26 Ogo 2008

Adakah kita berada di “Zon Perang”?
Ir Dr bin.harun26 Ogo 2008 0 Komentar

Bermula dengan serangan terhadap jurugambar dan wartawan sehingga menyebabkan kecederaan parah dan hampir menyebabkan kehilangan nyawa(analisis mengikut laporan media), diikuti dengan beberapa insiden yang cukup menggerunkan.Dakwaan kiriman bom kepada petugas parti, cubaan untuk letupkan bangunan pemerintah(baca pembangkang), ugutan bunuh terhadap pemimpin kerajaan ,pemimpin pembangkang., orang yang menonjolkan diri gila nak memimpin, bukan pemimpin yang nak memimpin pun turut mendakwa turut menerima ancaman yang serupa, pergaduhan menjadi sesuatu yang lumrah seperti di sekolah rendah, rusuhan digambarkan seperti perang saudara, tangkapan seolah-olah adanya operasi memburu penjenayah. Polis menjadi institusi yang paling sibuk dengan pelbagai dakwaan sehingga memaksa berkampung menjalankan tugas.Itu semua hanya berlaku di zon perang. Tapi di mana? Bukan di Kandahar. Di Islamabad pun bukan Zimbabwe dan Karbala pun sudah semakin berkurangan berita sebegitu. Zon perang ini bermula hanyalah kerana ada pertandingan pilihanraya kecil. Kecil sahaja. Hanya di Permatang Pauh sahaja. Hanya melibatkan 3 individu yang bertanding. Tapi gempitanya hingga membawa kepada situasi yang paling jijik dan kotor serta membahayakan.

Memang “Zon perang” ini kelihatan seperti menentukan kepimpinan negara pada masa depan. Dilihat dari konteks siapa bakal perdana menteri Malaysia. Anwar atau Najib?. Pertarungan peribadi. Pertarungan Moral. Pertarungan siapa jaguh. Dan kejaguhan ini menggambarkan apa saja boleh dilakukan. Soal adab, moral, agama, peraturan, undang-undang, persaudaraan, setia kawan, perpaduan sudah hilang. Terhapus sama sekali. Muslihat dan tipu daya serta jentera dari jabatan kerajaan pusat digunakan sepenuhnya dalam matlamat menghalalkan cara. Undang –undang hanya milik penguasa. Media menjadi penghukum yang paling ampuh. Semua pembangkang dilihat seperti penjenayah bersiri yang harus dihapuskan sepenuhnya disebalik mengagungkan “malaikat” mereka yang tiada cacat cela.

Cepatlah tamatkan peperangan ini. Cepatlah tamatkan derita fitnah ,mehnah dan dakyah ini. Lebih hebat lagi jika dapat mempercepatkan kejatuhan empayar munafik UMNO. Satu situasi sahaja YANG TERBAIK Untuk atasi semua ini. ISLAM MEMERINTAH.

Wallahua’lam.

AISH
260808.

25 Ogo 2008

Imam saksi sumpah Saiful mohon maaf depan Tuan Guru Nik Aziz
benludin25 Ogo 2008 0 Komentar

Mohd Sabri Said | Foto Nasir Sudin
Mon | Aug 25, 08 | 9:18:03 am MYT

TERKINI! PERMATANG PAUH, 25 Ogos (Hrkh) - Imam Masjid Wilayah Persekutuan, Ramlang Porigi memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia kerana kehadirannya secara tidak sengaja dalam majlis sumpah Saiful Bukhari Azlan 15 Ogos lepas menimbulkan banyak fitnah.Katanya, beliau langsung tidak terbabit dengan pengaturan sumpah tersebut, sebaliknya diajak menghadiri suatu majlis yang telah diaturkan pihak tertentu secara tidak dirancang.Beliau yang dijemput memberikan penerangan sempena Solat Hajat Perdana bersama Menteri Besar Kelantan, Dato' Nik Aziz Nik Mat di Masjid Bandar Perda malam tadi mendedahkan, kehadiran beliau di situ secara kebetulan menikahkan orang bukanya mengatur program jahat tersebut.

