30 Mei 2007

UBAT PENAT
chedet30 Mei 2007 0 Komentar

Dalam menguruskan kehidupan seharian, kita terpaksa menghadkan aktiviti akibat kepenatan. Kepenatan juga menjadi halangan kepada kita untuk mempertingkatkan amal ibadah. Kepenatan juga menjadi alasan yang kukuh bagi kita untuk mengelakkan dari membuat kerja-kerja amal kepada masyarakat.Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada dirumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawarnya.

Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :

"Bapa kamu telah datang membawa balik t awan an perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu. Baginda s.a.w. berkata:

"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak dan
menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua.

Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah.s. a.w .
ini.

Katanya "Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia
diajarkan kepadaku."

Sayugia dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja
yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya
mengamalkan membaca 'Subhanallah' (33 kali), 'Alhamdulillah' (33 kali)
dan 'Allahuakbar' (33 kali) pada setiap malam isitu sebelum melelapkan
mata.

Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan) , Insya-
Allah petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan-bebanan hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman.

"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

28 Mei 2007

Memang tugas saya lemahkan parti pembangkang’
chedet28 Mei 2007 0 Komentar

REMBAU 27 Mei – Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata, memang menjadi tugasnya untuk melemah dan merosakkan parti pembangkang.

‘‘Memanglah kerana saya orang UMNO dan tugas saya adalah untuk merosak dan membunuh pembangkang,’’ ujarnya.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi segera berhubung cadangan seorang wakil Parti Keadilan Rakyat (PKR) supaya beliau dihalang daripada mengkritik kepimpinan pembangkang.

Dalam Kongres Nasional Tahunan PKR ke-4 hari ini, wakil dari Wilayah Persekutuan, Othman Karim mendakwa, Khairy merupakan perosak parti pembangkang malahan pembangkang perlu menghalang serangan yang dilakukan oleh Khairy terhadap mereka.

‘‘Khairy perosak parti pembangkang, dia ‘membunuh’ perjuangan pembangkang. Kita perlu hentikan serangan Khairy ini,’’ katanya.

Dalam pada itu, Khairy berkata, beliau tidak gentar dengan ‘ancaman’ pembangkang yang mahu melontarnya dengan terung atau telur busuk dan tomato.

‘‘Kalau mereka nak sambut saya dengan terung atau telur busuk dan tomato… silalah saya tak takut,’’ ujarnya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat UMNO cawangan Pedas Tengah, di sini hari ini.

Sementara itu, Khairy menegur sikap sesetengah ahli UMNO yang menjadi alat kepada parti pembangkang untuk melemahkan parti dan barisan kepimpinan.

Beliau menasihatkan mereka supaya menumpukan perhatian kepada agenda untuk menguat dan mengukuhkan parti dan bukannya menjadi perosak kepada UMNO.

Menurutnya, jika berasa tidak puas hati terhadap parti, mereka disaran menggunakan saluran yang sepatutnya dan bukan menyuarakannya kepada pihak pembangkang.

“Saya harap kepimpinan dan ahli-ahli parti jangan layan dan beri sokongan kepada mereka kerana apa yang penting kita mesti tumpukan kepada agenda sebenar perjuangan UMNO,’’ ujarnya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai sikap sesetengah ahli UMNO yang menggunakan akhbar pembangkang untuk menyuarakan rasa tidak puas hati mereka terhadap parti dan pemimpin.

Tegas Khairy, ahli-ahli terbabit tidak boleh membuang masa dengan membuat serangan dalam parti kerana musuh yang sebenar ialah pihak pembangkang yang berada di luar.

Sepatutnya, kata beliau, mereka harus menumpukan usaha untuk menguatkan sokongan rakyat kepada UMNO dan bukannya membantu pihak pembangkang mendapat simpati rakyat.

“Akhirnya kita sendiri yang akan rugi kerana parti akan menjadi lemah dan sokongan rakyat berpindah kepada pembangkang. Pastikan kita tumpu perhatian untuk menguatkan parti,” ujarnya.

May 27th, 2007 Posted by radenjowo

25 Mei 2007

Kaya???
chedet25 Mei 2007 0 Komentar

24 Mei 2007

Betapa Bangangnya Dia?
chedet24 Mei 2007 0 Komentar

Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri Malaysia nampaknya seorang yang kurang cerdik. Biasanya jika seseorang itu kurang cerdik, dia akan mendapatkan pandangan orang lain sebelum di mengeluarkan apa-apa hujah. Jika tidak, ianya hanyalah akan menyebabkan semua orang akan tahu kekurangan kecerdikan pada dirinya.
Contohnya, jika seorang yang kurang cerdik dalam matapelajaran Matematik, biasanya sebelum dia mengeluarkan pandangan atau jawapan, dia akan bertanya kepada mana-mana rakan-rakan atau guru yang mahir dalam bidang tersebut. Biasalah semua orang akan takut malu memberikan pandangan, jawapan atau hujah.

Namun Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri tidak segan-silu untuk mengeluarkan satu arahan, hujah atau pandangan yang dia sendiri kurang arif mengenainya. Cuba anda lihat apa yang disuarakan olehnya yang diberitakan di dalam Utusan Malaysia.

