Perempuan Kelahiran Malaysia Menjadi Imam Di Amerika

Pada awalnya, Muslim yang taat berkumpul di Washington DC, pusat konferensi seluruh Muslim Amerika dari Masjid manapun.  Terdapat perempuan berhijab dan laki-laki yang memelihara janggotnya.

 Tapi ada sesuatu yang berbeza. Mereka kini berbaur, mereka membincangkan bagaimana mengubah masa depan Islam. Seorang wanita berbicara mengenai "memerangi keganasan", dia telah berkahwin dengan orang di luar Islam, yang dilarang bagi wanita Muslim. Seorang lelaki Pakistan menyebutkan rancangannya untuk bertemu teman untuk minum, meskipun terdapat larangan pada alkohol.

 Di sudut bilik, seorang imam dengan tunik abu-abu panjang menasihati seorang Muslim muda dengan konflik rohani yang membingungkan, ia menjadi gay dan Muslim. Imam, sang gay dan dalam sebuah hubungan, boleh dengan mudah bersimpati dengan kesulitan pemuda itu.

 Pada Isnin malam di akhir Oktober tahun lalu, ahli Muslims for Progressive Values​​, sebuah organisasi reformis yang baru lahir di Amerika, berkumpul dari seluruh negeri untuk merayakan tonggak sejarah. Dalam empat tahun, kumpulan ini telah berkembang daripada beberapa teman menjadi ribuan anggota dan menelurkan siri masjid kecil dan kumpulan-kumpulan spiritual yang membentang dari Atlanta hingga ke Los Angeles, menurut tuntutan mereka.

 Hari ini, saat pemimpin Muslim amerika memperdebatkan topik kontroversi seperti radikalisme politik di dalam masjid dan upaya negara untuk melarang hukum syariah, jaringan ini tumbuh di mana masjid alternatif dan kelompok-kelompok secara diam-diam menjalin gerakan spiritual baru.

 Mereka mengambil langkah berani, menafsirkan kembali norma-norma Islam dan hal-hal tabu. Sementara jauh dari diterima oleh ulama-ulama mainstream, para pengikut gerakan ini merasa bahawa masa depan agama bukan terletak semata-mata dengan tradisi, tapi di tangan mereka. Perempuan memimpin solat berjemaah, imam gay melakukan perkahwinan secara Islam, perempuan dan laki-laki solat berdampingan.

 Ini bukan norma bagi sebahagian besar komuniti kuat Islam Amerika yang berjumlah 2.6 juta orang yang terbiasa dengan tradisi lama.

 "Kami tidak dapat bergerak maju sebagai masyarakat, dalam sistem iman, jika kita melanggan cara-cara kejam lama mempraktikkan Islam," ujar Ani Zonneveld, yang menjadi presiden Muslims for Progressive Values​​. Wanita berusia 49 tahun ini merupakan penyanyi dan pengarang lagu yang tinggal di Los Angeles, ia memimpin solat untuk lelaki dan wanita dan mengatakan kepada gay Muslim-yang sering dijauhi di masjid-masjid lain-bahawa agama mereka menyambut mereka.

 Warga Amerika-Malaysia yang memiliki rambut pirang ini adalah salah satu daripada kader kecil dari reformis Islam di Amerika Syarikat, baik di dalam kelompoknya dan di luarnya. Dia memerangi "radikalisai" dan mendidik kaum muda untuk membina jambatan antara agama dan melindungi hak-hak wanita. Selama bertahun-tahun, para pemimpin masyarakat Muslim telah membincangkan keperluan perubahan, dari membina masjid untuk membela hak-hak sivil ketika amalan-amalan spiritual mengakibatkan diskriminasi. Namun, gerakan baru ini adalah benar-benar radikal.

 "Apa yang terjadi dalam Islam di Amerika pada hari ini adalah apa yang terjadi sebelumnya dalam agama lain," ujar John Esposito, proferos pengajian Islam di Universiti Georgetown.

 Beberapa masjid Amerika menggabungkan Sunni dan syiah dalam satu bumbung. Tetapi setakat ini, penyertaan terbuka untuk gay dan perempuan menjadi imam, tidak pernah terjadi selama ini di Amerika Syarikat.


 Terdapat perjalanan panjang. Sementara jumlah masjid di Amerika Syarikat telah naik 74 peratus selama berdekad-dekad terakhir, lebih daripada 2,100, Muslims for Progressive Values ​​mempunyai kehadiran hanya di dalam sedozen bandar, termasuk Atlanta, Philadelphia dan Washington. Kelompok ini tidak sekutu di pusat-pusat ibadah di bandar-bandar kecil.

 Lahir di Kuala Lumpur, Malaysia, Zonneveld tumbuh di Jerman, Mesir dan India ketika ayahnya berpindah-pindah sebagai duta Malaysia.  Ia tinggal di rumah bersama ibu dan lima saudara kandungnya dan dibesarkan dengan dasar-dasar Islam.  Mereka membaca al-Qur'an bersama-sama, berpuasa dari matahari terbit sampai terbenam selama bulan suci Ramadhan, karena keberadaan masjid yang langka di Jerman, orang tuanya mengundang Muslim lain untuk sholat berjamaah di rumah mereka (sholat tarawih).

sambungan 

Ulasan

Catatan Popular