alasan-alasan yang sengaja direkacipta bagi mewajarkan pembatalan tersebut dibuat. Samalah kaedah yang digunapakai oleh pihak polis untuk penahanan OKT di bawah ISA iaitu dengan memberi alasan-alasan yang sering diulang tayang [sudah muak dan jemu mendengarnya] ialah untuk menjaga ‘keselamatan Negara dan ketenteraman awam'.

Rujuk link ini : http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=20877&Itemid=50

Dalam konteks perkara 72 dalam Perlembagaan, seperti yang diinginkan oleh sebahagian besar penyokong Pakatan Rakyat, nasihat saya kepada semua pencinta keadilan, janganlah terlalu mengharap keadilan akan dilaksanakan dan dilaksanakan khususnya di Perak, sekiranya ia melibatkan kepentingan UMNO terjejas. Jangan mengharap hujan dilangit, air ditempayan dicurahkan. Peringatan penting bagi PR membuka strategi baru menentang UMNO secara anak jantan.

Marilah kita lihat kebaruaan dan kedajalan hakim-hakim di Malaysia yang bertindak tidak mengikut undang-undang dan perlembagaan [dari persepsi rakyat biasa], tetapi mengikut telunjuk pemimpin UMNO yang selamanya mengamalkan ajaran sesat dalam sistem politik Malaysia . Matlamatnya hanya satu untuk menyelamatkan UMNO dan membantu para pemimpin UMNO terus berkuasa dan memudahkan cara mereka membolot kekayaan Negara yang semakin terhakis, di samping mereka yang terlibat mempertahankan kuasa UMNO akan mendapat sedikit tempias. Habuan dunia.

Kita ambil contoh mudah, kes yang melibatkan kuasa dan kedudukan Speaker S.Sivakumar. Hakim coklat hack [Augustine Paul-Hakim Mahkamah Persekutuan], berhujah menggunakan perkara 72[1], memutuskan bahawa tindakan S.Sivakumar melalui DUN Perak mengantung Zamry dan 6 orang lagi itu tidak sah dan terbatal kerana konon katanya Perlembagaan Negara lebih tinggi daripada Perlembagaan di Negeri [alasaan merapu setakat hendak jadikan alasan-tidak ada nilai ilmu]. Oleh itu, hakim coklat hack berkata tindakan S.Sivakumar ini tidak laku dan sia-sia dari segi Perlembagaan.

Sebenarnya, hakim coklat hack inilah yang melanggar perkara 72[1] kerana dengan membatalkan pengantungan Zamry dan 6 orang itu, ia telah melanggar perkara 72[1] itu sendiri. Semenjak merdeka, mahkamah-mahkamah di Negara ini telah memainkan peranan yang tidak mencampuri urusan DUN atau Parlimen sebelum krisis politik di Perak, tetapi kini demi kepentingan UMNO durjana, Perlembagaan Negara telah diputarbelitkan menyebabkan Perlembagaan Negeri terpaksa akur dengan Perlembagaan Perskutuan. Merepek betul penghakiman yang dibuat oleh hakim ini.

Seorang lagi hakim, Azahar Mohamad, di Mahkamah Tinggi Ipoh pada 8 September lalu, berhujah dengan menggunakan perkara 72[1] juga, menyatakan bahawa mahkamah tidak boleh campur tangan dalam kekecuhan yang menyaksikan Sivakumar diusung keluar dari dewan dan dikurung dalam sebuah bilik di DUN Perak oleh anjing-anjing UMNO dan tempatnya diambilalih oleh S.Ganesan secara paksaan.

Tetapi, dalam masa yang sama hakim ini juga mengisytiharkan R.Ganesan sebagai Speaker yang sah. Sudah tentu, hakim ini membuat keputusan berasaskan perundangan, yang jelas beliau juga telah melanggar perkara 72[1], yang beliau sebut sebelum itu bahawa mahkamah tidak boleh campur tangan dalam urusan DUN.

Sangat menghairan dalam waktu yang sama, hakim ini boleh bertindak secara kontrakdik dan bersikap double standard terhadap Perlembagaan [undang-undang tertinggi di Malaysia]. Yang satu ini boleh, dan yang satu lain itu tidak boleh. Hal-hal seumpama ini boleh menyebabkan rakyat hilang kepercayaan kepada para hakim yang mengendalikan sesuatu perbicaraan di mahkamah dan sekali gus kredibiliti mahkamah akan dipersoalkan, ditambah lagi dengan isu Ketua Hakim yang kelihatan sudah tidak ada intergriti lagi seperti yang dibangkitkan dalam laporan audit 2008 dan kes-kes yang beliau hadapi sebelum ini.