"Saya bukan Imam besar di situ saya cuma imam biasa sahaja. Imam besarnya ialah Haji Abdul Malek Saleh. Di televisyen mengatakan saya Iman Besar di situ salah sama sekali kerana kehadiran saya di situ untuk menikahkan pasangan pengantin.

ImageBila sudah upacara angat nikah tiba-tiba saya diajak ke program sumpah Saiful untuk menjadi saksi mendengar jika sekiranya tersilap perkataan terutamanya kalimah bahasa Arab, " ujarnya di hadapan ribuan jemaah.

Menurutnya, pada pukul 6.05 petang semasa menunggu tiba-tiba Saiful datang dengan beberapa orang dan terus membaca sumpah laknatnya.

Semasa membaca lafaz sumpah itu beliau beberapa kali tersalah lafazkanya termasuk tarikh kejadian.

Beliau juga hairan kenapa tiba-tiba sahaja Saiful bersumpah sedangkan lafaz sumpah sepatutnya diadakah oleh kedua-dua pihak terutamanya orang yang kena tuduh bukan yang menuduh.

"Sepatutnya sebarang program yang bakal di adakan di masjid ini mesti mendapat kebenaran dulu daripada saya atau pegawai masjid yang lain, Bukan boleh buat program sewenang-wenangnya, " katanya.

ImageJelas beliau lagi, jika difikirkan dengan keadaan umur dan fizikal Anwar mustahil beliau boleh lakukan perbuatan terkutuk itu kerana ia memerlukan kekuatan tambahan kejadian itu berlaku bukan suka sama suka.

Beliau juga memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia kerana hadir dalam program berkenaan dan berharap pengakuannya malam ini mengakhiri tangapan buruk terhadapnya sepertimana yang tersiar dalam media dan internet.

Beliau juga berpendapat bahawa sumpah laknat yang dilafazkan oleh Saiful Bukhari Azlan merupakan sumpah laknat untuk dirinya sendiri, bukan untuk Anwar Ibrahim.

Solat hajat perdana itu diimamkan oleh Tuan Guru Haji Saleh dari Sik, Kedah manakala hadir memberikan ucapan ringkas ialah bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Dato Mohd HashimYahya, Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Ustaz Mohd Daud Iraqi, Timbalan Ketua MenteriPulau Pinang, Mohamad Fairus Khairudin dan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat. - mr_


20 Ogo 2008

Ceramah Perdana - "Pasca Permatang Pauh"
Ir Dr bin.harun20 Ogo 2008 0 Komentar

Bersempena dengan keputusan pilihanraya kecil P44 Parlimen Permatang Pauh, Dewan Pemuda PAS Wangsa Maju akan menganjurkan satu ceramah perdana bertempat di Markaz Tarbiyyah PAS, Tmn. Melewar, Gombak, dengan tajuk "Pasca Permatang Pauh".

Ceramah yg diadakan 2 hari selepas tarikh pembuangan undi iaitu pada tarikh 28 Ogos (Khamis), akan disampaikan oleh penceramah tersohor iaitu Tn Hj Mohammad Sabu, Naib Presiden PAS berserta Yang Berkhidmat Wee Choo Keong, Ahli Parlimen Wangsa Maju.

Ceramah diadakan bagi mendapatkan maklumat terkini berkenaan perubahan landskap politik Malaysia selepas dari pilihanraya kecil P44 dan juga bagi mengumpul dana untuk bantuan guaman kepada 4 ahli pemuda bekas OKT Protes, yg ditahan Januari yg lalu.

DPPWM amat mengalu-alukan kehadiran orang ramai ke ceramah pada tarikh tersebut. Kehadiran beberapa pimpinan dari Pakatan Rakyat turut akan menghangatkan lagi ceramah ini.Insyaallah.

Sebar-sebarkan.


12 Ogo 2008

Kata dua TG Hj Hadi Berhubung Pendirian PAS
benludin12 Ogo 2008 2 Komentar

BismiLlahirrahmanirrahim

Segala puji bagi Allah, tuhan semesta alam. Tiada yang layak untuk kita berpegang melainkan kepada tali Allah. Sesungguhnya kita semestinya akan kembali kepada Dia Robbul Izzati. Firman Allah SWT yang berbunyi, "Dan Allah mengingatkan diri-Nya kepada kamu dan kepada Allah tempat kembali" (Ali Imran 2:28). Tiada yang hidup kekal di dunia ini melainkan akan musnah binasa. Oleh itu insan, jangan sekali-kali kita lupa serta terlalai bahawa segala kenikmatan serta keindahan hidup di dunia ini hanyalah ujian Allah semata-mata.