Di sini anda akan dapati bahawa memang memalukan bahawasanya Malaysia memiliki Timbalan Menteri yang ber “IQ” pada tahap yang agak rendah. Bayangkanlah jika senario ini berlaku.

1. Pemilik harta akan dikenakan tindakan oleh Polis sekiranya hartanya dicuri akibat daripada kecuaiannya.
2. Suami akan dikenakan tindakan oleh Polis sekiranya isterinya hilang (menghilangkan diri) akibat dari kecuaiannya.
3. Penternak akan dikenakan tindakan oleh Polis sekiranya ternakannya mati akibat dari kecuaiannya.
4. Tenaga Nasional Berhad akan dikenakan tindakan oleh Polis sekiranya bekalan elektrik dicuri atas sebab kecuaiannya.
5. Angkatan Tentera Malaysia akan dikenakan tindakan oleh Polis sekiranya berlaku kecuaian yang menyebabkan musuh menyerang Malaysia.
6. Suruhanjaya Sekuriti akan dikenakan tindakan oleh Polis sekiranya kecuaiannya menyebabkan banyak syarikat awam menjadi milik peribadi dan dijual kepada asing.
7. Sultan akan dikenakan tindakan oleh Polis sekiranya kecuaiannya menyebabkan Menteri Besar membolot dan menguasai negerinya.
dan banyak lagi yang anda dan saya boleh fikirkan.
Jika beginilah idea yang boleh diberikan oleh Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, maka jangan terkejut satu hari nanti tiada siapa yang akan membuat laporan polis atas kehilangan saudara-mara, binatang ternakan dan sebagainya kerana takut akan tindakan yang mungkin dikenakan kepada mereka.

Ini bermakna pihak Polis tidak akan mengambil hirau akan perkara orang hilang dan sebagainya dan lebih menumpukan kepada mengutip saman dan membawa orang yang melaporkan kehilangan atas sebab kecuaian ke mana-mana mahkamah harian (malam).

Ini bermakna Polis Malaysia akan terlebih kehadapan dalam semua institusi kepolisan dunia kerana mempunyai kuasa mengambil tindakan kepada pelapor kehilangan orang (atau harta benda) yang disebabkan kepada kecuaian.

Bukanlah tujuan saya menulis komentar ini untuk menghina anggota Polis kerana saya sendiri mempunyai saudara mara yang menjawat jawatan ini, namun idea dan arahan tidak rasional oleh Timbalan Menteri Dalam Negeri yang menyebabkan saya menulis.

Kepada Timbalan Menteri Dalam Negeri tersebut, sila jangan memalukan diri sendiri. Cukuplah sudah kebangangan yang terserlah pada kes-kes yang bersangkut paut dengan anda dalam masa terdekat ini. Jika anda berterusan memberikan pandangan bangang ini, maka sewajarnya kami (pengundi) tidak akan memilih anda sebagai wakil rakyat kami kerana kami dapati anda kurang cerdik (malah boleh diklasifikasikan sebagai bangang).

Maafkanlah saya atas komentar kali ini.

“Negara Kami, Hak Kami,”


Ketua Perusuh

22 Mei 2007

UMPAN SILAKAN MAKAN, MATA KAIL JANGAN TELAN!!!!
chedet22 Mei 2007 0 Komentar

Dalam seronok membaca berkenaan pengumuman kenaikan gaji kakitangan awam saya tidak dapat terlepas dari membaca tajuk berkenaan di UTUSAN MALAYSIA:

Gaji terendah hampir terlepas garis miskin

Menurut laporan ini gaji pokok terendah kakitangan awam iaitu Gred N1 Sokongan II (tukang masak) adalah RM480.85 sebulan sebelum kenaikan. Manakala setelah kenaikan 35% bermula 1 Julai 2007 mereka dari kumpulan ini akan menerima kenaikan RM168.29. Ini bermakna gaji pokok terbaru bagi kakitangan awam kategori terendah ini adalah RM 649.15 sebulan.

Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) bagi sebuah keluarga 5 orang di Malaysia sekarang ini adalah RM691 purata iaitu RM661 (Semenanjung) RM765 (Sarawak) dan RM888 (Sabah).

Berdasaran angka di atas masih terdapat kakitangan awam di Malaysia yang mempunyai pendapatan dibawah garis kemiskinan. Janganlah mengambil kira elaun dan perumahan dan COLA mereka kerana itu semua tidak diambil kira apabila mereka pencen nanti.

Dengan gaji pokok 649.15 sebulan, jika kakitangan berkenaan pencen bermakna ia akan hanya layak menerima pencen bulanan sebanyak RM324.75 iaitu bersamaan dengan 2 setengah biji durian yang berharga RM130 sebiji yang dimakan oleh PM Dollah Badawi dan Lee Hsien Loong di Langkawi tempoh hari! (Sedangkan pencen KSU adalah RM5,256.50)

Bagaimanakah nasib dan hidup pekerja-pekerja ini, kebajikan mereka, persekolahan anak-anak mereka, sakit pening mereka? Mampukah mereka memiliki bumbung sendiri yang boleh digelar rumah, mampukah mereka menyara ibu-bapa yang telah tua? Mampukah mereka bersiar-siar dan melancong dengan anak isteri?

