Antara Pembunuhan MEMALI dan ALTANTUYA

Cuba bandingkan kes PANAS ALTANTUYA dan MEMALI....
Mana persamaan dan ketidaksamaannya????


ALTANTUYA Seorang yang terbunuh, MEMALI 14 orang.
Altantuya UTK , MEMALI Polis Hutan,
Altantuya C4 Bom, MEMALI kereta perisai & Batalion PPH,
Altantuya (ada orang besar terbabit) MEMALI.... (siapa?)))
ALTANTUYA kes dibicara, MEMALI.... apa cerita...
Yang Lain-Lain, anda perpanjangkanlah....
Yang mana lebih adil???????

**************************************
Sirul Azhar Bunuh Altantuya - Timbalan Komander UTK
SHAH ALAM, 5 Julai (Bernama) -- Seorang pegawai kanan Unit Tindakan Khas (UTK) berkata di Mahkamah Tinggi di sini beliau diberitahu bahawa orang yang membunuh Altantuya Shaariibuu pada Oktober tahun lepas ialah Kpl Sirul Azhar Omar, tertuduh kedua dalam kes pembunuhan wanita Mongolia itu.

ACP Mastor Mohd Ariff, Timbalan Komander UTK, cawangan tempat Sirul Azhar bertugas, berkata perkara itu dimaklumkan kepada beliau oleh Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (ketika itu), Datuk Syed Ismail Syed Azizan, yang mendapat maklumat itu daripada Cif Inspektor Azilah Hadri, tertuduh pertama.

**************************************
MEMALI...
MEREKA YANG SYAHID

1. Ustaz Ibrahim Mahmud (Ibrahim Libya), Kampung Charok Puteh, Siong, Baling, Kedah 45 tahun, guru dan pendakwah Islam. Beliau meninggalkan seorang balu yang juga telah ditahan beberapa minggu dalam kem tahanan di markas Polis Hutan Sungai Petani, kemudian dipindahkan ke Penjara di Alor Setar sehingga dibebaskan. Beliau meninggalkan lima orang anak, dua orang sedang bersekolah dan tiga orang lagi masih kecil.

2. Ahmad Hassan, Kampung Alor Melentang, Gunung, Alor Setar, 30 tahun, kerja sendiri, bekas pegawai LPN, bekas ketua Dewan Pemuda PAS Kuala Kedah 1979-1981, bekas Setiausaha Kerja DPPN Kedah 1981-1983. Beliau meninggalkan seorang balu dan empat orang anak yang masih belum bersekolah.

3. Syafie bin Dahaman, Sekolah Menengah Siong, Baling, 30 tahun, guru Sekolah Menengah Siong, meninggalkan seorang balu dan seorang anak.

4. Haji Abdullah bin Haji Abdul Rahman, Mukim Siong Baling, 72 tahun, penoreh getah. Beliau meninggalkan seorang balu dan tujuh orang anak.

5. Abdul Manaf bin Waden, Kampung Becah Sawa, 58 tahun, penoreh getah, meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

6. Ghazali bin Mohd Saman, Kampung Becah Sawa, 36 tahun, Merinyu malaria, meninggalkan seorang balu dan 3 orang anak.

7. Mohd Radzi bin Ahmad, Kampung Ubi Memali, 27 tahun, penoreh getah, meninggalkan empat orang anak dan isterinya telah meninggal sejak beberapa lama.

8. Wan Abdullah @ Idris bin Lebai Kadir, Kampung Charok Bunting, Siong, Baling, 32 tahun, penoreh getah; meninggalkan seorang balu dan enam orang anak sebahagiannya masih bersekolah.

9. Mohd Aroff bin Hashim, Kampung Becah, Siong, 36 tahun, penoreh getah; meninggalkan seorang balu dan enam orang anak.

10. Zamri bin Md Isa, Kampung Charok Puteh, 37 tahun, pemandu; meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

11. Abdullah bin Yasin, Kampung, Guar Reban, Kupang, 33 tahun, berniaga; meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

12. Mohd Daud bin Kadir, Kampung Becah Sawa, 53 tahun, penoreh getah; meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

13. Ahmad bin Ismail, Kampung Cepir, Sik, 30 tahun, Mekanik motosikal; meninggalkan seorang balu dan 4 orang anak.

14. Haji Abdul Rahman bin Jusoh, Siong, Baling, 69 tahun. Beliau cedera parah dan akhirnya meninggal dunia kerana kecederaan tersebut pada 31 Jan 1986.


MEREKA YANG CEDERA

1. Mohd Khir bin Sulaiman, Kampung Tanjung Pari, Siong, 28 tahun; beliau ditembak di leher tidak dapat menelan makanan. Tangannya tidak dapat diangkat kerana patah. Beliau mempunyai seorang isteri dan dua orang anak.

2. Rusli bin Abdul Rahman, Siong, Baling, 17 tahun; ditembak di perut lima butir peluru dan dibedah.

3. Azizan bin Rauf, Kampung Charok Puteh 37 tahun. Beliau cedera ditembak dan terkena enam peluru di perut dan terpaksa dibedah. Sekarang beliau tidak boleh bekerja berat. Beliau mempunyai seorang isteri dan 5 orang anak.

4. Haji Abdul Rahman bin Jusoh, Siong, Baling, 69 tahun. Beliau cedera parah dan akhirnya meninggal dunia kerana kecederaan tersebut pada 31 Jan 1986.

5. Hambali bin Ismail, Kampung Charok Puteh, 55 tahun; ditembak di betis. Beliau adalah Abang ipar As-Syahid Ibrahim Libya. Beliau Mempunyai seorang isteri dan lima orang anak.

6. Ahmad bin Kadir, Mukim Siong, Baling Kedah, 45 tahun; ditembak di paha dan tidak dapat bekerja.

7. Zainol Abidin bin Mad Daud, Kampung Becah Sawa, Siong, 25 tahun; ditembak di kaki.

8. Abdullah bin Che Soh, Kampung Becah, Siong, 40 tahun; ditembusi lapan butir peluru. Kedua-dua tangannya tidak dapat melakukan kerja-kerja berat. Beliau mempunyai seorang isteri dan enam orang anak.

9. Mat Piah bin Yunus, Tanjung Pari Siong, 40 tahun; cedera di sebelah tangan kanan, lumpuh ditembusi 15 butir peluru. Mempunyai seorang isteri dan 8 orang anak.

10. Harun bin Mat Isa, Padang Geh, Kuala Ketil, 40 tahun, guru agama; cedera dengan sebelah tangan kanan lumpuh; ditembak di bahu.

11. Hassan Abdullah, Tanjung Pari, Mukim Siong, 33 tahun; ditembak di dada, di kaki. Beliau dipijak dan dipusingkan kedua belah kakinya ... tercabut tulang paha dan pinggangnya patah. Dia lumpuh sehingga sekarang. Beliau mempunyai seorang isteri dan empat orang anak.

12. Azmi Jusoh, Kampung Becah, Siong, 45 tahun; ditembak di paha. Beliau mempunyai seorang isteri dan tiga orang anak.

13. Rosli Osman, Kampung Carok Puteh, 15 tahun; ditembak di belakang dan mengalami kesesakan nafas sehingga sekarang.

Ulasan

Catatan Popular