Dalam pada itu, hakim ini juga tidak pedulikan perlantikan R.Ganesan sebagai Speaker tidak sah mengikut undang-undang kerana Ganesan telah melanggar perkara 36A(5) [laporan dibuat] kerana Ganesan didapati tidak meletakkan jawatan dalam Majlis Peguam ketika beliau memegang jawatan Speaker. Ganesan merupakan seorang peguam yang aktif dalam Majlis yang mengamalkan khidmat guamannya. Sampai sekarang isu Ganesan ini tidak sentuh. Pihak polis, Peguam Negara dan mahkamah tidak ambil pusing, lebih menumpukan kepada perancangan untuk mengekalkan kuasa UMNO memerintah Perak. Itu sahaja kerja-kerja puak-puak ini.

Kesan keputusan hakim Azahar yang seolah-olah barua UMNO ini sangat merbahaya masa depan demokrasi di Malaysia kerana dengan keputusan tersebut hakim ini redha, menghalalkan dan mengesahkan perbuatan pencerobohan ala samseng oleh UMNO dalam DUN Perak. Sedikit masa lagi mungkin pihak lain pula yang menceroboh mana-mana DUN di Negara ini disebabkan rasa ketidakpuasan hati sesuatu pihak dengan pihak yang lain. Bertambah celarulah sistem demokrasi dalam Negara ini gara-gara UMNO yang gilakan kuasa dan dibantu oleh hakim-hakim yang boleh dibeli dan disewakan semalam dua dengan dibayar dengan nilai yang amat memalaukan. Rujuk link di bawah ini :

http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=22435&Itemid=50

Sebagai kesimpulannya, saya berpendapat sekiranya hakim-hakim di Malaysia berpegang pada konsep keadilan sebenar khususnya kepada perkara 72 itu, maka keadilan dapat ditegakkan semula. Nizar pun sudah berjanji, sekiranya beliau disahkan sebagai MB, maka beliau akan segera mengadap Sultan Perak untuk mendapatkan memperkenan membubarkan DUN. Kuasa akan dikembalikan kepada rakyat. Rakyat yang akan menentukannya parti mana yang mereka mahu: Sama ada Pakatan Rakyat atau UMNO/BN akan menjadi pilihan, biar rakyat tentukan bukan mahkamah.

Akhirnya, keputusan yang bakal diumumkan Mahkamah Persekutuan nanti sudah dapat diramalkan : ZAMRY ABDUL KADIR ADALAH MB PERAK YANG SAH. Jadi, Nizar kalah lagi. Habis sudah proses undang-undang yang dilaluinya. Biar bagaiamana hebat sekali pun hujah yang dibentangkan oleh para peguam pihak Nizar, kehendak Najib tidak sesiapa yang boleh menghalangnya, kecuali dengan kehendak Allah swt telah datang untuk membantu memusnahkan UMNO melalui unsur-unsur dalaman dan luaran.

Kemenangan Zamry itu telah pun dibayangkan oleh A. Nazri Aziz, Menteri di JPM bahawa pilihan raya kecil [pembubaran DUN] tidak akan dilakukkan kerana mahkamah telah mengesahkan perlantikan Zamry sebagai MB Perak yang sah, malah dengan yakin beliau berkata pilihan raya di Perak akan dilakukan serentak dengan pilihan raya umum ke-13 nanti.

Oleh itu, apakah tindakan selanjutnya yang akan diambil oleh Pakatan Rakyat apabila Mahkamah Persekutuan mengisytiharkan Nizar bukan MB Perak yang sah dan Pakatan Rakyat bukan lagi kerajaan di Perak?

Royalti Kelantan: Korban Pertama
chedet 0 Komentar


Dipetik / baca artikel penuh dari sini

Pada 4hb Ogos 2009, ketika sekumpulan rakyat Kelantan sedang belayar ke Pelantar Cakrawala, Mazlan yang bertugas di Pelantar Cakrawala telah meninggalkan 2 komen di blog Kickdefella. Antara intipati komennya ialah doanya supaya ekpedisi ke Cakrawala itu berjaya dan selamat. Di dalam komen itu juga Mazlan memberitahu kepada pembaca bahawa rombongan kami telah tiba berdekatan pelantar tersebut.

Pada 9hb Ogos 2009, apabila saya mengumumkan untuk melakukan pelayaran ke seluruh pelantar di Perairan Kelantan, Mazlan meninggalkan pula komen berbentuk nasihat dan sedikit tips-tips keselamatan.

Pada pagi 12 Ogos 2009, sebaik tiba di Lapangan Terbang Pengkalan Chepa dengan helikopter dari Pelantar Cakrawala, Mazlan telah terus diiringi oleh wakil pengurusan Carigali Hess dan diarah menerima dan membaca surat tunjuk sebab ke atasnya.