Tidak sangka sudah 50 tahun kita Merdeka rupanya masih ada anak-anak bangsa yang bekerja sebagai kakitangan kerajaan tetapi hidup di bawah garis kemiskinan!

Mengapa tidak digunakan lebihan dari kenaikan Kumpulan Perkhidmatan Tertinggi (yang gaji pokok KSU sahaja mencecah RM10,000 ringgit, tidak termasuk elaun dan lain-lain) untuk melonjakkan paras gaji pokok Gred N1 Sokongan II ini supaya melampaui PGK? Tidakkah tindakan ini jika dilakukan akan memastikan tidak ada lagi kaitangan awam yang berada di bawah PGK? Selisihnya cuma RM41.85 , mengapa ianya tidak dilakukan?

Saya rasa isu ini serius dan perlu ditangani segera. Jangan kita sekadar meraikan mereka yang telah sedia mewah dan senang ditingkatan yang teratas, jenguk-jenguk dan ambil pedulilah juga bagi mereka yang merupakan kerak di dalam hiraki perkhidmatan awam ini. Semua mereka akan jatuh pada kategori miskin apabila bersara nanti, bayangkanlah!


posted by Roslan SMS

15 Mei 2007

Raja Dr. Nazrin Tolak Perbelanjaan Kerajaan Negeri Untuk Meraikan Perkahwinan
chedet15 Mei 2007 0 Komentar

Oleh Reformis Muda

DYTM Raja Dr. Nazrin Shah, Raja Muda Perak telah menolak sebarang perbelanjaan daripada duit kerajaan negeri Perak untuk dibelanjakan meraikan perkahwinannya. Malah Raja Dr. Nazrin menitahkan agar duit itu harus digunakan untuk pembangunan bagi kesejehteraan rakyat untuk jangka masa panjang.

Malah baginda juga akan menanggung segala perbelanjaan untuk majlis-majlis jamuan rakyat selain menitahkan agar perkahwinannya diraikan secara sederhana.

Inilah contoh raja yang patut disanjung rakyat. ITULAH PENTINGNYA RAJA BERPENDIDIKAN. Titah Raja Dr Nazrin harus menjadi iktibar bagi pemimpin negara. Bahasa sinis Raja Dr. Nazrin harus difahami buat Paklah yang tidur dan membelanjakan wang negara untuk kempen kebaya nyonya arwah isterinya di Australia baru-baru ini.

Sebelum ini Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Shah pernah mengkritik sistem kehakiman negara. Maknanya Sultan Perak adalah satu-satunya raja yang peka terhadap hal ehwal negara. Malah dalam isu Azhar Mansur yang dikatakan murtad, Sultan Perak juga telah menitahkan Ketua Polis Negara, Tajol Rosli bersama Ketua Polis Perak menghadap baginda kerana mereka bersikap biadab kepada Mufti Kerajaan Perak.

Daulat Tuanku!!

Marhaen

Laungan AZAN
chedet 0 Komentar

14 Mei 2007

Pak Lah sia-siakan peluang dialog dengan Kristian
chedet14 Mei 2007 0 Komentar

Oleh Anwar Ibrahim

PEMBATALAN dialog antara agama Islam-Kristian antarabangsa, Building Bridges pada saat-saat akhir amat memalukan memandangkan kerajaan seringkali mendakwa merupakan pentadbiran Islam Hadhari yang sederhana.

Persidangan di Malaysia tersebut sepatutnya menjadi yang keenam di dalam siri Building Bridges, yang dianjurkan untuk mempromosikan dialog dan pemahaman berikutan serangan 11 September 2001.

Sebagai seorang Muslim, saya kesal dengan tindakan kerajaan Malaysia yang langsung tidak menunjukkan rasa hormat kepada Ketua Bishop Canterbury, Dr. Rowan Williams. Beliau telah menjadi pendorong kuat dialog antara agama secara terhormat dan bertanggungjawab dan diakui masyarakat Islam bukan sahaja di Britain malah umat Islam di seluruh dunia. Ini juga menggambarkan sikap kerajaan yang tidak menghormati masyarakat Anglikan tempatan yang membentuk sebahagian dari rakyat Malaysia.

Sebelum ini, negara-negara Islam seperti Qatar dan Bosnia Herzegovina telah menjadi tuan rumah acara ini. Ulama’ dan sarjana Islam terkemuka seperti Allahyarham Dr. Zaki Badawi, Mufti Bosnia Dr. Mustafa Ceric, Dr. Ishtiyaq Ahmad Zilli, Proffesor Mustansir Mir, Professor Azyumardi Azra dan Professor Tariq Ramadan telah turut serta di dalam dialog-dialog Building Bridges sebelum ini.
Ada banyak isu yang disepakati bersama umat Islam dan Kristian. Dengan adanya dialog akan dapat meredakan ketegangan yang timbul dari perbezaan kita. Islam telah lama menyeru umat Islam agar berdialog dengan agama lain, sebagaimana diamalkan kerajaan Abasiyyah di Baghdad sehinggalah kerajaan Andalusia di Cordoba. Apatah lagi umat Islam di Nusantara telah lama diiktiraf di atas hidup mereka yang rukun dan damai dengan masyarakat-masyarakat agama lain.