Perjuangan memartabatkan Islam adalah perjuangan yang benar dan hal inilah yang menjadi asas parti PAS bagi memastikan perkara itu perlu dominan dalam perlaksanaan dasar pemerintahan.

Berlandaskan perkara itu, kelmarin Presiden Pas, TG Hj Hadi Awang mengumumkan pendirian parti yang bertegas mahu keluar daripada Pakatan Rakyat sekiranya "kerajaan baru" selepas 16 September ini tidak menjadikan Islam sebagai teras kepimpinan dalam menerajui negara.

Mengulas ucapan TG Hj Hadi itu ketika berucap merasmikan Konvensyen Pas Negeri di Pulau Pinang, Ketua Dewan Pemuda Pas negeri itu Mohamed Hafiz Mohamed Nordin, berkata Pemuda Pas negeri itu menyokong penuh pendirian TG yang disifatkan selari dengan perjuangan serta dasar parti. Dan ana (saya) percaya, bukan hanya Pulau Pinang tetapi seluruh Dewan Pemuda Pas di seluruh negera adalah berpendirian yang sama dan berdiri teguh serta menyokong penuh akan pendirian beliau itu.

SHAH ALAM - Tarikh 16 September mungkin akan mencatat sejarah dalam dunia politik tanah air apabila kemungkinan berlakunya perpisahan Pas dari Pakatan Rakyat (PR). Kemungkinan itu berdasarkan pendirian terbaru Pas yang bertegas mahu keluar daripada PR sekiranya ‘kerajaan baru’ selepas 16 September ini tidak lagi menjadikan Islam sebagai teras kepimpinan dan terpinggir.

Pendirian nekad Presi­dennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang diluahkan sekiranya komponen PR iaitu DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) meminggirkan Islam dan tidak menjadikannya teras dasar pemerintahan serta pemilihan kepimpinan dalam ‘Kabinet baru’ yang bakal menerajui negara.

Perkara itu disahkan Ketua Dewan Pemuda Pas Pulau Pinang, Mohamed Hafiz Mohamed Nordin kepada Sinar Harian, semalam dan berkata Pemuda Pas negeri itu menyokong penuh pendirian Abdul Hadi yang disifatkan selari dengan perjuangan serta dasar parti.Menurut Mohamed Hafiz, Abdul Hadi berkata demikian ketika berucap di hadapan lebih 100 ahli ketika merasmikan Konvensyen Pas negeri itu, kelmarin. “Itulah pendirian beliau dan kita menyokong penuh serta mengucapkan tahniah dan syabas kepada beliau.

Kenyataan itu menyerlahkan keberanian, ketegasan dan istiqamah Tuan Guru Presiden dalam mempertahankan perjuangan parti. Itu amatlah dialu-alukan dan terpuji.“Dewan Pemuda Pas Pulau Pinang sedia merealisasikan pendirian Tuan Guru Presiden dan saya yakin perkara sama juga akan dilakukan kepimpinan Pas di negeri lain.“Pakatan Rakyat perlulah mengambil kira dan menghormati pendirian tersebut dan sekiranya berlaku pertukaran kerajaan pada atau selepas tarikh itu (16 September), Islam perlu dilihat sebagai perkara penting,” katanya ketika dihubungi di sini.

Menyifatkan pendirian Abdul Hadi bukan kenyataan main-main, Mohamed Hafiz rasional dan yakin kenyataan pemimpin utama parti Islam itu sebagai usaha memastikan kepentingan Islam terus terpelihara.“Timbul kebimbangan kalaulah 'kerajaan baru' yang bakal ditubuhkan itu tidak lagi melihat Islam sebagai utama, agama dipinggirkan dan sekiranya berlaku, keadaan mungkin akan lebih teruk daripada sekarang.“Andai tiada dominasi Islam, Pas takkan bersama Pakatan dan sekali lagi kami tegaskan pendirian Tuan Guru Presiden disokong penuh dan Dewan Pemuda Pas Pulau Pinang akan mempertahankannya,” katanya.