Mazlan dikehendaki memberi jawapan bertulis didalam masa 7 hari mengapa tindakan tidak perlu diambil ke atasnya. Kesalahan Mazlan menurut majikannya ialah kerana komen-komen yang ditinggalkannya di blog ini.

Di dalam keadaan tertekan, Mazlan menyerahkan surat perletakkan jawatannya pada 13 Ogos 2009. Pada hari yang sama perletakkan jawatan Mazlan diterima dan dia diarahkan menadatangani surat yang memaklumkan bahawa dia tidak akan mengambil sebarang tindakan ke atas majikannya selepas itu.

Di dalam kegembiraan menerima pengesahan dan advance bonus dari Perdana Menteri, saya terkenangkan nasib yang menimpa Mazlan. Saya terkenangkan tekanan yang sedang dilalui oleh beliau, isterinya dan anak-anaknya.

Saya menghubungi Mazlan sejurus selepas mendengar pengumuman YAB Perdana Menteri. Mazlan masih menganggur.

Pas kesal royalti minyak disalah erti
chedet 0 KomentarKUALA LUMPUR - Kesal dengan tindakan Perdana Men:teri Datuk Seri Najib Tun Razak yang memutuskan untuk memberikan wang ihsan kepada Kelantan dalam bentuk projek, Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub berkata: "Rakyat Kelantan bukan peminta sedekah."

Katanya, pemberian wang ihsan dalam bentuk projek pembangunan itu bertentangan dengan Akta Petroleum 144 yang memberikan peruntukan lima peratus kepada negeri pengeluar minyak.

“Saya kesal dan berdukacita terhadap jawapan yang diberikan oleh PM kepada soalan saya dalam Dewan (Rakyat) tadi,” katanya kepada di lobi Parlimen, semalam.

Menurutnya, Kelantan akan terus memperjuangkan hak wan:g roy:alti atas dasar semangat federalisme.

Salahuddin berkata, keputusan Najib mengenai wang ihsan itu tidak menunjukkan semangat patriotisme dan 1Malaysia.

“1Malaysia hanya retorik beliau,” katanya.

Sementara itu, seorang lain Naib Presiden Pas Datuk Mahfuz Omar berkata, dalam mesyuarat parti akan datang beliau akan mencadangkan Kerajaan Kelantan mengambil tindakan undang-undang berhubung perkara itu, seperti yang dilakukan oleh Kerajaan Terengganu.

Menurutnya, Najib telah menafikan hak rakyat Kelantan, walaupun ia termaktub dalam perjanjian.

“Saya lihat Najib begitu kerdil dan takut mengambil tindakan bertentangan dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang menarik balik royalti untuk Kerajaan Terengganu apabila Pas mengambil alih negeri tersebut pada 1999.

“Dalam perjanjian, tidak sebut pun wang ihsan, tetapi royalti” katanya yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

4 Nov 2009

Pas desak gubal Akta Halal
chedet4 Nov 2009 0 Komentar

KUALA LUMPUR, 4 Okt. | Ahli Parlimen Baling Datuk Taib Aizamuddin pagi tadi meminta kerajaan lebih prihatin soal industri pemakanan halal di Malaysia.

Ianya termasuk mengubal Akta Halal untuk memastikan segala barang keperluan umat Islam dijamin halal.

“24 juta (ringgit) bajet untuk industri halal, bukan tidak menyokong hasrat kerajaan…tetapi bajet itu perlu ditingkatkan dengan mewujudkan Akta Halal untuk keperluan umat Islam,” tegasnya.

Ujarnya, kerajaan tidak perlu memjelaskan bahawa draf undang-undang berkaitan sedang dirangka apabila isu Akta Halal dibangkitkan dalam Parlimen.

Sebaliknya, Parlimen perlu diberitahu tarikh akhir kerajaan bersedia untuk membentangkan draf Akta Halal tersebut.

“Beberapa ali telah saya dengar, kita semua dengar (bahawa) kerajaan (Persekutuan) sedang merangka akta halal tersebut, tapi tidak selesai-selesai. Cuab beri suatu tarikh akhir, bila draf akta itu boleh dibentangkan,” soalnya.

Tambahnya lagi, dengan tidak adanya Akta Halal dan penguatkuasaan undang-undang yang jelas, mengakibatkan pihak tertentu terus mengekploitasi logo halal, seperti beberapa pendedahan sebelum ini.

“Selagi tidak ada logo halal, tidak ada Akta Halal digubal, ia akan diekploitasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab,” jelasnya.

“Banyak contoh…baru-baru ini kes benda yang tak halal dijumpai dalam botol kicap,”

“Pihak Bengkel Halal USM mendedahkan lebih 30 peratus produk ubatan di Malaysia menggunakan kapsul tidak halal, dari babi…inilah yang perlu diperhatikan.” jelasnya.