Sempena sambutan 50 tahun Kemerdekaan Malaysia, pihak berkuasa sepatutnya menganjurkan lebih banyak dialog dan pemahaman di antara pelbagai kaum dan agama di negara ini. Sebaliknya, kerajaan telah menghalang usaha untuk mengadakan dialog secara bertanggungjawab dan positif, sehingga mengeruhkan lagi ketegangan dan salah faham antara rakyat Malaysia.
Peristiwa terbaru ini menunjukkan mereka telah pergi lebih jauh lagi dan mensia-siakan peluang untuk menampilkan tradisi dan warisan Malaysia sebagai negara majmuk dengan menjadi tuan rumah kepada sarjana Islam dan Kristian sederhana di dalam melakar masa hadapan yang positif di dunia yang semakin terpisah.

Sai Baba - NAUDZUBILLAH MINDZALIK . .
chedet 0 Komentar


Salah satu tanda akhir zaman yang akhir-akhir ini cukup menyedot
perhatian adalah kehadiran seorang bernama Sai Baba, dia lahir dan
tinggal di Desa Nilayam Puthaparti, wilayah timur Khurasan, tepatnya
India Selatan.

Rasulullah saw bersabda kepada kami, Dajjal akan keluar dari
bumi ini dibagian timur bernama Khurasan (Jamiu at Tirmidzi).


Abû Hurayrah meriwayatkan bahwa Nabi saw. bersabda:"Hari Kiamat tidak akan datang hingga 30 Dajal (pendusta) muncul, mereka semua berdusta tentang Allah dan Rasul-Nya. "


Bisa jadi Sai Baba ini adalah salah satu dari 30 dajal-dajal kecil yang akan membuka jalan bagi munculnya al-Masîh al-Dajjâl (Dajjal nantinya akan berperang dengan imam mahdi dan di bunuh oleh nabi Isa as).

wallahu al'am..Laki-laki ini memiliki kemampuan menghidupkan orang mati, menyembuhkan orang lumpuh dan buta, bahkan mampu menurunkan hujan dan mengeluarkan tepung dari tangannya. Ia juga mampu berjalan melintasi belahan bumi dalam sekejap, menciptakan patung emas, merubah besi menjadi emas, dan banyak lagi berbagai fitnah yang ditunjukkan oleh Sai Baba kepada ribuan orang - bahkan - jutaan yang datang dari berbagai suku bangsa dan agama. Saat ini laki-laki ini sudah memiliki puluhan juta pengikut..Maka sudah saatnya bagi setiap muslim untuk mengetahui masalah ini, agar dirinya tidak menjadi korban berikutnya dari fitnah Sai Baba ini.


"Dajjal adalah seorang laki-laki yang gemuk, berkulit merah dan berambut keriting..." (HR.Bukhari dan Muslim)


"Diawal kemunculannya, Dajjal berkata, Aku adalah nabi, padahal tidak ada nabi setelahku. Kemudian ia memuji dirinya sambil berkata, Aku adalah Rabb kalian, padahal kalian tidak dapat melihat Rabb kalian sehingga kalian mati (HR.Ibnu Majah)


Antara DAJJAL dan SAI BABA

1) Dajjal seorang laki yang berpostur pendek, gempal, berambut kribo, berkaki bengkok (agak pengkor). Sai Baba seorang yang berpostur pendek dan berambut kribo.


2) Dajjal memiliki mata yang buta. Sai Baba pernah mengalami kebutaan di waktu muda kemudian sembuh kembali.


3) Dajjal datang dan bersama ada gunung roti dan sungai air. Sai Baba memiliki kemampuan mengeluarkan vibhuti (tepung suci) dari udara melalui tangannya.


4) Dajjal memiliki kemampuan berpindah dari satu tempat ke tempat lain dengan depat dan kecepatannya seperti hujan badai atau secepat awan yang ditiup angin kencang. Sai Baba memiliki kemampuan berjalan menjelajahi bumi dalam hitungan kejapan mata.


5) Dajjal mengikuti pengikut yang sangat banyak, bahkan di akhir zaman nanti banyak manusia yang berangan-angan untuk berjumpa dengan Dajjal. Sai Baba memiliki pengikut yang jumlahnya puluhan juta manusia dari berbagai macam suku, bangsa, negara dan agama.


6) Dajjal akan muncul dengan mengaku sebagai orang bijak/ baik, sehingga banyak sekali orang yang tertarik untuk mengikutinya. Sai Baba mengaku seabgai orang yang bijak yang membawa misi perdamaian, cinta kasih menghapuskan segala persengketaan dengan bijaksana.


7) Dajjal akan muncul dan sebagai nabi. Sai Baba memposisikan dirinya sebagai nabi kepada pengikut2nya.


8) Dajjal akang menggunakan nama Al-Masih. Sai Baba mengaku akan menjelma sebagai Isa Al-Masih setelah tahun 2020.


