13 Sep 2010

KECOH : MAJLIS PERTABALAN RAJA KELANTAN?
abu nu'man13 Sep 2010 0 Komentar

Majlis Perajaan Negeri (MPN) dijadual mengadakan majlis pemasyhuran Pemangku Raja Kelantan sebagai Sultan Kelantan hari ini menggunakan undang-undang yang baru — dipercayai akan memarakkan satu lagi krisis perlembagaan negeri itu.


Istana Kelantan berada dalam krisis selepas Sultan Kelantan Tuanku Ismail Petra Sultan Yahya Petra gering sejak awal tahun lalu.

Sultan Kelantan gering sejak Mei 2009, menyebabkan MPN menamakan Tengku Muhammad Faris Petra, putera berusia 35 tahun, sebagai pemangku raja tahun lalu.

Istiadat pemasyhuran akan berlangsung di Balairong Seri Istana Balai Besar pada pukul 11.30 pagi.
Juga difahamkan, dua anggota MPN tidak akan hadir iaitu Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah, yang merupakan bapa saudara kepada Raja Perempuan Kelantan dan satu-satunya puteri Sultan Kelantan Tengku Amalin Aishah, seorang penolong pendaftar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Perkara 23A yang akan digunakan dalam istiadat ini berbunyi “Kelucutan Takhta Kerajaan kerana kecacatan yang besar dan berat.”

“Jika sekiranya setelah disiasat dengan sepenuhnya dan secukupnya, Majlis Perajaan Negeri berpendapat bahawa Raja ada mempunyai apa-apa kecacatan yang besar dan berat yang menyalahi sifat-sifat Raja, yang tidak dibenarkan oleh Hukum Syarak untuk menjadi Raja, maka seorang pengganti hendaklah dipilih dan dilantik oleh Majlis Perajaan Negeri untuk menjadi Raja mengikut syarat-syarat di bawah Bahagian ini.”

Difahamkan, kemasukan Perkara 23A ke dalam Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan (Bahagian Yang Kedua) ini pula adalah dibuat berdasarkan kepada Perkara 3(2) Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan (Bahagian Yang Kedua).

Perkara 3(2) pula meyentuh syarat-syarat iaitu:

- (a) naik Takhta Kerajaan dan pangkat kebesaran adat istiadat Melayu;

- (b) pelantikan dan sifat seseorang bakal atau bakal-bakal Raja kepada Takhta Kerajaan, Raja Perempuan atau Pemangku Raja ataupun ahli-ahli Majlis Pangkuan Raja bagi Negeri;

- (c) pembuangan, menarik balik atau menurunkan daripada Takhta Raja itu atau bakal Raja ataupun bakal-bakal Rajanya;

- (d) pelantikan dan sifat Ketua-Ketua Pemerintah ataupun pangkat kebesaran adat istiadat Melayu yang serupa itu dan ahli-ahli Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu, Majlis Penasihat Raja ataupun badan-badan yang serupa itu; dan

- (e) penubuhan, aturan, pengesahan dan pelucutan pangkat-pangkat, gelaran, kehormatan, kebesaran adat istiadat Melayu dan pekurniaan serta sifat pemegang-pemegangnya dan kawalan bagi istana, balai-balai penghadapan dan istana-istana raja, bolehlah dipinda oleh Yang Maha Mulia dengan Perwawai yang dikeluarkan dengan persertaan dan persetujuan Majlis Penasihat Raja, tetapi tidaklah boleh dipinda dengan mana-mana jalan yang lain.”

Selain itu, maklumat yang diperoleh juga menyebut, selaras dengan perasaan kasih sayang yang mendalam Pemangku Raja Kelantan kepada ayahanda dan bonda, baginda telah memutuskan bahawa taraf dan kedudukan mereka setelah pemasyhuran kekal terpelihara melalui satu lagi peruntukan yang telah turut dimasukkan ke dalam Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan.

Bagaimanapun peguam-peguam yang mewakili Sultan Kelantan mendakwa undang-undang baru itu kemungkinan membuka Pemangku Raja Kelantan kepada “tuduhan campur tangan ke atas soal kehakiman dan menghina prosiding.”

Firma guaman Rashid Zulkifli berkata Sultan Kelantan akan mencabar “pertabalan pemangku raja sebagai sultan yang baru.”

Menurut peguam itu, Sultan Kelantan telah memfailkan dua petisyen di Mahkamah Persekutuan untuk mendapatkan pandangan mengenai beberapa perkara berkaitan dengan tindakan Pemangku Raja Kelantan.

Rashid berkata, mahkamah telah diminta untuk menentukan tahap kuasa Pemangku Raja sewaktu baginda Sultan Kelantan tidak berupaya untuk menjalankan tugasnya.
In Category :
DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN WANGSA MAJU Blog Rasmi DPPWM Facebook dan Twitter

0 Komentar

Catat Ulasan

................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.