Beliau mengajak seluruh ahli parlimen menghayati firman Allah yang bermaksud, “Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan yang tidak jelas antara kedua-duanya itu adalah syubahat.”

Jelasnya lagi, Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (JAKIM) tidak boleh dipersalahkan dalam isu tersebut, kerana mereka tidak dibekalkan kuasa untuk membanteras aktiviti penyelewengan barang haram.

“Setakat pegawai JAKIM pergi berdakwah nak siasat logo palsu halal, nak siasat barang-barang haram yang dijual untuk orang Islam, pakai kena usir begitu saja…sebab tak ada akta ini,” jelasnya.

Beliau mencadangkan kerajaan membina Makmal Halal di peringkat nasional dan melantik penguatkuasa rasmi di bawah kerajaan untuk membanteras penyelewengan bahan halal.

Sesi membahaskan Bajet 2010 diteruskan. -END

“(Nik Aziz) You ‘re not God…!” -Dr.Hasan Ali
chedet 0 KomentardIPETIK DARI sini

“(Nik Aziz) You ‘re not God…sekarang Tok Guru berrrrrblooooogggg. Tok Guru tidak berjumpa sendiri saya…dia dengar cakap (Prof.) Aziz Barri. Kalau Tok Guru panggil saya, berlaaarrriiii saya ke Kota Bharu,” sinis Dr. Hassan Ali.

“Kalau dia tak masuk dalam PAS, saya dah dapat 10 juta (ringgit) dengan kredibilitinya sebagai pakar motivasi dan sebagainya. Dengan saya masuk PAS, saya rugi…dah rugi boleh pula bala-bala bila orang kutuk saya dalam blog-blog. Sebenarnya tak berbaloi saya masuk PAS ini…bila terlibat dengan PAS, pintu rezeki saya ditutup…” ucapan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr. Hasan Ali sewaktu bertemu ahli-ahli PAS Anjung Tengah pada 1 November lalu.

Saya begitu tidak selesa dengan ucapan Pesuruhjaya PAS Selangor begitu menyalahkan PAS sebagai punca pintu rezekinya ditutup.

Sekiranya Dr. Hasan berasa susah di dalam PAS, lebih baik keluar dari PAS untuk mengejar kesenangan.

Dalam PAS masih ramai ahli-ahli yang ikhlas dan yakin soal rezeki itu adalah urusan Allah, bukan urusan PAS dan bukan urusan sesiapa termasuk Umno.

Firman Allah yang bermaksud, “Berjihadlah kamu dengan erti kata jihad yang sebenar-benarnya. Sesungguhnya Allah telah memilih kamu dan sama sekali Allah tidak akan menjadikan kamu sempit dalam agama kamu…”

Rasa tidak selesa membawa saya bertanya sendiri seorang kawan karib Dr. Hasan Ali dari Terengganu. Menurut kenalan itu, sepanjang Dr. Hasan roadshow di Terengganu, beliau bukan tidak dibayar.

Dr. Hasan Ali telah dibayar RM3 ribu dalam satu hari aka dua program motivasi Kerajaan PAS Terengganu.

Sebagai contoh, Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPK) mengesahkan Dr. Hasan dibayar RM2 ribu hingga RM3 ribu untuk satu-satu program motivasi (sejam). Setiap hari, lazimnya Dr. Hasan ada dua hingga empat jam program bersama kerajaan negeri.

Seorang bekas pembantu kewangan negeri Kelantan memberi tahu saya, Dr. Hasan Ali dibayar RM2 ribu oleh kerajaan negeri dalam setiap program motavasi selama sejam.

Adakah Dr. Hasan menipu ahli-ahli PAS semata-mata dendamnya kepada Tok Guru?

Ahli Parlimen Bachok gempur parlimen isu royalti minyak Kelantan.
chedet 0 Komentar

KUALA LUMPUR, 4 Nov: Ekoran pengumuman Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa kerajaan pusat akan memberikan wang ehsan sahaja kepada rakyat Kelantan dan bukannya royalti, Dewan Rakyat menjadi kecoh hari ini.

Ia bermula apabila ahli Parlimen Bachok, Nasharuddin Mat Isa meminta Najib menjelaskan bilakah tuntutan royalti kerajaan negeri Kelantan akan dilangsaikan oleh Petronas.
Menjawab soalan itu, Najib menjelaskan bahawa pihak kerajaan sedang mempertimbang untuk memberikan wang ehsan langsung kepada rakyat Kelantan.

Dewan menjadi kecoh dengan njawapan yang diberikan Najib itu kerana ia dianggap menipu dan menafikan hak rakyat Kelantan.

Beberapa ahli Parlimen bangun lalu menegaskan bahawa persoalan royalti itu adalah penting untuk rakyat Kelantan.