9) Dajjal akan mengaku sebagai Tuhan. Sai Baba mengklaim bahwa dirinya adalah Tuhan penguasa alam semesta.10) Dajjal akan mendakwahkan agama Allah. Dalam banyak majelis darshanya Sai Baba banyak berbicara tentang Islam, Al-Qur'an dan keharusan untuk memahaminya.


11) Dajjal mampu menghidupkan orang mati dan menyembuhkan orang sakit. Sai Baba memiliki kemampuan menghidupkan orang mati juga menyembuhkan penyakit kanker.


12) Dajjal dapat menurunkan hujan. Sai Baba memiliki kemampuan menurunkan hujan dan mendatangkan air untuk irigasi (di NTT sedang di bangun proyek Sai Baba untuk pengairan di daerah yang kering).


13) Dajjal bisa mengeluarkan perbendaharaan (perhiasan dan harta) dari bangunan yang roboh, lalu perbendaharaan itu akan mengikuti ratunya. Sai Baba mampu menciptakan patung emas, kalung emas, injil mini dan berbagai bentuk medalai berlafadz ALLAH dalam sekejap.


14) Dajjal akan membunuh seseorang dan menghidupkannya kembali. Sai Baba bisa menghidupkan orang yang sudah meninggal dunia.


15) Dajjal bisa berpindah raga dan tempat dari satu bentuk ke bentuk lainnya. Sai Baba bisa berpindah dari satu jasad ke jasad lainnya yang merupakan bentuk reinkarnasi dirinya.


16) Dajjal bisa membesarkan tubuhnya. Sai Baba memliki kemampuan berjalan di udara dan membuat kemukjizatan pada sebuh pesawat terbang.


17) Dajjal biasa keluar masuk pasar dan makanan. Sai Baba juga manusia biasa yang makan dan minum sebagaimana manusia lainnya, ia juga bisa berjalan ke pasar, rumah sakit, proyek irigasi dan tempat lain yang biasa dikunjungi manusia.


18) Dajjal bisa memerintahkan bumi untuk mengeluarkan tumbuh2an dan air. Sai baba bisa mengeluarkan air dengan hentakan kakinya.


19) Dajjal tidak memliki anak. Sai Baba mandul, ia tidak beranak dan tidak berkeluarga (tidak menikah).


20) Dajjal memimpin orang yahudi. Sai Baba memiliki misi menyebarkan teologi zionis.


21) Dajjal muncul di zaman pertikaian. Sai Baba mengklaim bahwa ia datang dari masa banyak pertikaian dan persengketaan, dan kedatangannya untuk menegakkan kebenaran dan membinasakan kejahatan


Wahai kaum muslimin, apa lagi yang kita tunggu, marilah segera kita kembali kepada Allah dan rasulnya.


"Jika salah seorang diantara kalian telah menyelesaikan bacaan tasyahhud akhirnya, hendaklah ia meminta perlindungan kepada Allah dari empat hal. Hendaknya ia berkata : 'Ya Allah, aku memohon perlindungan pada Mu dari siksa Neraka Jahannam, adzabkubur, fitnah (cobaan) hidup dan mati serta dari keburukan fitnah Dajjal."

link ke Sai Baba

http://en.wikipedia.org/wiki/Sathya_Sai_Baba

8 Mei 2007

LUAHAN RASA seorang ANAK JOHOR..(pasal Wilayah Pembangunan Iskandar)
chedet8 Mei 2007 0 Komentar

anak-bentayan

Parkway? Healthcare?

What happen to KPJ Healthcare Berhad?

KPJ Healthcare Berhad (KPJ Healthcare), a subsidiary of Kumpulan Perubatan (Johor) Sdn. Bhd, was incorporated in 1992 as an investment holding company. KPJ Healthcare has five subsidiaries with its principal activities of owning and managing specialist hospitals and providing medical and healthcare services.

KPJ Healthcare Berhad is the first homegrown healthcare group in Malaysia listed on the Main Board of Kuala Lumpur Stock Exchange on 29 November 1994. With more than RM721 million in assets and shareholders' funds in excess of RM330 million, KPJ Healthcare is now the leading and the largest group of private healthcare provider in the country with paid up capital of RM 191 million.

List of hospitals & nursing college :-

JOHOR SPECIALIST HOSPITAL
IPOH SPECIALIST HOSPITAL
AMPANG PUTERI SPECIALIST HOSPITAL
TAWAKAL HOSPITAL
DAMANSARA SPECIALIST HOSPITAL
PUTERI SPECIALIST HOSPITAL
KUANTAN SPECIALIST HOSPITAL
BUKIT MERTAJAM SPECIALIST HOSPITAL
PERDANA SPECIALIST HOSPITAL
KEDAH MEDICAL CENTRE
HOSPITAL PENAWAR
KUCHING SPECIALIST HOSPITAL
SEREMBAN SPECIALIST HOSPITAL
PUTRI NURSING COLLEGE

Apa citer ni...? Cam ne agaknya perasaan Tok Ghani ngan Ali Hashim bila JCorp/KPJ dipinggirkan..? Apa agaknya perasaan org Johor yg hold Amanah Saham Johor yg value tinggal x berapa sen tu...

