Rahman dan Rozaidah 'tersingkir', pendedahan Harakah berjaya

Azamin Amin
Thu | Feb 21, 08 | 4:10:27 pm MYT
KUALA LUMPUR, 21 Feb (Hrkh) - Pendedahan Harakah berhubung skandal moral tiga pemimpin Umno telah menyedarkan ramai pihak termasuk pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN) mengambil perhatian serius sehingga didakwa antara punca mereka tidak tersenarai sebagai calon pilihan raya umum ke-12 Mac ini.

Mereka yang tidak dipilih ialah Ahli Parlimen BN Gombak, Dato' Dr Rahman Ismail dan 'pasangan skandalnya' bekas senator, Dato' Norhayati Onn (Ahli Exco Wanita Malaysia) dan Ahli Parlimen BN Ampang, Dr Rozaidah Talib.

Ini termasuk pemimpin yang diragui dan dipertikaikan kewibawaannya ialah Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Muhamad Muhd Taib dan Dato' Zakaria Md Derus yang digugurkan daripada mempertahankan DUN Pelabuhan Klang.

Bagaimanapun di tempat Zakaria digantikan menantu perempuannya, Roselinda Abd Jamil, yang juga Ketua Puteri Umno Klang.

Harakah sejak tahun lalu telah mendedahkan isu skandal mereka termasuk tuduhan rasuah Zakaria manakala keluaran Harakah minggu lalu, 'Kempen 1' dan 'Kempen 3 'turut menyiarkan gambar berdua-duaan Rahman dan Norhayati.

Akibatnya Rahman dilaporkan telah mengarahkan wakil dan agennya membeli sejumlah lebih 1,000 naskah Harakah yang menyiarkan gambar mereka

Gelabah dengan isu skandal dan gambar itu, pembelian secara borong Harakah itu dilakukan pada Khamis 14 Februari lalu untuk memastikan berita skandal tersebut tidak diketahui umum.

Ramai pembeli tetap Harakah turut membuat aduan bahawa akhbar terbabit sudah tidak dijual di beberapa kedai dan ketika ditanya kepada para pekedai sekitar sini, semua memaklumkan bahawa beberapa wakil BN datang membeli Harakah secara borong, setelah diselidiki ianya atas arahan Rahman.

"Petang Khamis lalu, seorang lelaki Melayu membeli semua akhbar Harakah yang saya jual sejumlah 100 naskah. Dia cakap YB suruh beli," kata seorang pekedai buku berbangsa India di Melawati.

Menurut sumber, penyokong BN juga turut tidak yakin Rahman akan menang jika bertanding di Parlimen Gombak malah ada yang akan memberi undi protes dengan mengundi PAS jika beliau masih bertanding.

Difahamkan kedudukan Norhayati yang pada mulanya bakal diletakkan di Dun Pelabuhan Klang juga kini telah digugurkan daripada menjadi calon BN.

Sementara itu, suami Norhayati, Ir Suffian Abdul Aziz telah menfailkan tuntutan saman di Mahkamah Rendah Syariah Bandaraya Shah Alam pada 18 Februari lalu berpunca kes berdua-duaannya itu dan akan dibicarakan pada 26 Februari depan dua hari selepas hari pencalonan pilihan raya umum ke-12.
Penyata tuntutan yang difailkan oleh Tetuan Muhammad & Co turut menyebut dakwaan beliau terhadap hubungan sulit Norhayati dengan seorang ahli parlimen

Ulasan

Catatan Popular