Mereka yang terbabit, termasuk Nasha sendiri diminta duduk oleh Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia. Ahli Parlimen Bachok itu kemudiannya diberi amaran keluar dewan beberapa jam jika enggan mendengar penjelasan Najib

"Yang penting, kita nak tolong rakyat Kelantan. selepas kita ada semangat nak runding dengan kerajaan negeri, yang penting rakyat dapat manfaat daripada wang ehsan," kata Najib.

"Apa nak dipertikai lagi? Yang penting, rakyat Kelantan mendapat wang ehsan dari (kerajaan) Persekutuan," sindir Najib.

Tanpa laluan Speaker, Ahli Parlimen Marang, Hadi Awang bangkit dan menjelaskan bahawa penjelasan yang diberikan itu tidak menyelesaikan soal kuasa persekutuan dan negeri, sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan dan Perjanjian Petronas bersama kerajaan persekutuan-negeri.

Pun begitu, Speaker memberi laluan kepada Siti Zailah Mohd Yusoff bercakap mengenai isu royalti Kelantan itu dengan alasan ahli Parlimen Rantau Panjang itu boleh dikatakan mewakili rakyat Kelantan.

"Kenapa sebelum ini kerajaan (Persekutuan) tidak pernah mempertimbangkan hak rakyat Kelantan diberikan wang ehsan?" soal Siti Zailah dengan nada yang tegas.

"Setelah rakyat dinafikan hak bertahun-tahun, sekian lama, sekarang hak rakyat Kelantan baru nak dipertimbangkan."

Beliau yang juga Naib Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat meminta Najib menjelaskan soal jaminan persekutuan melangsaikan tuntutan royalti minyak tersebut.

"Apa jaminan kerajaan (persekutuan) bahawa royalti ini disalurkan kepada kerajaan Kelantan dan rakyat, bukannya kepada JPP (Jabatan Pembangunan Persekutuan) yang dilantik kerajaan Persekutuan?" soalnya lagi.

Najib dalam nada yang sinis menjelaskan bahawa sepatutnya rakyat Kelantan tidak ada hak mendapat royalti tersebut.

"Selama ini, kerajaan Kelantan tidak ada hak menerima (royalti minyak), sebab ini melibatkan kawasan pertindihan. Sekarang ini, kita dapat sahkan bahawa ada blok (kawasan minyak dalam laut) yang boleh dipertimbangkan...kita pastikan hanya rakyat Kelantan akan dapat manafaat," kata Najib.

Beberapa Ahli Parlimen Pakatan Rakyat sekali lagi bangkit memprotes jawapan lisan itu. Paling ketara ialah Nasharuddin Mat Isa.

Bagi mengelakkan Najib terus dipertikai, anggota dari Masjid Tanah yang juga Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Wira Abu Seman Yusoff bangkit lalu memohon laluan Speaker untuk menjawab soalan lisan seterusnya, yang melibatkan kementeriannya.

Mengikut pengalaman di Terengganu, wang ehsan diberikan terus kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) dan diagihkan menerusi jabatan dan egensi di bawah kerajaan pusat.

Dari segi pelaksanaannya pula, ia akan melalui ketua-ketua bahagian Umno di negeri itu.

Petang semalam, Anggota Bachok, Nasharuddin Mat Isa mendesak kerajaan pusat supaya membayar royalti minyak kepada kerajaan negeri Kelantan sebagaimana yang dilakukan kepada negeri-negeri lain.

Cadangan Nasha ini berikutan dari tuntutan kerajaan negeri Kelantan agar Petronas membayar royalti petroleum sebanyak 5 % sebagaimana yag dinikmati oleh negeri-negeri yang lain yang dikeluarkan minyak dari perairannya.

Tuntutan Kelantan ini disokong oleh Tengku Razaleigh Hamzah yang menandatangani perjanjian ini bagi pihak Petronas dahulu. Ketika itu beliau adalah Pengerusi Petronas.

Tuntutan ini juga disokong oleh Datuk Zaid Ibrahim, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menjaga hal ehwal undang-undang.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib dijangka akan menjawab perkara ini di Dewan Rakyat hari ini.


Sumber berita FAKAP

SPRM Perlu Tangkap Jerung, Bukan Ikan Bilis
chedet 0 Komentar

Tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menghadapkan beberapa ahli Pakatan Rakyat dan ahli Barisan Nasional ke Mahkamah Sesyen Shah Alam semalam dilihat sebagai kosmetik semata-mata.

Adun Sekinchan Ng Suee Lim berkata SPRM harus memberi keutamaan memburu dan mendakwa jerung-jerung besar dan bukannya memancing kes-kes rasuah kecil-kecilan.

Beliau menggesa SPRM bertindak tegas bukan hanya untuk kes biasa tetapi kes berprofil tinggi seperti PKFZ, kapal selam Scorpene dan mahligai Khir Toyo.