Ghani mmg sahlah x leh nak lawan bos... pendek umur nanti...
Ali... kena ikut cakap Ghani sbb JCorp state punyer...

Orang Johor cam aku ni... leh tengok je... abis kuat pun post review kat portal ni...

Tolonglah TUN.. KMU.. cepat2 arrange jumpa Tuanku Sultan Johor... parah dah ni... esok lusa Johor tinggal nama je... tanah pun tinggal yg Sultan nyer je...

Punyer le besor gajah depan mata... kuman kat seberang tambak gak yg diorang pilih... Apa ni.....? Letihlah pikir pasal orang bodoh ni..? Pencen jadi gurubesar sekolah pondok lagi baik.. Banyak dapat pahala... Ini tak.. buat orang tambah dosa je... Aku kalau geram2.. aku jumpa.. nak aku hantukkan kepala dia kat dinding je... baru sedar agaknya... Mungkin dia ni meroyan sebab bini mati agaknya....

Kakitangan Awam Akan Dapat Kenaikan Gaji?
chedet 0 Komentar

PUTRAJAYA, 7 Mei (Bernama) -- Seramai 1.2 juta kakitangan awam di seluruh negara akan menerima kenaikan gaji kerana mereka berhak mendapatnya, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini.

Perdana Menteri berkata perbezaan pendapatan antara pegawai rendah dan tinggi perlu diambil kira dalam menentukan formula kenaikan gaji itu kerana kos hidup yang tinggi membebankan golongan berpendapatan rendah.

http://www.bernama.com/bernama/v3/bm/news.php?id=260430

Komen:

Tahniah. Memang dah sampai masanya kakitangan awam dapat kenaikan gaji. Tapi, ini juga tanda-tandanya pilihan raya umum (PRU ke-12) akan diadakan tak lama lagi. Mungkin pada November 2007 – selepas Hari Raya Puasa, tetapi sebelum Perhimpunan Agung UMNO. Sesetengah pihak meramalkan PRU-12 akan diadakan sebagai klimaks kepada sambutan 50 Tahun Merdeka.
TAPI JANGAN KAKITANGAN AWAM KEKENYANGAN MAKAN UMPAN INI DAH LAHH.. NANTI TERGADAI PULAK NASIB ANAK CUCU LAGI 5 tahun....

7 Mei 2007

Terima kasih kerana mengiklankan ruang ini
chedet7 Mei 2007 0 Komentar

DPPWM Blogspot amat -amat berterima kasih kepada 3 buah link yang turut menyediakan jaringan dalam ruang mereka untuk membolehkan para pelayar terus menjelah ke ruang ini.


Terima kasih & jutaan penghargaan kepada :-
1. Dewan pemuda PAs Wilayah Persekutuan
2. Amin@ Black
3. M@rhaen
Laman- laman tersebut boleh dicapai melalui tetingkap yang disediakan di ruang side bar.

Mohon kepada semua pengunjung untuk mewar- war kan keujudan ruang ini. sebarang komen, artikel dan pandangan , sudilah di hantarkan terus kepada (USen @ chedet )melalui ruang side bar yang di sediakan disebelah...
Terima Kasih

APA DAH JADI Saudi Dilanda MUZIK HEAVY METAL
chedet 0 Komentar

Apa akan berlaku jika sebuah negara Islam seperti Arab Saudi, yang menjadi kiblat dan acuan dalam dunia Islam dilanda Rock and Roll? Inilah yang berlaku di dalam kerajaan Arab Saudi. Lima orang pemuda Arab, dengan bangga mengusung dan menampilkan aliran Heavy Metal.

http://www.myspace.com/wastedland1
GeruN... Tak percaya!!! Cuba lah klik adress diatas ...

Lima pemuda ini mengasaskan sebuah kumpulan metal dengan nama Wasted Land (Tanah Buangan). Kumpulan muzik metal ini memenangi sebuah pertandingan muzik yang bertajuk International Battle of the Band yang diadakan di Dubai pada Disember yang lalu. Sejak itu, The Wasted Land tidak sepi dengan tawaran, mengelilingi negara-negara Arab. Kelima-lima pemuda anggota the Wasted Land yang baru berusia 20-an ini adalah Imad Mujallad selaku vokalis, Ayman Al-Ghamdi -gitar, Ahmad Khoja-gitar, Sultan Al-Ghamdi – gitar bass dan Tamim Hilmi - pemain drum.
Band rock yang satu ini terbilang cukup besar di dunia Arab, dan perkara ini menunjukkan betapa virus liberalisasi telah masuk dan mengembangkan serangannya di Arab Saudi.Bahkan setiap tahun, sejak beberapa tahun terakhir pemuda-pemuda Arab Saudi mengadakan Desert Rock Festival atau Festival Rock Gurun Pasir yang mengundang beberapa kumpulan muzik metal dari negara barat terutama dari Eropah dan Amerika.

