BRAHIM ALI KENA SOUND DENGAN MCA & GERAKAN....HUHUHUHUHU

Isu terbaru yang dimainkan oleh akhbar cina nampak panas sehari dua sehingga pimpinan MCA & Gerakan menempelak tindakan Brahim Katak yang TOLOL... Walaupun Brahim Ali telah menipu bahawa tindakannya memberikan wang dalam sampul berwarna putih kerana kehabisan sampul merah. Dakwa si katak jangkaan awal hanya 500 yang hadir tetapi sambutan luar jangka yang hadir melebihi 1000 orang... itu yang tak cukup angpow tue... tapi tak tau le dia beli kat mane???


Gerakan Tuntut PERKASA Mohon Maaf Atas Pemberian Angpow Dalam Sampul Warna Putih

Gerakan meminta PERKASA memohon maaf kerana menghina masyarakat Cina dengan pemberian angpow dalam sampul putih pada majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina oleh pertubuhan itu semalam.

Naib presiden Gerakan, Datuk Mah Siew Keong berkata pemberian angpow dalam sampul putih pada Tahun Baru Cina - sebagai festival kegembiraan - menunjukkan presiden PERKASA Ibrahim Ali tidak sensitif dan tidak ikhlas.

Putih dianggap sebagai warna yang digunakan dalam upacara kematian dalam adat resam kaum Cina.

"Sebagai ahli Parlimen dan berada dalam politik untuk bebeberapa tahun, Ibrahim masih tidak tahu kebudayaan kaum lain dan sebab itu dia terus mengeluarkan banyak kenyataan tanpa berfikir," katanya dalam kenyataan di sini.

Dalam pada itu, timbalan presiden PERKASA Datuk Abdul Rahman Bakar berkata oleh kerana jumlah hadirin yang besar pada majlis itu di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru di sini, pihaknya kehabisan sampul berwarna merah dan terpaksa memberi angpow dengan menggunakan sampul warna putih.

Dalam perkembangan berkaitan, Setiausaha Agung Pemuda MCA, Datuk Chai Kim Sen berkata tindakan PERKASA itu tidak menghormati budaya dan adat resam kaum Cina.

Katanya Ibrahim harus bertindak atas kepentingan rakyat dan memahami masyarakat pelbagai budaya dan pantang larang setiap kaum dan agama.

"Tidak dapat diterima bahawa tidak tahu boleh dijadikan sebagai alasan," katanya dalam kenyataan. - BERNAMA

... lain kali belajar budaya orang... jangan duk melayu siang malam....

Ulasan

 1. NI KE PAKCIK YANG CAKAP DIA PUN BOLE JADI MENTERI TU??...MENTERI TANAH KUBOR BOLEH LA KOT...BENGAP!

  BalasPadam
 2. brahim ali bukan tak tahu, tapi saja nak memperkenakan kaum cina

  BalasPadam
 3. salam..
  ermm..itulah bahananya.. saya laung..sini laung.. konon nak jaga satu bangsa saja..bila nak mengundi sibuk nak ambik hati bangsa lain..siap buat open house raya cina (apa ke..) Allah taala nak tunjuk keikhlasan seseorang dia turunlah bala ni..bagi dia berfikir sikit..jangan nak jadi pemimpin di negara berbilang bangsa kalau tak tahu sensitiviti bangsa lain..kita nak orang hormat kita dan kita kenalah hormat dan faham bangsa lain..baru jadi pemimpin yang di segani.

  BalasPadam
 4. kah kah kah ...

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan Popular