PAS tolak kerjasama dengan Umno, Barisan Nasional

Alhamdullillah selesai sudah mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat di Pejabat Agung petang tadi. Sudah tentu topik perbincangan yang menjadi perhatian semua berkenaan
dengan muqabalah.

Keputusan syura telah menolak sebarang kerjasama dengan Umno Barisan Nasional untuk mewujudkan kerajaan pakatan samada diperingkat Pusat ataupun negeri-negeri yang diperintah dan diterajui oleh PAS.

Sehubungan dengan itu Tuan Guru Presiden telah pun mengeluarkan kenyataan media berkenaan hal ini. Berikut kenyataan beliau. Takbir !

PAS TOLAK TAWARAN UMNO TETAPI AKAN TERUSKAN PERBINCANGAN DEMI KEPENTINGAN NEGARA DAN UMMAH

PAS menolak sebarang bentuk kerjasama dengan Umno dan Barisan Nasional (BN) untuk mewujudkan kerajaan samada diperingkat Pusat ataupun negeri-negeri. Oleh itu sebarang tawaran daripada Umno untuk mewujudkan kerajaan bersama disemua peringkat tidak lagi berbangkit.

Walaubagaimanapun PAS akan terus terbuka untuk mengadakan perbincangan dengan semua pihak termasuk parti-parti politik , NGO, institusi-institusi dan mana-mana individu demi kepentingan negara dan ummah.

Dalam pada itu PAS mengulangi pendiriannya kekal bersama Pakatan Rakyat dengan memainkan peranan yang aktif dan positif selaras dengan perjuangannya.

DATO’ SERI TUAN GURU HJ ABD. HADI AWANG
Presiden
Parti Islam Se Malaysia (PAS)
31 Julai 2008

dipetik dari blog Roslan SMS (S/U Akhbar Presiden PAS), http://n32.blogspot.com

Ulasan

Catatan Popular