Kena tabik Cikgu Pa la bab nih...

Oleh: tokpepijat

Nampaknya isu serbuan gereja kembali "panas" . Semacam ada komplot dan konspirasi dalam peristiwa tersebut. Ada beberapa perkara yang boleh kita fikirkan :

1) Pendedahan terbaru SU PAS Dato Mustafa Ali tentang ada "elemen" UMNO dalam serbuan tersebut. UMNO Selangor melenting dan memberi tempoh 3 hari kepada Cikgu Pa untuk minta maaf. Cikgu Pa tetap dengan kenyataannya.

2) Keenganan JAIS berjumpa PAS atas alasan arahan Istana. Apa kaitan JAIS dengan Istana dalam soal ini? Adakah benar Istana atau UMNO yang memberi arahan?

3) Mengapa begitu lama siasatan diambil untuk kes ini? Hingga lepas raya. Seolah ada sesuatu "rahsia" di simpan.

4) Pertemuan PAS dengan Gereja juga dibatalkan. Jika ini daripada pimpinan PAS, ianya keputusan yang betul. Ini kerana PAS ingin mendengar kedua pihak JAIS dan Gereja. Jadinya kunci penyelesaian kes ini bergantung kepada pertemuan PAS dengan JAIS. Selagi PAS-JAIS tidak berjumpa, selagi itulah kes ini tergantung.

Tentunya UMNO seronok jika tiada pertemuan PAS-JAIS. Ini kerana mereka boleh "memanjangkan" permainan mereka.

Bagi PAS, dasar dan pendirian mereka jelas. Akidah Islam mesti dipertahankan. Kenyataan Timbalan Presiden PAS amat jelas dan tepat. Semua pihak termasuk Gereja mesti memahami dasar PAS.

Jika berlaku benar usaha pemurtadan tempoh hari, pihak Gereja mesti memohon maaf dan berjanji tidak melakukan lagi.

Bagaimanapun, kita melihat kes ini seolah-olah mahu menarik PAS masuk lubang "perangkap". Hanya kebijaksanaan pimpinan PAS untuk mengelakkan masuk atau menimbus lubang itu.

Cikgu Pa telah memulakan langkah bijaksanaannya untuk perkara ini.

Ulasan

 1. PADERI OGHE KELATE WEH ?
  Saturday, August 20, 2011
  Hasil pentadbiran PAS lebih 20 tahun di Kelantan

  Pendedahan Skrewkuat akan identiti paderi Melayu yang mulutnya lancang menghina ugama Islam rupanya MOHD BADROL NIZAM MOHD REDZO dari Kelantan dan penuntut Sekolah Yayya Petra di Kuala Krai, Kelantan. Baca sini dan sini

  Kini PAS membela gereja yang memurtadkan orang Islam.

  Maka dengan demikian, Benjamin Stephen yang dalam khutbah biadapnya di sini, sini dan sini adalah hasil kebanggaan dan produk Kelantan bawah pentadbniran Nik Aziz yang mulut pun sama cilako..  Syabas PAS!
  Posted by The Unspinners at 6:34 AM

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan Popular