Ketika ditanya adakah kenyataan terbaru Abdul Hadi itu memberi kesan langsung kepada komitmen Pas negeri itu dalam membantu kempen calon PR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohamed Hafiz enggan mengulas lanjut.“Pemuda Pas negeri 'no komen',” katanya.

7 Ogo 2008

Anwar ada alibi - Peguam
chedet7 Ogo 2008 0 Komentar


Thu | Aug 07, 08 | 2:19:13 pm MYT
KUALA LUMPUR, 7 Ogos (Hrkh) - "Saya dah tanda tangan ikat jamin peribadi saya, dan pasport saya masih berada bersama saya . Saya hargai pendirian yang diambil peguam saya.Yang saya kesalkan ialah pendakwaan ini. Walaupun saya yakin berdasarkan cara pendakwaan itu, pendakwa seolah dipaksa. Kalau tidak mustahil pendakwaan itu dibuat," demikian antara kata-kata Dato' Seri Anwar Ibrahim sebaik sahaja keluar dari kamar Mahkamah Seksyen Jenayah 1 pada jam 11.15 pagi ini, di Kompleks Mahkamah Jalan Duta.
Penasihat KeADILan itu mengaku tidak bersalah atas tuduhan melakukan hubungan seks di luar tabii dengan pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan penghujung Jun lalu.

Pihak pendakwa tidak membantah Anwar dibenar ikat jamin dan mencadangkan ketua umum PKR itu dikenakan jaminan RM20,000 dan menyerahkan pasportnya.

"Dahulu dalam media tempatan dihebahkan bahawa ada penderaan dan paksaan. Semalam Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi mengeluarkan kenyataan tidak bertanggung jawab mengatakan ada rogol, tetapi hari ini pendakwaan suka sama suka.

"Jika suka sama suka, kenapa saya seorang yang kena dakwa. Jika suka sama suka, kena dakwa kedua-dua,"katanya yang berucap dihadapan kira-kira 40 media dan diiringi isterinya,Dato' Seri Wan Azizah Wan Ismail. Turut kelihatan anak-anaknya yang turut memberi sokongan kepadanya.

Jelas Anwar, tumpuannya kini pada Pilihan Raya Permatang Pauh. Katanya, beliau akan memulakan ceramahnya malam ini di Taman Medan, Petaling Jaya.

"Dari Taman Medan kita akan ke Permatang Pauh. Dan insya-Allah dari Permatang Pauh sampai ke Parlimen dan kita ambil alih kerajaan dan perbetulkan segala kekhianatan, penipuan dan rasuah yang ada," katanya.

Anwar ada alibi

Sementara itu, Menurut Peguam Anwar Ibrahim, Sankara Nair Anwar memiliki alibi yang kukuh pada masa kejadian (26 Jun) pada jam 3 petang sebagaimana yang didakwa oleh pembantunya, Saiful.

Sankara yang ditemui di luar kamar sebaik sahaja prosiding tamat jam 10.30 pagi berkata, Mahkamah Sesyen Jalan Duta hari ini dilihat berlaku adil kerana membenarkan anak guamnya diikat jamin setelah Anwar mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan liwat.

Beliau salah seorang daripada sembilan peguam bela Anwar berkata, Hakim S.M Komathy memperlihatkan sifat adil dengan menggunakan budi bicaranya membenarkan Anwar dibebaskan dengan ikat jamin.

Sankara juga berkata, pendakwaan kes liwat terhadap Anwar tidak akan menjejaskan proses pilihan raya kecil Permatang Pauh akhir bulan ini.

Hakim menetapkan 10 September untuk sebutan semula kes itu di mahkamah yang sama.

Berikut adalah Kertas Pertuduhan terhadap Anwar:

Bahawa kamu, pada 26 Jun 2008 antara jam 3.01 petang dan 4.30 petang di alamat Unit 11-5-1, Desa Damansara Condominium, No 99 Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telah dengan sengaja melakukan persetubuhan yang bertentangan dengan aturan tabii dengan Mohd Saiful Bukhari bin Azlan dengan memasukkan zakar kamu ke dalam duburnya; dan oleh yang demikian kamu telah melakukan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan.