"Ini cukup penting sekiranya kes-kes yang berprofil tinggi ini tidak diambil tindakan dan VIP-VIP yang terlibat tidak berani disentuh maka 10, 20, 30 pendakwaan seperti semalam itu yang saya sifatkan,tegaskan sebagai ikan bilis tidak mungkin dapat mengembalikan keyakinan rakyat terhadap peranan SPRM”,katanya.

Ng Suee Lim berkata demikian kepada TV Selangor ketika dihubungi pagi tadi.

Pandangan yang sama turut diberikan Adun Sri Muda, Mat Shuhaimi Shafie.

Menurutnya, banyak lagi kes besar yang perlu diberi perhatian dan ditangani segera yang kini masih lagi tertangguh.

“Jadi walaupun mereka cuba untuk kononnya melakukan tindakan ataupun membawa kepada mahkamah semua pihak melibatkan Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional tetapi ianya belum cukup untuk menenggelamkan tanggapan rakyat bahawa SPRM ini lebih melakukankan usahanya sekadar secara berpilih-pilih dan hanya melihat kes sahaja",katanya.

Bagi Adun Batu Caves, Amiruddin Shahri tindakan yang dilakukan terhadap kedua-dua ahli parti iaitu dari BN dan Pakatan Rakyat itu patut disokong.

Katanya, pegawai dan wakil rakyat yang melakukan kesalahan wajar dikenakan tindakan.

“Yang jelas dan nyata tindakan itu patut disokong terhadap semualah.Kita tidak akan berkompromi dengan mana-mana orang yang melakukan kesilapan dan melakukan kesalahan.”,katanya.

Kelantan Hanya Dapat Wang Ehsan,K'tan Mungkin Tolak Petronas
Pejuang Muda 0 Komentar

Kerajaan Kelantan sedang mengkaji kemungkinan membatalkan perjanjian menyerahkan hak cari gali kepada Petronas jika royalti petroleum tidak diberikan, kata exco ekonomi dan kewangannya.

Mengulas kenyataan perdana menteri untuk menyerahkan wang ehsan kepada Kelantan, Datuk Husam Musa berkata isu membatalkan perjanjian itu akan dikaji oleh panel peguam yang dilantik kerajaan negeri.

Keputusan tersebut dicapai dalam mesyuarat exco kerajaan negeri hari ini sebagai reaksi segera negeri itu terhadap pengumuman Datuk Seri Najib Razak pagi ini di Parlimen.

Dalam satu kenyataannya, Husam turut mempertikaikan penggunaan istilah "wang ehsan" sebagai bentuk bayaran kepada Kelantan, sedangkan "bayaran royalti" digunakan untuk bayaran di Terengganu, Sabah dan Sarawak.

"Nyata asas yang disebut oleh perdana menteri mengenai (kedudukan lokasi cari gali di luar pesisiran pantai sejauh) 3 batu nautikal adalah tidak berasas bagi kes-kes Sabah, Sarawak dan Terengganu," katanya lagi.

"Ia sengaja digunakan untuk mendiskriminasikan kerajaan dan rakyat Kelantan."

NGO Persoal KDN Mengenai Peraduan Kira Panties
Pejuang Muda 0 Komentar

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) membantah sekeras-kerasnya penyiaran iklan Count The Panties Contest seperti dimuatkan di sebuah akhbar tempatan semalam.

Iklan yang memuatkan borang penyertaan tersebut "tidak mengambil kira sensitiviti dan pegangan kesopanan dan kesusilaan rakyat di negara ini yang majoritinya beragama Islam", kata presidennya SM Mohamed Idris.


"Adalah sesuatu yang amat memalukan apabila menyiarkan iklan yang secara langsung menggalakkan penyertaan para pembaca akhbar dalam peraduan mengira jumlah seluar dalam wanita," katanya.

"CAP amat ingin mengetahui rasional di sebalik tindakan pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam membenarkan iklan sedemikian disiarkan dalam media arus perdana negara."

Dalam satu kenyataannya semalam, CAP menggesa KDN dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bertindak lebih tegas dan proaktif untuk memastikan "iklan-iklan murahan" tidak disiarkan lagi pada masa hadapan.

Menurutnya lagi, Seksyen 211 Akta Komunikasi dan Multimedia melarang kandungan yang dianggap sumbang, lucah, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk mengacau, mencaci, mengugut atau mengganggu seseorang.

Tambahnya, kandungan yang disifatkan tidak sopan itu pula termasuklah bahan-bahan yang bersifat jelik, tingkah laku tidak sopan dan bertentangan dengan kelakuan yang diterima umum.

"Ini termasuklah bahan-bahan bogel dan seks. Persoalannya apakah iklan mengira seluar dalam wanita ini terikat di bawah akta ini?" kata Mohamed lagi.