Padahal, Mujallad, vokalis adalah lulusan Universiti Ummul Qurra, Makkah. Khoja yang memegang gitar, adalah mahasiswa lulusan King Abdul Aziz University. Mereka berpendapat, membawakan muzik rock and roll adalah pengalaman yang luar biasa dan banyak orang yang tidak menyangkakan bahawa mereka adalah penduduk Arab Saudi. Dan fenomena ini semakin meyakinkan sebuah sindiran yang beredar selama ini, “Sesungguhnya, jika tidak ada Makkah dan Madinah, sudah sejak lama Arab Saudi tak dipandang lagi oleh dunia Islam saat ini. ”

4 Mei 2007

TERIMA KASIH BN
chedet4 Mei 2007 0 Komentar


Hadiah kemenangan IJOK. Dulu gula,sebelum tu Tol , petrol dan diesel, sekarang ni minyak masak pulak.."get ready" semua rakyat MALAYSIA, harga minyak masak akan naik selepas ni..terima kasih BN.. Terima KAsih Khusus untuk para pengundi IJOk ..
ANda telah menghantar mesej yang cukup hebat untuk di nilai oleh UMNO dan BN..
Terima kasih kerana mesengsarakan seluruh rakyat jelata yang lain.

3 Mei 2007

Teori penipuan di Ijok
chedet3 Mei 2007 0 Komentar

PERTAMA 143 kertas undi ini samada telah siap berada dalam tangan PEMBELI UNDI atau dikeluarkan oleh 143 pengundi.

KEDUA Sindiket akan memangkah BN pada kesemua 143 undi yang dikeluarkan ini.

KETIGA Sindiket akan mendekati melalui kakinya sejumlah para pengudi yang dikenal pasti. Jaringan 143 orang kaki sindiket ini akan mengunakan para pengundi yang dikenal-pasti iaitu dengan menyerahkan kertas undi yang bertanda BN ini kepada mereka untuk dibawa masuk ke bilik mengundi.

KEEMPAT Pengundi akan masuk ke bilik mengundi, menerima kertas undi baru tetapi memasukkan dalam peti undi kertas yang telah sedia dipangkah sedangkan kertas mereka akan dibawa keluar tanpa pangkah

KELIMA Kertas undi yang dibawa keluar tanpa pangkah akan diserahkan kepada sindiket dan pengundi tadi akan menerima habuan, kalau mengikut audio dalam Umno Reform sogokannnya adalah tunai RM150.00

KEENAM Seterusnya kertas undi yang dibawa keluar itu akan dipangkah pada ruangan BN dan proses di atas diulang kembali. Sekiranya kitaran atau cycle ini berulang 10 kali bermakna BN telah terjamin dengan 1,430 undi (soalnya berapa kalilkah cycle ini telah diulang-ulang di Ijok Sabtu lepas?)

KETUJUH Cycle ini akan berakhir apabila waktu mengundi tamat dengan 143 kertas undi yang divbawa keluar oleh jaringan pengundi terakhir diserahkan kepada sindiket. Mungkinkah ini yang sebenarnya telah berlaku di Ijok Sabtu lepas?Saya telah menyatakan sebelum ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mesti dilawan dahulu. Saya juga sedang mencari orang yang berwibawa dan dihormati untuk menubuh dan mengetuai Malaysian Against Election Commision.

Tentulah kartun teramat kartun kalau saya yang nak menjadi tekongnya.

Sementara itu, saya akan berusaha sedaya upaya untuk mendedahkan kejahatan SPR dan sifat-sifatnya yang lebih hina dari babi, jika ada.

Saya telah menjelaskan sejak 1998 lagi, ayat "lebih hina dari babi" adalah rekaan saya sendiri setelah teringatkan firman Allah terhadap orang-orang yang engkar kepada ajaran-Nya yang disifatkan-Nya "seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi" (Al-A'raf:179). Lebih buruk dari binatang ternak.

Antara binatang yang diternak manusia ialah babi.

Saya akan lawan dengan cara dan kemampuan saya sendiri. Termasuklah buat berita. Antaranya dalam berita bertajuk Ijok petanda jelas kemusnahan demokrasi, saya sengaja memetik ulangan pendedahan Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub yang menceritakan pembohongan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman.

Salahuddin menceritakan kembali bagaimana Naib Presiden PAS Haji Mohamad Sabu, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Syed Azman Syed Nawawi dan Hanifah Mydin serta beliau sendiri berjumpa dengan Abdul Rashid untuk menyerahkan memorandum yang menuntut tiga perkara itu.

"Sebelum kami berjumpa (dengan Abdul Rashid), DAP terlebih dahulu berjumpa dengannya. (Setiausaha Agung) DAP, Lim Guan Eng memberitahu kami bahawa Abdul Rashid telah memberitahu mereka bahawa PAS membantah (sistem) celup jari kerana bertentangan dengan Islam.

"Apabila kami bertemu Abdul Rashid, kami soal dia, betul dia kata begitu? Dia kata bukan PAS kata, ulama India kata," kata beliau ketika mendedahkan pembohongan Pengerusi SPR itu.
Salahuddin pernah mengajak Abdul Rashid (mengapa sesetengah orang memanggilnya Ra-shit?) bersumpah dengan menggunakan kalimah-kalimah sumpah yang diajarkan oleh Islam iaitu waLlahi, wabiLlahi, wataLlahi bahawa tidak terdapat sebarang

Posted by bakaq a.k.a. ~penarik beca
chedet 0 Komentar

Saya telah menyatakan sebelum ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mesti dilawan dahulu. Saya juga sedang mencari orang yang berwibawa dan dihormati untuk menubuh dan mengetuai Malaysian Against Election Commision.