Sekiranya disabitkan menurut Seksyen 377B Kanun Keseksaan, kamu hendaklah dihukum dengan penjara selama tempoh yang boleh sampai 20 tahun, dan bolehlah juga dikenakan sebatan.

Anwar diwakili sembilan peguam

Anwar diwakili oleh sepasukan sembilan orang peguam yang diketuai oleh Sulaiman Abdullah. Peguam lain termasuklah Sivarasa Rasiah, Sankara Nair, Saiful Izham Ramli, Amer Hamzah, Edmund Bon, Latheefa Koya, Leela J Jesuthasan dan Mohd Razlan Jawaludin.

Pihak pendakwaan diketuai Peguam Cara Negara Dato' Idrus Harun manakala pihak pembelaan yang dibarisi sembilan peguam diketuai Sulaiman Abdullah.

Ini adalah kali kedua Anwar menghadapi tuduhan liwat. Dalam kes pertama pada 2000, beliau dituduh meliwat Azizan Abu Bakar, pemandu isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Terdapat juga peguam pemerhati bagi pihak Majlis Peguam dan badan hak asasi manusia yang berpejabat di Washington, Paris dan Bangkok.

Sementara itu beberapa orang pimpinan PAS turut mengikuti perbicaraan tersebut seperti Naib Presiden, Dato' Husam Musa; Setiausaha Agung, Dato' Kamaruddin Jaffar; AJK PAS Pusat merangkap ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkifly Ahmad dan AJK PAS Pusat yang juga ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali menyambut baik keputusan mahkamah tersebut.

Husam yang ditemui menyatakan keputusan tersebut menunjukkan mahkamah lebih bebas dan adil.

"Kami bersyukur atas keputusan yang diambil oleh mahkamah tadi. Selepas ini, kita akan turun 'berperang' di parlimen Permatang Pauh bagi memenangkan Dato' Seri Anwar Ibrahim,"kata Dr Lo' Lo'.

Anwar meninggalkan perkarangan Kompleks Mahkamah pada kira-kira 11.35 pagi.

Laluan ke kompleks itu sesak seketika apabila lebih 2,000 penyokong Anwar berhimpun di luar dan dalam perkarangan kompleks menyebabkan Anwar sukar meninggalkan kawasan itu. - mks. _


6 Ogo 2008

esok anwar ke mahkamah,16 ogos penamaan calon PP
chedet6 Ogo 2008 0 Komentar

Seperti dirancang, pengumuman SPR dan arahan polis untuk Anwar ke mahkamah menimbulkan tandatanya kerana hampir serentak terjadi. Apakah anwar akan berkempen di mahkamah atau hanya akan menghantar baju dan songkok ke Permatang Pauh?

Perancangan UMNO dan sekutunya kepada Anwar sudah hampir pasti dirancang dengan teliti bagi menghalang kemaraan ke Putra Jaya. Esok Anwar akan ke mahkamah dan sudah hampir pasti tentang kes liwat. Apakah tarikh penamaan calon pada 16 Ogos dan mengundi pada 26 Ogos juga telah diatur bagi membolehkan Anwar berkempen di mahkamah atau di dalam penjara?

Jika esok di mahkamah polis memohon untuk anwar direman dan mahkamah bersetuju tanpa boleh dijamin, kita pasti hampir 40 ke 50 peratus perancangan jahat UMNO dan sekutunya telah berjaya memerangkap Anwar dan Pakatan Rakyat.

Apapun kita tunggu apa terjadi besok di mahkamah dan siapa lawan Anwar pada hari penamaan calon ini. Jumpa lagi nanti."