CAP juga merujuk peruntukan Akta Iklan Lucah Sopan 1953 yang bertujuan menyekat iklan lucah dan iklan mengenai penyakit berkaitan seks.

Menurut Seksyen 3 akta itu, menjadi kesalahan melekat atau menulis di rumah, bangunan, dinding, pintu, pagar, tiang, papan, pokok atau tempat buang air atau mana-mana benda, gambar lucah atau sumbang atau alat bertulis atau cetak.

"Jadi, apakah peranan akta ini dalam membendung iklan lucah sedemikian?" kata aktivis pengguna berpengalaman itu.

Peraduan khas untuk golongan wanita itu menghendaki pesertanya mengira jumlah seluar dalam di dalam sebuah jam dengan ganjaran RM1,000 seorang bagi 200 pemenang.

Hadiah itu pula dibayar dalam bentuk kredit panggilan telefon sama ada pascabayar atau prabayar.

Dianjurkan oleh syarikat jenama tuala wanita popular, peraduan itu bermula awal bulan lepas hingga 31 Disember ini.

 (Lepas ni iklan kondom pun rasanya boleh...Beginilah jadinya bila pemimpin sendiri yang kaki perempuan)

2 Nov 2009

Nizar lawan Zambry: Hanya artikel 72 sebagai bukti
chedet2 Nov 2009 1 Komentar


 Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) yakin Artikel 72 Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan kesahihan sebarang prosiding di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) di mana-mana negeri tidak boleh dipersoalkan oleh mana-mana mahkamah adalah bukti yang kukuh tentang kedudukan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar yang sebenar dan sah di sisi Undang-Undang kerana penggugurannya telah di buat di luar DUN Perak.Mahkamah Persekutuan yang akan mendengar rayuan Mohammad Nizar pada 5 November ini mesti berpandukan kepada Artikel 72 ini kerana hanya keputusan yang dibuat melalui usul dan undian tidak percaya sahaja kepada Menteri Besar di dalam DUN Perak akan melucutkan jawatan tersebut. Perkara yang mesti ditekankan adalah keputusan yang mesti diluluskan di dalam DUN dan bukannya di luar bidang kuasa DUN itu sendiri.

DPPN Pk amat berkeyakinan bahawa Hakim-Hakim yang akan diberikan mandat untuk membuat keputusan bagi rakyat Perak seluruhnya akan membuat satu keputusan yang adil demi demokrasi di dalam Negara kita yang dicintai ini. Akan menjadi satu sejarah yang akan rakyat dan dunia akan melihat keputusan yang akan di buat oleh Hakim-Hakim tersebut kelak.

Jesteru, DPPN Pk meminta seluruh rakyat yang cintaikan demokrasi supaya bermunajat kepada Tuhan demi keputusan yang terbaik untuk rakyat Perak. Untuk yang beragama Islam, DPPN Pk meminta supaya menunaikan Solat Hajat dan Berpuasa Sunat untuk kita sama-sama memastikan keputusan berpihak kepada kebenaran dan keadilan.

DR. RAJA AHMAD AL-HISS

Setiausaha,

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

JAIS Tidak Profesional
chedet 0 Komentar


1. Ketenangan dan kedamaian malam benar - benar terganggu apabila saya yang baru sahaja merebah badan untuk isterehat setelah 4 hari travel dihujani panggilan telefon berkait tangkapan JAIS ke atas Dr Mohd Asri Zainal Abidin bekas Mufti Perlis .

2. Saya ke Terengganu untuk merasmikan Himpunan Pemuda Islam Terengganu [ HIMPIT 2009 ] , ke Kelantan untuk menghadhiri perasmian penutup Sambutan Jubli Perak PASTI Malaysia dan kemudiannya ke Sabak Bernam untuk meraikan perasmian penutup Jambori AMAL Kebangsaan bagi kali ke 17 .

3. Saya difahamkan Dr. Mohd Asri Zainal Abidin [ Dr Maza ] ditangkap kerana menyampaikan kuliah tanpa memiliki tauliah .

4. Alasan yang sama membuatkan saya juga hampir tertangkap ketika menyampaikan kuliah dhuha di Surau Ar Raafiq Kota Damansara pada satu ketika dahulu .

5. Saya sangat kesal dengan tindakan JAIS yang menggunakan kuasa sewenang - wenangnya untuk menangkap penceramah agama dan alim ulama' semata - mata kerana mereka tidak memiliki tauliah sewaktu menyampaikan kuliah agama di negeri Selangor , sedang JAIS boleh menumpukan operasi membenteras aktiviti maksiat dan mungkar yang masih berleluasa di negeri Selangor .

6. Tambah malang apabila mereka turut mensasarkan penceramah agama yang sememangnya memiliki ijazah dalam bidang agama , pula diiktiraf kesarjanaan mereka oleh universiti yang menganugerahkan sijil pengiktirafan ilmu seperti BA , MA dan Phd .