Tentulah kartun teramat kartun kalau saya yang nak menjadi tekongnya.

Sementara itu, saya akan berusaha sedaya upaya untuk mendedahkan kejahatan SPR dan sifat-sifatnya yang lebih hina dari babi, jika ada.

Saya telah menjelaskan sejak 1998 lagi, ayat "lebih hina dari babi" adalah rekaan saya sendiri setelah teringatkan firman Allah terhadap orang-orang yang engkar kepada ajaran-Nya yang disifatkan-Nya "seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi" (Al-A'raf:179). Lebih buruk dari binatang ternak.

Antara binatang yang diternak manusia ialah babi.

Saya akan lawan dengan cara dan kemampuan saya sendiri. Termasuklah buat berita. Antaranya dalam berita bertajuk Ijok petanda jelas kemusnahan demokrasi, saya sengaja memetik ulangan pendedahan Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub yang menceritakan pembohongan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman.

Salahuddin menceritakan kembali bagaimana Naib Presiden PAS Haji Mohamad Sabu, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Syed Azman Syed Nawawi dan Hanifah Mydin serta beliau sendiri berjumpa dengan Abdul Rashid untuk menyerahkan memorandum yang menuntut tiga perkara itu.

"Sebelum kami berjumpa (dengan Abdul Rashid), DAP terlebih dahulu berjumpa dengannya. (Setiausaha Agung) DAP, Lim Guan Eng memberitahu kami bahawa Abdul Rashid telah memberitahu mereka bahawa PAS membantah (sistem) celup jari kerana bertentangan dengan Islam.

"Apabila kami bertemu Abdul Rashid, kami soal dia, betul dia kata begitu? Dia kata bukan PAS kata, ulama India kata," kata beliau ketika mendedahkan pembohongan Pengerusi SPR itu.
Salahuddin pernah mengajak Abdul Rashid (mengapa sesetengah orang memanggilnya Ra-shit?) bersumpah dengan menggunakan kalimah-kalimah sumpah yang diajarkan oleh Islam iaitu waLlahi, wabiLlahi, wataLlahi bahawa tidak terdapat sebarang penipuan dalam mana-mana pilihan raya.

Abdul Rashid membisu dan membatu.

Saya juga ingin mengajak Rashid bersumpah dengan menggunakan kalimah-kalimah sumpah yang diajarkan oleh Islam iaitu waLlahi, wabiLlahi, wataLlahi bahawa beliau tidak tahu-menahu sama sekali tentang tong-tong undi yang diangkut untuk memastikan kemenangan seorang pembesar yang hampir kalah dalam Pilihan Raya Umum 1999 lalu. Pembesar itu menang dengan majoriti lebih sedikit 200 undi sahaja.

Hari ini muncul lagi berita yang mendedahkan kejahatan SPR bertajuk Pegawai pusat pengundian saksi perbuatan membeli undi yang disiarkan oleh Malaysiakini.

Jika berita ini benar, perlukan kita menyertai pilihan raya dan mengundi dalam pilihan raya di dalam negara ini? Rakan yang sangat saya hormati dan kasihi, Speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, yang menolak pemboikotan pilihan raya, pernah bertanya, "Kita tak nak pahala ka yang kita boikot pilihan raya ni?!" Saya juga ingin bertanya, dapat pahalakah menyedekahkan diri, masa dan harta kita untuk ditipu?

Saya tetap berpegang bahawa kejahatan SPR dan sifat-sifatnya yang lebih hina dari babi, jika ada, mestilah dimusnah dan dihapuskan dahulu. Baru boleh bercakap tentang pilihan raya. Baru boleh mengundi.

Tadi, dalam Malaysiakita, saya tulis sikit komen saya:

Ada kawan beritahu, elok juga Keadilan lawan di Ijok. Sekurang-kurangnya kita tahu belang sebenar BN. Apa selama ni tak reti-reti lagi ka?!!! Sebagai penyokong pembangkang, izinkan kutu ini bertanya; kita kalah, kita dedah, lepas tu kita buang lagi duit untuk ditipu dan diperbodohkan. Kita kalah lagi, kita dedah lagi, kalah, dedah, kalah... Apa sakit kita ni?!!! Sembelit fikiran?
................................................................................................

SEBARANG INFAQ / DERMA BOLEH DISALURKAN KEPADA

AKAUN DEWAN PEMUDA PAS
KAWASAN WANGSA MAJU
No. Account : 564557122098
Bank : Maybank
Branch : Wangsa Maju

................................................................................................

Disclaimer

Disclaimer/ Penafian

The views expressed in the posts and comments of this blog do not necessarily reflect the Dewan Pemuda PAS Kaw. Wangsa Maju (DPPWM). They should be understood as the personal opinions of the author or commenter. Your words are your own, so be nice and helpful if you can.

Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di atas adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian dppwm.blogspot.com. DPPWM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.