Hadapkan ke mahkamah, usaha halang Anwar sertai pilihan raya kecil
benludin 0 Komentar

Wan Nordin Wan Yaacob
Wed | Aug 06, 08 | 2:10:20 pm MYT

Tindakan kerajaan BN ini serta jentera-jentera yang menjadi kuda tunggangan mereka semakin menampakkan keterdesakkan serta amat melampaui batas perundangan islam. Walaupun telah banyak saranan serta unjuran tentang hukum-hukum yang selayaknya digunapakai namun mereka lebih gemar menggunakan cara yang tidak bertamaddun lalu terus mengkesampingkan Al-Quran dan sunnah sebagai panduan umat dunia dan akhirat.

Bangunlah rakyat sekalian. Marilah kita memanjatkan doa kudus kita sebagai seorang hamba kepada Robnya, agar segala kemungkaran ini hancur musnah, bergejolak serta punah agar segera menjadi pengajaran kepada manusia-manusia yang semakin hanyut dek kilauan palsu kesenangan dunia ini.

Takbir!!! Allahu Akbar

KUALA LUMPUR, 6 Ogos (Hrkh) - Tindakan mengheret Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim ke mahkamah sebaik sahaja pengumuman mengenai Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh dibuat adalah usaha menghalang beliau menyertai pilihan raya tersebut.

Demikian kata Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar dalam respons awalnya terhadap perkembangan tersebut kepada Harakahdaily hari ini .

Anwar dilaporkan akan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur di Jalan Duta jam 10.00 pagi esok.

Sebelum itu, Kamarudin telah mengirimkan satu SMS kepada Harakahdaily menyatakan Anwar akan dihadapkan ke mahkamah atas pertuduhan meliwat bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan.

Menurut Kamarudin, paling menghairankan tindakan ini dibuat sebaik sahaja Suruhanjaya Pilihan Raya membuat pengumuman penting mengenai pilihan raya Permatang Pauh yang disebut Anwar menjadi medan kembali ke arena politik.

Sementara itu Ketua Angkatan Muda KeADILan (AMK), Shamsul Iskandar Mat Akin pula menyatakan bahawa tindakan itu berniat jahat dan sengaja dilakukan tatkala kerajaan melihat rakyat memberi sokongan penuh kepada Anwar.

AMK turut kesal dengan perkembangan itu dan menyifatkan ia tindakan yang menyempitkan lagi ruang demokrasi, katanya.

Justeru atas solidariti kepada Anwar, AMK telah menghubungi semua petugasnya untuk mengadakan himpunan menyokong Anwar di hadapan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur jam 9.00 pagi esok.

Anwar dilaporkan akan dihadapkan ke mahkamah esok berikutan kertas siasatan dakwaan liwat yang dibuat Saiful Azlan pada 28 Jun lalu.

Polis dilaporkan telah menyerahkan satu dokumen kepada Anwar berhubung pertuduhan itu.

Dokumen itu diserahkan di kediamannya di Bukit Segambut, tatkala Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) baru sahaja menetapkan tarikh pilihan raya kecil Permatang Pauh yang akan disertainya pada 16 Ogos ini.

Sumber KeADILan menyatakan bahawa, dokumen itu disampaikan oleh pegawai penyiasat kes dakwaan meliwat, DSP Jude Pereira di rumah Anwar jam 12.00 tengahari tadi.

Sementara itu, dalam satu sidang media di Putrajaya pagi tadi, SPR mengumumkan pengundi di Permatang Pauh akan menentukan ahli Parlimen baru kerusi itu pada 26 Ogos.

SPR yang bermesyuarat hari ini menetapkan hari penamaan calon pada 16 Ogos.

Permatang Pauh merupakan kerusi tradisi Anwar selama 17 tahun sejak memenanginya pada 1982 atas tiket BN.

Namun sejak 1998, kerusi itu disandang oleh Presiden KeADILan, Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang menguasainya selama tiga penggal sewaktu Anwar dipenjarakan pada 1999 dan 2004.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman menyatakan seramai 58,459 pemilih termasuk 490 melalui pos layak membuang undi.

Daftar pemilih yang digunakan dalam pilihan raya tersebut dikemaskinikan sehingga 31 Julai, katanya.

Beliau mengingatkan semua calon supaya tidak menyentuh sebarang isu yang melibatkan kes-kes petisyen pilihanraya umum lalu dalam kempen-kempen mereka.

Abdul Rashid juga menyeru calon-calon menjaga tatatertib berkempen dan mematuhi undang-undang.