7. Pihak JAIS boleh memanggil para penceramah agama ini untuk sessi temuduga bagi menganugerahkan tauliah jika itu merupakan satu prosuder yang mesti diambil , bukannya dengan menggunakan kuasa menghalang dan menangkap sedang penceramah - penceramah ini berbakti kepada agama dan masyarakat untuk membasmi kejahilan .

8. Terbaru Dr Mohd Asri menjadi mangsa tangkapan JAIS atas alasan beliau tidak memiliki tauliah . Dr. Mohd Asri adalah merupakan bekas Mufti dan kini beliau mengendalikan sebuah rancangan agama di Astro . Selain university , masyarakat juga mengiktiraf ilmu yang dimiliki oleh beliau . Tindakan JAIS merupaka satu lagi episod malang bagi perkembangan agama di negara ini .

9. Sebelum ini beliau selalu dikaitkan dengan wahabi biarpun beribu kali beliau menafikan bahawa beliau bukan penganut faham wahabi . Saya faham terkadang kenyataan dan pendekatan Dr. Mohd Asri sering mencetus kontraversi dalam negara kita . Tetapi saya lihat kontraversi itu masih dalam lingkaran perbahasan agama yang boleh ditangani secara ilmiah . Malah saya sendiri mempunyai banyak perbezaan pendekatan dengan beliau dalam isu - isu tertentu sebelum ini , namun itu tidak bermakna peranan beliau dalam memberi ilmu kepada masyarakat tidak disokong .

10. Jika terdapat ajaran salah atau sesat yang dibawa oleh Dr Mohd Asri , pihak JAIS wajar bertindak . Tetapi jika hanya kerana tidak memiliki tauliah atau sekadar tuduhan beliau menyebarkan fahaman wahabi sedang beliau bukanlah seorang wahabi bahkan pernah menafikannya berulang kali , maka saya kira JAIS telah bertindak keterlaluan dalam perkara ini .

11. Penyampaian kuliah di masjid surau sering dikekang oleh penguatkuasa yang memantau tauliah bukannya kesahihan ilmu yang disampaikan . Sementara maksiat dan mungkar berleluasa di sekitar masjid dan surau tanpa pemantauan berkesan dari pihak berkuasa agama .

12. Kini Selangor berada dibawah Kerajaan Pakatan Rakyat . Secara umumnya , keadaan di Selangor banyak berubah terutama kebebasan para penceramah agama untuk menyampaikan kuliah dan tazkirah bagi membasmi kejahilan ummah berbanding di zaman pemerintahan UMNO dulu .
13. Sejak Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan negeri Selangor , rasanya inilah kes pertama tangkapan kerana isu tauliah yang mendapat liputan media .

14. Dewan Pemuda PAS Pusat turut melahirkan rasa kesal atas tindakan JAIS dengan menganggap isu seperti ini boleh diselesaikan secara lebih hikmah tanpa perlu membuat sebarang tangkapan yang boleh mencetus polemik dan rasa tidak puas hati rakyat terhadap JAIS .

15. Dewan Pemuda PAS Pusat juga bersedia untuk mengadakan dialog dengan pihak mufti negeri Selangor atau Pengarah JAIS bagi menangani isu seperti ini [ pentauliahan ] demi masa depan dakwah Islamiyyah di negeri Selangor . Insyaallah , DPPP akan membuat temujanji dengan Pengarah JAIS dalam masa terdekat untuk tujuan tersebut .

**************************************************
JAIS sahkan Dr.Asri ditahan kerana mengajar agama tanpa tauliah
Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berbual bersama Datin Paduka Marina Mahathir (kanan) di perkarangan Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur, hari ini. Mohd Asri diminta hadir untuk memberikan keterangan berhubung dakwaan dipercayai mengajar ilmu agama tanpa tauliah - foto THE STAR oleh SHAARI CHEMAT


SHAH ALAM: Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Mohammed Khusrin Munawi hari ini mengesahkan tangkapan yang telah dibuat ke atas bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin adalah di atas kesalahan mengajar agama tanpa tauliah dan bukannya mengamalkan fahaman Wahabi seperti yang didakwa sebelum ini.

Menurutnya, di bawah Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor 2003, Seksyen 119 (1) menyebut mana-mana orang yang mengajar agama Islam atau perkara-perkara tentang agama Islam tanpa tauliah yang diberikan di bawah Seksyen 118 adalah melakukan kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media di Pejabat JAIS, di Bangunan Sultan Idris, di sini, hari ini.

Turut hadir ialah Mufti Selangor, Datuk Seri Mohd. Tamyes Abdul Wahid

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.
++ RAHMAT UNTUK SEMUA ++ DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU ++
HOME