Permatang Pauh merupakan satu daripada 13 kersui Parlimen di Pulau Pinang, memang 'panas' sejak 1999.

Majoriti pengundi kawasan ini terdiri daripada orang Melayu yang merupakan 68.5 peratus atau 40,039 daripada 58,449 pengundi kawasan itu, diikuti oleh kaum Cina seramai 14,489 orang atau 24.79 peratus dan India 3,581 orang (6.3 peratus) serta lain-lain 240 orang (0.41 peratus).

Kerusi Parlimen Permatang pauh meliputi tiga kawasan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang.

Kerusi Dun Seberang Jaya, yang diwakili oleh Datuk Arif Shah Omar Shah daripada BN, mempunyai 22,678 pengundi iaitu Melayu 14,163 orang (62.36 peratus), Cina 5,436 (23.97 peratus), India 2,978 (13.13 peratus) dan lain-lain 122 (0.54 peratus).

Kerusi Dun Permatang Pasir yang diwakili Hamdan Abd Rahman dari PAS mempunyai 20,350 pengundi iaitu Melayu 14,715 orang (72.31 peratus), Cina 5,278 (25.94 peratus), India 328 (1.61 peratus) dan lain-lain 29 (0.14 peratus).

Kerusi Dun Penanti, yang diwakili oleh Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Mohammad Fairus Khairuddin dari PKR mempunyai 15,421 pengundi iaitu Melayu 11,181 orang (72.51 peratus), Cina 3,776 (24.49 peratus), India 375 (2.43 peratus) dan lain-lain 89 (0.57 peratus).

Pada pilihan raya umum 8 Mac lalu Wan Azizah mengalahkan calon BN Datuk Pirdaus Ismail dalam pertandingan satu lawan satu dengan majoriti 13,388 undi.

Namun, 31 Julai lalu beliau mengumumkan peletakan jawatan sebagai ahli Parlimen Permatang Pauh.

4 Ogo 2008

Ezam: Hasil turning over terbaik
chedet4 Ogo 2008 0 Komentar

KUALA LUMPUR, 2 Ogos: Bekas Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat, Ezam Mohd Nor disifatkan sebagai hasil kerja terbaik 'turning over' (pengubahan minda dan sikap) pasukan Cawangan Khas.


Kerja 'turning over' itu dijangka berlaku semasa Ezam menjalani hukuman penjara kerana didapati bersalah di bawah Akta Rahsia Rasmi.Ahli Majlis Tertinggi PKR yang turut bersama menjadi setiausaha kepada Anwar ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri, Khalid Jaafar berkata, jika tidak masakan Ezam boleh menulis surat panjang kepada Perdana Menteri menjelang pembebasannya dari penjara sebelum ini.

"Ezam juga tahanan ISA yang paling diraikan tetapi dia tidak pernah mahu berada dalam satu sidang akhbar bersama mereka (tahanan ISA yang lain) dan juga mengelakkan diri dari berada dalam satu majlis dengan mereka," tulis Khalid Jaafar dalam Malaysia Insider.

Ezam telah menawarkan diri untuk menjadi calon BN bagi menentang bekas ketuanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh yang akan ditentukan tarikhnya tidak lama lagi.

"Ya, dia boleh tawarkan diri tetapi terserah kepada parti untuk memutuskannya," kata Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika mengulas tawaran Ezam itu.

Ketua Umno Permatang Pauh, Datuk Abdul Jalil Abdul Majid menolak Ezam dan berkata, pihaknya mahukan anak tempatan Permatang Pauh untuk bertanding.

Bekas calon BN di situ, Datuk Pisdaus Ismail pula bersedia untuk mencuba buat kali ketiga di situ.
Menurut Khalid, Ezam hanya dua tahun sahaja berkhidmat untuk Anwar iaitu sebagai Setiausaha Politik. Dia menjadi Setiausaha Akhbar Anwar lebih 10 tahun begitu juga Azmin Ali juga berkhidmat lebih 10 tahun.
"Saya menyesal kerana memberikan sokongan yang kuat ketika mahu mengambil Ezam bekerja dahulu," kata Khalid lagi dalam tulisannya.
"
................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.